Gör succé med läckra tillbehör
Jag sätter en hundring på att det inte bara är i mitt hem grillen går varm så här års. Grillgallret är liksom unisont med den svenska folksjälen, och det är snudd på omöjligt att inte själv bli sugen när grilldofterna sprider sig över nejden.
Men oavsett om du föredrar att lägga lamm, fågel, fisk eller grönt på grillen krävs det ändå något trevligt att servera vid sidan om. Hur god biffen än är klarar den sig sällan på egen hand. Och det finns ju gränser för hur många gånger du kan servera en ”vanlig” sallad med gurka och tomat innan alla tröttnar, inklusive du själv.
Jag lägger därför hellre ner extra krut på tillbehören än på själva grilleriet. Det är trots allt sidorätterna som får smakerna att sjunga och hela måltiden att rocka. En pigg salsa, en krämig röra, en fräsch grönsaksrätt, extrapiffad potatis. Allt går, allt är möjligt och allt smakar extra kalasgott när det står sommarlov i kalendern. Hela omvärlden är ett enda stort trädgårdsland just nu och det är bara att tacka och ta emot. Bjud på det du råkar få tag i för dagen och hämta inspiration utifrån råvaran. Vräk på med färska örter och kaxiga kryddor, och du ska se att middagen blir briljant. Och köttet MÅSTE faktiskt inte vara i fokus – med goda tillbehör passar grillmiddagen även vegetarianer och andra köttskeptiker. Hellre lite och kanonbra kött med en massa goda grejer till än mängder av halvdåligt kött och ointressant slentriantilltugg.
Det kan dock vara en bra idé att förbereda tillbehören i god tid eftersom grillandet sällan går att tajma exakt. Det blir klart när det blir klart, liksom. Då är det ju onekligen skönt om allt annat redan är fixat.
Grill on! Sommaren är kort, alldeles för kort.
Mia Gahne/TT
4 portioner, 20 minuter
Esquites är klassisk mexikansk streetfood som oftast serveras i pappmuggar med sked. Här har jag försvenskat rätten lite och ersatt den mexikanska osten med vanlig feta.
4 förkokta majskolvar
1 avokado
2 msk vegetabilisk olja
salt
3 salladslökar, finskurna
1/2 knippa rädisor, delade
1 röd paprika, fint tärnad
1 jalapeño, finskuren
2 msk majonnäs
1/2 dl gräddfil
150 g fetaost
1 kruka koriander
1–2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk limesaft
anchochilipulver, alternativt chiliflakes
nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Lägg majskolvarna på grillen och grilla i 5–10 minuter eller tills de får fin färg runt om. Alternativt: Hetta upp olja i en rymlig stekpanna på hög värme. Lägg i majskolvarna, salta lätt och blanda runt.
2. Stek i 2–3 minuter per sida innan du vänder dem. Stek sedan i ytterligare 5–6 minuter så att de får rejält med färg runt om.
3. Skär loss majsen med en vass kniv. Det är bara gott om det blir hela ”bitar” här och var i stället för enbart lösa korn. Häll upp på ett fint fat. Tillsätt salladslök, rädisor, paprika och jalapeño.
4. Rör ihop majonnäs, gräddfil och smulad fetaost (spara lite). Hacka ner koriandern (ta med stjälkarna också, men spara gärna lite blad till dekor). Tillsätt vitlök, limesaft och chilipulver efter smak. Salta och peppra och smaka av.
5. Ringla dressingen över salladen och blanda ordentligt. Garnera med sparad koriander och eventuellt även extra chilipulver och ost..
"Det är trots allt sidorätterna som får smakerna att sjunga och hela måltiden att rocka."
4 portioner, 40 minuter
Enkel potatisrätt som ändå smakar mycket, tack vare chorizon. Hettan är lätt att variera utifrån hur pass stark korv du väljer.
ca 750 g färskpotatis
1–2 chorizokorvar (beroende på storlek och styrka)
1 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 schalottenlökar, tunt skivade
1 msk honung
2 msk äppelcidervinäger
2 msk kapris, avrunnen alternativt saltad och sköljd
1 knippa bladpersilja, grovhackad
flingsalt
nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Dela potatisen i jämnstora bitar. Koka under lock i saltat vatten i cirka 10–15 minuter eller tills de har mjuknat.
2. Under tiden: Skär korven i små bitar och fräs i olja i en stekpanna tills den blir knaprig. Tillsätt vitlök och schalottenlök mot slutet. Ta bort från plattan och rör i honung, vinäger och kapris.
3. Låt potatisen rinna av ordentligt och få ångas torr i kastrullen. Häll över chorizodressingen medan potatisen fortfarande är varm. Tillsätt persilja, salt och peppar och blanda försiktigt.
Supergott till grillad fisk eller kyckling.
4 portioner, 10 minuter
Otroligt fräsch salsa som passar finfint till grillat kött av alla de slag.
4 små tomater i blandade färger
ca 1/2 liten vattenmelon
3 salladslökar, finskurna
1 gul eller grön chili, finskuren
1 kruka mynta
2 lime, skal och saft
2–3 msk olivolja
1/2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk honung
flingsalt
nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Skär tomater och vattenmelon i ganska små tärningar och häll upp i en skål. Tillsätt salladslök, chili och myntablad.
2. Pressa lime och vispa ihop med olivoljan. Tillsätt rökt paprikapulver, honung, flingsalt och peppar. Smaka av om du vill ha mer honung.
3. Häll dressingen över allt det tärnade och blanda väl. Låt gärna stå framme övertäckt i rumstemperatur och samla smak en stund.
Kalasgott till en grillad köttbit.
Alvarinho Contacto (6707), 120 kronor.
Alkoholfritt:
Edenvale Pinot Gris (1914), 79 kronor.
1. Cheddarpaj på Hedmans Krog på Söderslätt – Återkommande favorit.
2. Brolio – Pålitlig och prisvärd chianti.
3. Angus-hamburgare från Lindhults gård i Skåne – Kanongoda!
Jag har något att bekänna. Något som fyller mig med en helt orimlig glädje och förtjusning bortom alla skäliga proportioner. Jag tror banne mig det liknar kärlek till och med.
Föremålet för dessa kolsyrebubblande känslostormar saknar dock både blodomlopp och hjärna, men är likväl välutrustat. Det handlar om ”Utländska hyllan” i matbutiken. Så fort jag hamnar vid den är det som om både tid och rum försvinner. Jag fängslas och förförs av magiska etiketter, främmande namn och okända exotiska märkligheter. Plötsligt står jag där med famnen full av inlagda vildgurkor, soltorkade oliver, komprimerade räkchips, vrålheta chilisåser och mystiska kryddor. Alltsammans nyheter för mig personligen och sådant som helt enkelt bara MÅSTE testas.
Förmodligen lider jag av någon form av störning, men det kan jag leva med. Tillvaron blir helt enkelt så mycket roligare med Utländska hyllan. Jag är så evigt tacksam över att den ens finns. Tänk hur mycket futtigare livet var förr. Jag minns när det knappt ens gick att köpa olivolja i matbutiken. Än mindre färsk basilika eller hel parmesan. Vildgurka fanns inte ens på kartan.
Så jag väljer att vårda min huvudlösa förälskelse med ömhet. Det finns trots allt värre objekt här i världen att bli betuttad i. Nu ska jag testa att fritera räkchips. Häpp!