Annons

Gör succé med läckra tillbehör

Grillat är som bekant godast. Men tillbehören bör vara minst lika goda. Satsa på sköna sidorätter i sommar.
Publicerad 28 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Goda tillbehör är halva grejen med grillmiddagar.
Goda tillbehör är halva grejen med grillmiddagar.Foto: Johan Nilsson/TT

Jag sätter en hundring på att det inte bara är i mitt hem grillen går varm så här års. Grillgallret är liksom unisont med den svenska folksjälen, och det är snudd på omöjligt att inte själv bli sugen när grilldofterna sprider sig över nejden.

Men oavsett om du föredrar att lägga lamm, fågel, fisk eller grönt på grillen krävs det ändå något trevligt att servera vid sidan om. Hur god biffen än är klarar den sig sällan på egen hand. Och det finns ju gränser för hur många gånger du kan servera en ”vanlig” sallad med gurka och tomat innan alla tröttnar, inklusive du själv.

Annons

Jag lägger därför hellre ner extra krut på tillbehören än på själva grilleriet. Det är trots allt sidorätterna som får smakerna att sjunga och hela måltiden att rocka. En pigg salsa, en krämig röra, en fräsch grönsaksrätt, extrapiffad potatis. Allt går, allt är möjligt och allt smakar extra kalasgott när det står sommarlov i kalendern. Hela omvärlden är ett enda stort trädgårdsland just nu och det är bara att tacka och ta emot. Bjud på det du råkar få tag i för dagen och hämta inspiration utifrån råvaran. Vräk på med färska örter och kaxiga kryddor, och du ska se att middagen blir briljant. Och köttet MÅSTE faktiskt inte vara i fokus – med goda tillbehör passar grillmiddagen även vegetarianer och andra köttskeptiker. Hellre lite och kanonbra kött med en massa goda grejer till än mängder av halvdåligt kött och ointressant slentriantilltugg.

Det kan dock vara en bra idé att förbereda tillbehören i god tid eftersom grillandet sällan går att tajma exakt. Det blir klart när det blir klart, liksom. Då är det ju onekligen skönt om allt annat redan är fixat.

Grill on! Sommaren är kort, alldeles för kort.

Mia Gahne/TT

Goda tillbehör är halva grejen med grillmiddagar.
Goda tillbehör är halva grejen med grillmiddagar.Foto: Johan Nilsson/TT
Ett antal olika rätter vid sidan om gör sig fint till det grillade.
Ett antal olika rätter vid sidan om gör sig fint till det grillade.Foto: Johan Nilsson/TT
Ett antal olika rätter vid sidan om gör sig fint till det grillade.
Ett antal olika rätter vid sidan om gör sig fint till det grillade.Foto: Johan Nilsson/TT
Mexikansk majssallad

4 portioner, 20 minuter

Esquites är klassisk mexikansk streetfood som oftast serveras i pappmuggar med sked. Här har jag försvenskat rätten lite och ersatt den mexikanska osten med vanlig feta.

4 förkokta majskolvar

1 avokado

2 msk vegetabilisk olja

salt

3 salladslökar, finskurna

1/2 knippa rädisor, delade

1 röd paprika, fint tärnad

1 jalapeño, finskuren

2 msk majonnäs

1/2 dl gräddfil

150 g fetaost

1 kruka koriander

1–2 vitlöksklyftor, rivna

1 msk limesaft

anchochilipulver, alternativt chiliflakes

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Lägg majskolvarna på grillen och grilla i 5–10 minuter eller tills de får fin färg runt om. Alternativt: Hetta upp olja i en rymlig stekpanna på hög värme. Lägg i majskolvarna, salta lätt och blanda runt.

2. Stek i 2–3 minuter per sida innan du vänder dem. Stek sedan i ytterligare 5–6 minuter så att de får rejält med färg runt om.

3. Skär loss majsen med en vass kniv. Det är bara gott om det blir hela ”bitar” här och var i stället för enbart lösa korn. Häll upp på ett fint fat. Tillsätt salladslök, rädisor, paprika och jalapeño.

4. Rör ihop majonnäs, gräddfil och smulad fetaost (spara lite). Hacka ner koriandern (ta med stjälkarna också, men spara gärna lite blad till dekor). Tillsätt vitlök, limesaft och chilipulver efter smak. Salta och peppra och smaka av.

5. Ringla dressingen över salladen och blanda ordentligt. Garnera med sparad koriander och eventuellt även extra chilipulver och ost..

Esquites passar ypperligt till just grillat, men duger utmärkt även som ensamrätt.
Esquites passar ypperligt till just grillat, men duger utmärkt även som ensamrätt.Foto: Johan Nilsson/TT
Esquites passar ypperligt till just grillat, men duger utmärkt även som ensamrätt.
Esquites passar ypperligt till just grillat, men duger utmärkt även som ensamrätt.Foto: Johan Nilsson/TT
Esquites passar ypperligt till just grillat, men duger utmärkt även som ensamrätt.
Esquites passar ypperligt till just grillat, men duger utmärkt även som ensamrätt.Foto: Johan Nilsson/TT
Esquites passar ypperligt till just grillat, men duger utmärkt även som ensamrätt.
Esquites passar ypperligt till just grillat, men duger utmärkt även som ensamrätt.Foto: Johan Nilsson/TT

"Det är trots allt sidorätterna som får smakerna att sjunga och hela måltiden att rocka."

Färskpotatis med chorizodressing

4 portioner, 40 minuter

Enkel potatisrätt som ändå smakar mycket, tack vare chorizon. Hettan är lätt att variera utifrån hur pass stark korv du väljer.

ca 750 g färskpotatis

1–2 chorizokorvar (beroende på storlek och styrka)

1 msk olivolja

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

2 schalottenlökar, tunt skivade

1 msk honung

2 msk äppelcidervinäger

2 msk kapris, avrunnen alternativt saltad och sköljd

1 knippa bladpersilja, grovhackad

flingsalt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Dela potatisen i jämnstora bitar. Koka under lock i saltat vatten i cirka 10–15 minuter eller tills de har mjuknat.

2. Under tiden: Skär korven i små bitar och fräs i olja i en stekpanna tills den blir knaprig. Tillsätt vitlök och schalottenlök mot slutet. Ta bort från plattan och rör i honung, vinäger och kapris.

3. Låt potatisen rinna av ordentligt och få ångas torr i kastrullen. Häll över chorizodressingen medan potatisen fortfarande är varm. Tillsätt persilja, salt och peppar och blanda försiktigt.

Supergott till grillad fisk eller kyckling.

Här får vanlig färskpotatis smak av kryddstark chorizo i en dejlig dressing.
Här får vanlig färskpotatis smak av kryddstark chorizo i en dejlig dressing.Foto: Johan Nilsson/TT
Här får vanlig färskpotatis smak av kryddstark chorizo i en dejlig dressing.
Här får vanlig färskpotatis smak av kryddstark chorizo i en dejlig dressing.Foto: Johan Nilsson/TT
Här får vanlig färskpotatis smak av kryddstark chorizo i en dejlig dressing.
Här får vanlig färskpotatis smak av kryddstark chorizo i en dejlig dressing.Foto: Johan Nilsson/TT
Somrig tomatsalsa med vattenmelon och mynta

4 portioner, 10 minuter

Otroligt fräsch salsa som passar finfint till grillat kött av alla de slag.

4 små tomater i blandade färger

ca 1/2 liten vattenmelon

3 salladslökar, finskurna

1 gul eller grön chili, finskuren

1 kruka mynta

2 lime, skal och saft

2–3 msk olivolja

1/2 tsk rökt paprikapulver

1 tsk honung

flingsalt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Skär tomater och vattenmelon i ganska små tärningar och häll upp i en skål. Tillsätt salladslök, chili och myntablad.

2. Pressa lime och vispa ihop med olivoljan. Tillsätt rökt paprikapulver, honung, flingsalt och peppar. Smaka av om du vill ha mer honung.

3. Häll dressingen över allt det tärnade och blanda väl. Låt gärna stå framme övertäckt i rumstemperatur och samla smak en stund.

Kalasgott till en grillad köttbit.

Fräsch och somrig tomatsalsa med smak av vattenmelon, lime och mynta.
Fräsch och somrig tomatsalsa med smak av vattenmelon, lime och mynta.Foto: Johan Nilsson/TT
Fräsch och somrig tomatsalsa med smak av vattenmelon, lime och mynta.
Fräsch och somrig tomatsalsa med smak av vattenmelon, lime och mynta.Foto: Johan Nilsson/TT
Fräsch och somrig tomatsalsa med smak av vattenmelon, lime och mynta.
Fräsch och somrig tomatsalsa med smak av vattenmelon, lime och mynta.Foto: Johan Nilsson/TT
Att dricka till:

Alvarinho Contacto (6707), 120 kronor.

Alkoholfritt:

Edenvale Pinot Gris (1914), 79 kronor.

Veckans godingar

1. Cheddarpaj på Hedmans Krog på Söderslätt – Återkommande favorit.

2. Brolio – Pålitlig och prisvärd chianti.

3. Angus-hamburgare från Lindhults gård i Skåne – Kanongoda!

Angusburgare.
Angusburgare.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Matförälskelse bör vårdas ömt

Jag har något att bekänna. Något som fyller mig med en helt orimlig glädje och förtjusning bortom alla skäliga proportioner. Jag tror banne mig det liknar kärlek till och med.

Föremålet för dessa kolsyrebubblande känslostormar saknar dock både blodomlopp och hjärna, men är likväl välutrustat. Det handlar om ”Utländska hyllan” i matbutiken. Så fort jag hamnar vid den är det som om både tid och rum försvinner. Jag fängslas och förförs av magiska etiketter, främmande namn och okända exotiska märkligheter. Plötsligt står jag där med famnen full av inlagda vildgurkor, soltorkade oliver, komprimerade räkchips, vrålheta chilisåser och mystiska kryddor. Alltsammans nyheter för mig personligen och sådant som helt enkelt bara MÅSTE testas.

Förmodligen lider jag av någon form av störning, men det kan jag leva med. Tillvaron blir helt enkelt så mycket roligare med Utländska hyllan. Jag är så evigt tacksam över att den ens finns. Tänk hur mycket futtigare livet var förr. Jag minns när det knappt ens gick att köpa olivolja i matbutiken. Än mindre färsk basilika eller hel parmesan. Vildgurka fanns inte ens på kartan.

Så jag väljer att vårda min huvudlösa förälskelse med ömhet. Det finns trots allt värre objekt här i världen att bli betuttad i. Nu ska jag testa att fritera räkchips. Häpp!

Mia Gahne minns en tid när det knappt gick att köpa hel parmesan.
Mia Gahne minns en tid när det knappt gick att köpa hel parmesan.Foto: Leif R Jansson/TT
Mia Gahne.
Mia Gahne.Foto: Christine Olsson/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons