Ekonomi

Nedåt på ledande Asienbörser

Tokyobörsens Nikkei 225-index avslutade veckan med sjunkande kurser. Arkivbild.
Foto: Shohei Miyano/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Asiens ledande börser avslutar veckan med sjunkande kurser.

I OS-staden Tokyo ser investerarna med oro på den ökade smittspridningen av coronaviruset. Nikkei225-index föll 1,7 procent på veckans sista handelsdag och det bredare Topix-index backade 1,4 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

FI ska motarbeta skönmålning

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) vill stärka FI:s arbete med hållbarhetsfrågor. Arkivbild
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Finansinspektionen (FI) ska stärka arbetet mot företag och fondförvaltare som skönmålar sin verksamhet, så kallad greenwashing.
Ökad tillsyn, standardisering och internationellt samarbete är tre huvudspår, enligt finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).

Satsningen lanseras i höstbudgeten, där FI:s anslag höjs med 79 miljoner till 734 miljoner kronor. Tio miljoner av detta är tänkt att stärka FI:s hållbarhetsarbete, enligt Åsa Lindhagen.

– Aktörerna på finansmarknaden behöver vässa sig, säger hon.

Bättre informationsgivning i hållbarhetsfrågor från företagen är en viktig pusselbit, så att man vet vad gröna fonder gör eller så att det går att jämföra olika företag ur ett hållbarhetsperspektiv, enligt Lindhagen.

Standardisering är ett annat viktigt verktyg, där FI kan bidra.

– Det behövs tydliga definitioner för vad som är hållbart, säger Lindhagen.

På global nivå

En stor del av arbetet med standardisering och definitioner kommer att ligga på EU-nivå, där arbetet med den så kallade taxonomin fortsätter.

– Det kan bli en väldig kraft i sådana definitioner, om man enas på EU-nivå. Ännu mer om det blir på global nivå – förutsatt att det blir bra definitioner, säger Lindhagen.

FI:s generaldirektör Erik Thedéen deltar redan också i en arbetsgrupp på internationell nivå för att ta fram en global standard för värdepappersmarknaden kring hållbarhet.

Gisslet med "greenwashing" är viktigt att komma tillrätta med, enligt Lindhagen.

– Det är klart att det finns en risk för ”greenwashing” i dag när klimat- och miljöfrågorna står så mycket högre på agendan, att företag vill framställa sig bättre än vad de är. Därför behöver vi öka transparensen för att försvåra det så mycket som möjligt.

Hon bekräftar samtidigt att det är svårt att enas kring definitioner kring vad som är grönt och hållbart, även i EU-arbetet med att ta fram taxonomin.

– Det är väldigt olika uppfattningar bland EU:s medlemsstater, så kommissionen har haft en tuff uppgift att definiera detta, säger hon.

"Starka åsikter"

Ett omstritt förslag har lagts fram av EU-kommissionen vad gäller taxonomin kring de två klimatmålen, som bland annat sågats av riksdagens finansutskott. På tur står sedan fyra miljömål.

– Det som diskuteras mest just nu är klimatmålen och där finns starka åsikter. Och finansutskottet har röstat för att vi motsätter oss det förslag som finns nu, säger Lindhagen.

Vad det slutar med är i dagsläget svårt att säga.

– Det kommer bli en fråga under hösten, säger Lindhagen.

En taxonomi – ett gemensamt klassificeringssystem för att bedöma verksamheter ur miljö- och klimatsynpunkt – är i sig något som brådskar och det är också efterlängtat på finansmarknaden, tror Lindhagen.

– Det är en viktig pusselbit för att styra resurser från det som förstör förutsättningarna för oss människor att leva på det här jordklotet till verksamhet som är hållbar. Den omställningen måste vi göra. Den är helt livsavgörande.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Ökat anslag till FI

Förvaltningsanslaget till Finansinspektionen (FI) har höjts till 734 miljoner kronor 2022 i regeringens budgetförslag.

Det är en ökning med 79 miljoner kronor eller 12 procent mot anslaget 2021.

Omkring sex miljoner av ökningen utgörs av en så kallad anslagsuppräkning, men merparten är en riktad reformsatsning för att stärka FI. Av anslagsökningen ska tio miljoner gå till att stärka FI:s hållbarhetsarbete.

Källa: Finansdepartementet

Ekonomi

"Klassperspektivet tas in i socialförsäkringen"

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) talar om klassperspektiv för rätten till ledigt med barnen under familjeveckan. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Studiedagar i förskolan, utvecklingssamtal och lovdagar – knöligt för många, enligt regeringen som nu föreslår en familjevecka.
– Den här reformen handlar om att ta in klassperspektivet i socialförsäkringen, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S)

Tre dagar om året per förälder med delad vårdnad om barn mellan 4 och 16 år, sex dagar för den som har ensam vårdnad. Regeringen vill underlätta för föräldrar under alla de där dagarna då förskolan har planeringsdag, skolan har studiedagar eller då det är exempelvis höstlov.

Första steget av familjeveckan föreslås bli verklighet i april nästa år.

– Det handlar om rättvisa villkor ur ett klassperspektiv. Den verklighet många möter är att de inte har makt över sin arbetstid eller arbetsplats, säger Ardalan Shekarabi.

Fackförbund kom på idén

Frågan är dock om just den här ledighetsreformen är det som folket ropat efter på socialförsäkringsområdet. Till exempel pågår debatten om pensioner, och sedan länge har många efterfrågat en tandvårdsreform.

TT: Hur kom ni på det här?

– Flera fackförbund introducerade idén tidigt.

Han förklarar att oppositionen och andra ibland kritiserar Socialdemokraterna för att vara tamt och trött, men då väl reformer presenterar kommer kritik som handlar om motsatsen, att det är för mycket.

– Men det har väl att göra med oppositionsrollen.

Ardalan Shekarabi anser att den här expansiva budgeten innebär ett trendbrott när det gäller socialförsäkringarna.

Framför allt sjukförsäkringen som både höjs och förbättras för flera grupper, men även denna familjereform.

Föräldern bestämmer

Rätten till ledighet följer föräldraledighetslagen, förklarar han. Det innebär att en arbetsgivare inte har makt över planeringen av ledigheten, som vid semestrar där det är arbetsgivaren som bestämmer.

– I praktiken kommer det nog att ske i samråd här också.

Men näringslivsorganisationerna Svenskt Näringsliv och Företagarna är kritiska till reformen. De tycker bland annat att den gör företag sårbara när anställda plötsligt kan vara lediga för att vara med sina barn, att den går på tvärs med behovet av mer personal och att den kostar mycket pengar.

– Det är identiska reaktioner som då den fjärde och den femte semesterveckan infördes, och då föräldraförsäkringen kom. Men när de reformerna väl genomförts så är det ingen som vill tillbaka, säger Ardalan Shekarabi .

Rätten till ledighet för vissa grupper står inte i motsats till företagens behov, anser han, för vi i Sverige jobbar väldigt mycket.

– I slutändan är företagen beroende av att vi lyckas med barnen.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Familjeveckan

Regeringen vill införa första steget av familjeveckan från april.

Tre dagar per person för dem med delad vårdnad, sex dagar den den som är ensam vårdnadshavare, som ska kunna användas exempelvis då skolan har lov eller studiedagar, eller då förskolan har planeringsdagar, eller vid utvecklingssamtal för barnen.

Rätten gäller föräldrar till barn mellan 4 och 16 år. Att ledighetsrätten sträcker sig så långt som till är ett medvetet val, enligt Ardalan Shekarabi.

Rätten till ledighet följer föräldraledighetslagen, det vill säga arbetsgivare kan inte bestämma över den som vid exempelvis semester.

Reformen beräknas kosta 3,49 miljarder kronor 2022, 4,1 miljarder kronor 2023 och 4,18 miljarder kronor 2024.

Källa: Regeringen

Ekonomi

Blodröd dag på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen föll på måndagen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inledde veckan med en blodröd handelsdag.
OMXS-index sjönk 2,8 procent, den sämsta handelsdagen sedan i maj.

Nedgången förstärktes under dagen i linje med utvecklingen i Asien och övriga Europa. Härvan kring kinesiska fastighetsbolaget Evergrande och dess skuldsättning har bidragit till marknadsoron, dessutom är läget spänt inför räntebesked från USA, Storbritannien och Japan senare i veckan.

Verkstads- och råvarusektorn sjönk kraftigt. Allra tyngst på OMXS30-listan gick det för verkstadsbolaget Atlas Copco. Bolagets A-aktie sjönk 4,9 procent och B-aktien 4,6 procent. Sandvik tappade 4,0 procent medan Boliden gick ned 2,9 procent.

Molntjänstföretaget Sinch stängde 3,8 procent minus.

Mot strömmen gick ett fåtal bolag, bland annat Astra Zeneca som lyfte 5,2 procent utifrån en nyhet om att läkemedlet Enhertu förlänger överlevnaden för patienter som drabbats av bröstcancer.

De ledande europeiska börserna hade också en mörk dag. Frankfurtbörsen sjönk 2,3 procent, Londonbörsen gick ner 0,8 procent medan CAC40-index i Paris stängde 1,7 procent minus.

Ekonomi

Ingen åtalsanmälan mot EBM-chef

Det blir ingen åtalsanmälan mot den chef på Ekobrottsmyndigheten som anmäldes för att ha försökt efterforska källuppgifter. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det blir ingen åtalsanmälan mot den chef på Ekobrottsmyndigheten (EBM) som misstänktes för att ha försökt ta reda på vem som förmedlat uppgifter om myndighetens ekonomi till Dagens industri, rapporterar Journalisten med hänvisning till Statens ansvarsnämnd.

Enligt anmälan, som kom in förra veckan, ska chefen i ett videosamtal ha försökt "fiska" fram om en viss anställd läckt uppgifterna. Att som myndighet efterforska vem som är källan till uppgifter som ska publiceras i medier är ett brott mot Tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges grundlagar.

Statens ansvarsnämnd anser dock inte att den dokumentation som lämnats in är tillräcklig för att nå upp till en skälig misstanke om brott och därför avskrivs ärendet.

Ekonomi

Twitter betalar miljarder i uppgörelse

Miljardsmäll för Twitter. Arkivbild.
Foto: Matt Rourke/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Mikrobloggen Twitter har gått med på att betala drygt 800 miljoner dollar, sju miljarder kronor, i en uppgörelse med aktieägare som stämt bolaget i en grupptalan.

Stämningen härrör från 2016 då en grupp aktieägare ansåg att Twitter vilselett aktiemarknaden med felaktiga användarsiffror.

Twitter erkänner, trots uppgörelsen, dock inte att några fel har begåtts.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Ekonomi

Evergrande-oro smittar världens börser

En fastighet i Peking tillhörandes bolaget Evergrande. Arkivbild.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande sprider oro även utanför Kina och får världens börser på fall.
Det kan vara början på en brantare börsnedgång, enligt Swedbanks aktiestrateg Mattias Isakson.
PREMIUM

Krisen i skuldtyngda Evergrande, ägare i den svenska elbilsutvecklaren Nevs, har cirkulerat som ett orosmoln under en längre tid. Bolagets likviditetsproblem har under den senaste tiden blivit allt mer akuta med stora betalningar som förfaller inom kort. Under förra veckan tilltog raset i den redan pressade aktien. På måndagen accelererade fallet och aktien dök nästan 20 procent på Hongkongbörsen.

Oron har nu spillt över på den europeiska finansmarknaden med nedgångar på bland annat Stockholmsbörsen som backar nästan 3 procent i måndagens handel. Ledande Europabörser sjunker runt 2-3 procent och USA-börsen öppnar med tydliga nedgångar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Bitcoin dras med i fallet

Bitcoin inte immun mot finansiell oro. Arkivbild.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Oron på de finansiella marknaderna drar även kryptovalutorna med sig i fallet. Bitcoinkursen hade vid 15-tiden på måndagen fallit med runt åtta procent till 43 300 dollar jämfört med dagen innan.

Även den näst största kryptovalutan sett till marknadsvärde, Ethereum, rasar ner cirka tio procent. Och likadant ser det ut för nästan alla andra digitala valutor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

CVS nyanställer 25 000 medarbetare

Ett CVS-apotek i Los Angeles. Arkivbild.
Foto: Damian Dovarganes/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Amerikanska apotekskedjan CVS Health ska nyanställa 25 000 medarbetare inför influensasäsongen samtidigt som USA dessutom hoppas på en ökad vilja beträffande covid-vaccineringar. CVS som hittills gett 34 miljoner covid-doser och utfört 32 miljoner covid-tester har nyligen valt att höja företagets minimilön i konkurrensen med en rad andra stora apotekskedjor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL