Annons

80 procent vaccinerade innan Australien öppnar

Publicerad 30 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Australiens premiärminister Scott Morrison tidigare i juli.
Australiens premiärminister Scott Morrison tidigare i juli.Foto: Mick Tsikas/AP/TT

Australien kan börja öppna sina gränser mot utvalda länder när minst 80 procent av landets vuxna befolkning är vaccinerad mot covid-19, enligt premiärminister Scott Morrison.

Den vaccinationsnivån skulle leda till att de så kallade "resebubblorna", som tillåter resor till och från utvalda länder, kan återupptas, enligt Morrison.

Annons

Australien har tidigare haft ett sådant arrangemang med Nya Zeeland, men det avbröts i förra veckan på grund av ökande smittotal i Australien. Storstadsområdet Sydney, där en femtedel av landets 25 miljoner invånare bor, kämpar nu mot det värsta covidutbrottet på över ett år.

"Särskilda regler" ska gälla för vaccinerade eftersom de innebär en lägre risk för samhället, uppger premiärministern vidare.

Men vaccinationsmålet är ännu långt borta. Endast 14,5 procent av australierna är fullt vaccinerade och 17,7 procent har fått en första dos.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons