Annons

100 000 barn riskerar dö av undernäring i Tigray

Fler än 100 000 barn i Etiopiens krigshärjade Tigray-region kan drabbas av livshotande undernäring inom de närmaste tolv månaderna, enligt FN:s barnfond Unicef.
Publicerad 30 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Kvinnor som flytt från konflikten i den etiopiska regionen Tigray ammar sina barn i ett UNICEF-tält. Arkivbild.
Kvinnor som flytt från konflikten i den etiopiska regionen Tigray ammar sina barn i ett UNICEF-tält. Arkivbild.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Hälften av alla gravida kvinnor som undersökts i regionen är akut undernärda, vilket ökar risken att de eller deras barn blir sjuka, enligt UNICEF.

"Våra värsta farhågor om hälsosituationen för barn i Tigray bekräftas", säger UNICEF i ett uttalande. Antalet barn som hotas av undernäring är tio gånger fler än vanligt.

Annons

Anledningen är konflikten i Tigray. Det var i november 2020 som den etiopiska regeringen i Addis Abeba inledde en militär offensiv mot Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som hade makten i Tigray-provinsen. Striderna har under 2021 präglats av sexuellt våld mot civila och misstänkta massakrer. TPLF återtog merparten av Tigray-regionen i juni och juli, men större delen av nödhjälpen till regionen är blockerad av regeringen. FN har svårt att nå fram med livsmedel, och har inte kunnat leverera stöd på två veckor.

"Det är en katastrofal situation och vi kan redan se att den kommer att förvärras", säger Jens Laerke, talesperson för FN:s samordnande hjälporgan Ocha.

"Vi behöver full beredskap; lastbilar som kommer in, livsmedel som körs in, och att hjälparbetare får möjlighet att ta sig in och ut ur Tigray mycket snabbare".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons