GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fler utlandsfödda och unga vaccinerar sig

Region Skåne meddelar att allt fler inom gruppen utlandsfödda över 60 år blivit vaccinerade. Samtidigt har har snart hälften av alla mellan 18 och 30 fått sin första dos.
Skåne • Publicerad 29 juli 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Region Skåne meddelar att vaccinationstäckningen blir att större bland utlandsfödda och unga.
Region Skåne meddelar att vaccinationstäckningen blir att större bland utlandsfödda och unga.
Foto: Claudio Bresciani / TT

För cirka tre veckor öppnades möjligheten för alla över 18 år att vaccinera sig. Sedan dess har 47 procent av gruppen mellan 18 och 29 fått sin första spruta. Region Skåne ser positivt på trenden.

– Med tanke på att vaccineringen bara har varit i gång i tre veckor för de yngsta i den här gruppen är det ett bra resultat, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare och biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Det är främst bland den yngre, ännu ovaccinerade, delen av befolkningen som man ser en majoritet av den pågående smittspridningen.

Samtidigt har vaccinationstäckningen även ökat bland gruppen utlandsfödda. Regionen själva berättar att de sedan en tid tillbaka har arbetat för nå ut med information till bland annat de som talar andra språk.

– Vi har arbetat målmedvetet för att nå grupper som på olika sätt är svåra nå, bland annat personer med annat modersmål än svenska, säger Per Hagstam.

Sedan början av juni visar statistiken att utlandsfödda över 60 år börjat vaccinera sig i betydligt högre grad än tidigare.

Problem med bokning

När personer födda 2005 eller tidigare skulle släppas på under onsdagen uppstod det vissa tekniska problem med vissa vaccinställen.

– Vi har på morgonen blivit varse att några av våra leverantörer haft problem att ställa om sina it-system för att ta emot bokningar för personer under 18 år, säger Per Hagstam.

Detta kan innebära att gruppen mellan 16-17 år kan uppleva problem när de ska boka tid hos vissa av vaccinatörerna.

Aktuella siffror 29 juli

Nya konstaterade covid-19-fall: 106 (108)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 157 364 (157 173)

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 5 (4)

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 1 (2)

Totalt antal vaccinerade med en första dos (över 18 år): 808 489 motsvarar 73,6 %

Totalt antal färdigvaccinerade (över 18 år): 541 060 motsvarar 49,2 %

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 767 (uppdaterad 25 juli)

Källa: Region Skåne

Andreas PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.