GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Synlig men ändå i skymundan

Sedan 1887 har den tronat över Ignaberga, ett landmärke för resande mellan Vinslöv och Hässleholm. Ändå är Ignaberga nya kyrka något av en doldis.
Ignaberga • Publicerad 29 juli 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Ignaberga nya kyrka är en arkitektonisk ikon för Ignaberga men för det mesta är det den gamla kyrkan som står i fokus.
Ignaberga nya kyrka är en arkitektonisk ikon för Ignaberga men för det mesta är det den gamla kyrkan som står i fokus.Foto: Jenny Stjernström

Om sommaren kan det vara tätt mellan turisterna i Ignaberga gamla kyrka, den vitkalkade 1100-talsbyggnaden uppe på kullen. Den nya kyrkan brukar inte ens vara öppen.

Men nu är den gamla kyrkan under renovering medan den nya får sin plats i solen.

– Den har använts några gånger per år men annars har här inte hänt mycket. Det är ingen värme i vapenhuset, säger vikarierande prästen Matts Martinsson och pekar på flagnande färg innan han lotsar oss in i långhuset.

Färgen på väggarna har börjat flagna. Just nu renoveras byns gamla kyrka, men även den nya är i behov av viss renovering.
Färgen på väggarna har börjat flagna. Just nu renoveras byns gamla kyrka, men även den nya är i behov av viss renovering.Foto: Jenny Stjernström

– Som ni kan se är det parksoffor i stället för kyrkbänkar. De är i original och jag har väl aldrig sett något liknande någon annanstans.

Kyrkobänkarna i original är unika i sitt slag och liknar långa parkbänkar.
Kyrkobänkarna i original är unika i sitt slag och liknar långa parkbänkar.Foto: Jenny Stjernström

De överraskande bekväma parksofforna bidrar till ett ljust och öppet intryck i den nygotiska kyrkan där även fönstren är i original. Jämfört med den mörkare medeltida kyrkan är det som natt och dag.

Matts Martinsson är vikarierande präst i Hässleholms församling.
Matts Martinsson är vikarierande präst i Hässleholms församling.Foto: Jenny Stjernström

Arkitekten Carl Möller (som senare kom att rita den bespottade kyrkan i Eslöv) arbetade under den kontroversielle Helgo Zettervall vid Överintendentsämbetet i Stockholm. Malmöiten Möller hade från början tänkt sig att kyrkan skulle bestå av gult tegel men till slut blev det tidstypiskt rött.

Altartavlan föreställer Herrens uppenbarelse på påskmorgonen för Maria Magdalena  och är målad av Mårten Eskil Winge, göticist och professor vid Konstakademien. Hans nationalromantiska oljemålningar Kraka respektive Loke och Sigyn hänger på Nationalmuseum i Stockholm.
Altartavlan föreställer Herrens uppenbarelse på påskmorgonen för Maria Magdalena och är målad av Mårten Eskil Winge, göticist och professor vid Konstakademien. Hans nationalromantiska oljemålningar Kraka respektive Loke och Sigyn hänger på Nationalmuseum i Stockholm.Foto: Jenny Stjernström

Efter invigningen kom kyrkan att vara församlingens enda i drygt 40 år men efter den gamla kyrkans återinvigning kom alltmer fokus att läggas där.

– Några Ignabergabor tycker att vi borde ha mer aktivitet här i den nya och några trivs bäst i den gamla. De i min ålder har minnen från båda, berättar Matts Martinsson.

Historia möter nutid. Under åren har sätten att samla in kollekt förändrats.
Historia möter nutid. Under åren har sätten att samla in kollekt förändrats.Foto: Jenny Stjernström

På kyrkogården finns en sorglig historia. Juridikstudenten Per-Sigurd Linderberg reste under andra världskriget som frivillig till Finland och stupade den 12 november 1941 vid Hangö, bara 21 år gammal.

– Just den här informationen står på gravstenen. Det lär ha varit mamman och de efterlevande som bestämde det, det kan nog ha handlat om stolthet, säger Martinsson.

Per-Sigurd Linderbergs sista viloplats. Fadern, medicine licentiat Nils Sigurd Linderberg, blev inte heller gammal. Han avled vid en ålder av 33 år.
Per-Sigurd Linderbergs sista viloplats. Fadern, medicine licentiat Nils Sigurd Linderberg, blev inte heller gammal. Han avled vid en ålder av 33 år.Foto: Jenny Stjernström

Redan till första advent skall den gamla kyrkan återöppnas. Då faller återigen stillheten över den nya kyrkan som får hålla till godo med spridda konserter.

Men att den nya kyrkan skulle försvinna är det ingen risk för. Dess unika karaktär har gjort att stiftet anser den värd att bevara.

I 134 år har den stått där, alltsedan Oscar II:s regeringstid. Och länge skall den bestå.
I 134 år har den stått där, alltsedan Oscar II:s regeringstid. Och länge skall den bestå.Foto: Jenny Stjernström
Johannes Höghäll JohnssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.