OS i Tokyo 2021

Sverige till OS-semi efter VAR-dramatik

Seger står det på tröjan, seger blev det också i matchen. Sverige är klart för OS-semifinal i fotboll efter kvartsfinalseger mot Japan.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Sveriges fotbollsdamer ska spela OS-semifinal mot Australien i Yokohama.
Det står klart efter en dramatisk kvartsfinalseger mot Japan. Kosovare Asllani satte 3–1-spiken i kistan på en VAR-dömd straff.
– Det känns så klart helt fantastiskt, säger Stina Blackstenius.

En kvart in i OS-kvartsfinalen talade allt för Sverige.

Då stod det redan 1–0, Japan hade precis fått i väg sitt första (ofarliga) skott på mål, och det var bud på större svensk ledning.

Men fotboll spelas inte bara på planen, en hel del avgörs också i skallen på spelarna.

Och ett stort spelövertag kan försvinna genom en oväntad kvittering.

Magdalena Eriksson nickade in 1–0 på Fridolina Rolfös inlägg redan i den sjunde minuten, och känslan var att Sverige kunde ha gjort fler mål under matchinledningen.

Men kvitteringen kom i den 23:e minuten, hur oväntat det än kändes. Ett tveksamt försvarsspel av både Nathalie Björn och Amanda Ilestedt, som inte låg tätt nog på sina motståndare, öppnade för dels Yui Hasegawa, som tilläts slå inlägget från höger, dels Mina Tanaka, som stötte in 1–1.

VAR på Sveriges sida

Det fick matchbilden att vända och plötsligt kom Japan igång med sitt erkänt vassa passningsspel, som varit som bortblåst fram till dess. Och mindre än tio minuter efter kvitteringen såg det än mörkare ut, ur ett svenskt perspektiv.

Amanda Ilestedt kolliderade med målskytten Tanaka och domaren blåste för straff. Ett 1–2-mål hängde i luften, tills den räddande ängeln anlände – det vill säga VAR-rummet. Huvuddomaren Lucila Venegas sprang ut och kollade reprisen en extra gång, och efter videogranskningen fick hon medge att domslutet var felaktigt.

Efter att ha duckat den kulan fick Sverige fart på spelet ett tag, men i början av andra halvlek såg det ånyo nervöst ut, och Japan hade stort bollinnehav. Men i utslagsmatcher kommer man långt på målskyttar av rang och Sveriges främsta heter Stina Blackstenius.

I den 53:e minuten gjorde hon 2–1, hennes fjärde mål i OS i Tokyo.

Klassräddning av Lindahl

Magdalena Eriksson spelade bollen till Fridolina Rolfö, som stod felvänd utanför straffområdet men ändå hittade en boll i djupet. Blackstenius norpade åt sig den och hittade luckan till vänster om Ayaka Yamashita i det japanska målet.

– Det var en märklig situation. Jag kommer inte ihåg mycket, säger Blackstenius om sitt mål.

– Det var ett viktigt mål, det gav oss energi.

Det var en matchvinnande sekvens. Några minuter senare kom nästa, när Hedvig Lindahl stod för en strålande reflexräddning när Mina Tanaka sköt lågt och snabbt från nära håll.

Sverige fick mer att glädjas åt, för det skulle snart bli dags för nästa VAR-granskning. Den här gången var det Kosovare Asllanis skott som hade träffat Narumi Miuras hand, och den här gången tyckte Lucila Venegas att det var straff.

Asllani klev själv fram och placerade i den 68:e minuten säkert in 3–1 invid den ena stolpen, medan Ayaka Yamashita kastade sig mot den andra.

– Vi mötte ett väldigt spelskickligt lag och de gör det tufft för oss. I andra halvlek kändes det som att vi vann mer boll och hade mer energi än dem, säger Blackstenius.

Resultatet höll sig och nu spelar det svenska fotbollslandslaget på nytt om OS-medaljerna. Ska silvret från Rio 2016 matchas, eller övertrumfas, är det först Tony Gustavssons Australien som ska besegras.

I gruppspelet vann Sverige med 4–2. På måndag möts lagen i semifinal på Yokohamastadion.

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

Rapinoe: "Ni kan inte vara förvånade"

Samantha Mewis firas efter sitt mål. USA är klart för semifinal.
Foto: Kiichiro Sato/AP/TT
Sport
Sport USA har rest sig efter stjärnsmällen mot Sverige i OS-premiären och spelar semifinal mot Kanada på måndag. Men det krävdes straffar för att avgöra kvartsfinalen mot Nederländerna.
– Ni kan inte vara förvånade, kom igen. Det här är de vi är, säger stjärnan Megan Rapinoe.

Alyssa Naeher blev stor matchhjälte för amerikanskorna och räddade två nederländska straffar i straffläggningen.

Det blev upp till Megan Rapinoe att avgöra. Hon sköt sin straff rakt upp i högra krysset och jublet kunde bryta ut – USA var vidare.

Stjärnsmällen mot Sverige är glömd.

– Ni kan inte vara förvånade, kom igen. Det här är de vi är. Det är slutspel, du kliver antingen på ett flyg i morgon eller åker till Kashima. Vi vill bara ge allt där ute, säger Rapinoe.

– Det här laget ger aldrig upp, inte ens när vi spelar som skit, spelar bra eller mitt emellan. Vi kommer fortfarande att gå ut och ge det allt vi kan.

Finalrepris från VM

Efteråt fick hon frågan hur hon kunde behålla kylan.

– Avslöja mina hemligheter? Inte en chans. Nej, jag försöker bara vara lugn. Jag säger alltid till mig själv att det värsta som kan hända är att du förlorar. Jag menar, du kan förlora OS för hela ditt land, säger hon med ett skratt.

Kvartsfinalen var en repris på VM-finalen 2019 som USA då vann. Den gången var segern odiskutabel, 2–0. Den här gången blev det mycket jämnare.

Och det kunde ha slutat med en annan segrare. Med tio minuter kvar av ordinarie speltid hade Nederländerna chansen att avgöra matchen vid ställningen 2–2.

Hyllar målvakten

Kelly O'Hara fällde Lineth Beerensteyn, men den amerikanska målvakten Alyssa Naeher räddade Lieke Martens straff.

– Alyssa räddade två för oss, det tar bort en massa press på skyttarna. Att hon räddar den första var enormt. Och hennes straffräddning under matchen räddade oss, säger matchvinnaren om målvakten.

– Hon är ingen person av många ord, speciellt inte till er (media), hon kommer nog aldrig säga något till er. Men hon har varit enorm för oss.

Det stod 2–2 efter ordinarie tid och efter en mållös förlängning gick matchen till straffavgörande.

– Jag vet inte vem som uppfann det här. Straffläggning, det är ett grymt sätt att avsluta en match, säger Rapinoe.

USA möter Kanada i semifinalen. Vinnaren tar sig an segraren mellan Sverige och Australien i finalen.

Mikael Forsell/TT

OS i Tokyo 2021

Ta OS-medalj – slipp lumpen

Sungjae Im från Sydkorea i samband med andra runden av golftävlingen i OS i Tokyo.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Sport
Sport En OS-medalj kan förändra en idrottares liv.
Sydkoreanska golfare är de första att skriva under detta.
Budskapet är följande: ta en medalj och slipp militärtjänstgöring.

Första utslaget i OS-golfen, en drive som inte alls hamnade var han ville och till slut bogey. Om Kim Si-Woo var nervös? Det är i så fall fullt förståeligt. Han har tveklöst extremt mycket att spela för när golfen avgörs utanför Tokyo.

Under ett sommar-OS möts livsöden och olika förutsättningar under drygt två veckors tid, bland de mera udda är de två sydkoreanska golfarnas förutsättningar, förutom Kim Si-Woo även hans landsman Sungjae Im.

Kan påverka karriären

För 58 deltagare är det en kamp om medaljer och framgång, för de här två är det ett sätt att slippa 18 månaders militärtjänstgöring som i högsta grad kan påverka deras idrottskarriär.

Utifrån det geopolitiskt ansträngda läget med Nordkorea har det sedan 1957 varit obligatoriskt för män med militärtjänstgöring i Sydkorea.

En viss förskjutning tidsmässigt kan ske vid till exempel studier eller verksamhet utomlands som för de båda golfarna, till vardags medlemmar av den amerikanska PGA-touren. Dock, när man passerat 30-strecket är tidsfristen ute för att få uppskov, annars kan man förlora sitt medborgarskap och till och med hamna i fängelse.

För 26-årige Kim Si-Woo och Sungjae Im, 23, är därför OS en livlina, om samma möjlighet skulle öppnas om någon vann av golfens fyra major-tävlingar är oklart, det har ingen sydkorean hittills lyckats med.

Undantaget om att befrias från militärtjänstgöring implementerades bland annat för landet fotbollslandslag när man på hemmaplan lyckades nå VM-semifinal 2002, även landets baseballag har kunnat dra fördel av detta.

– Jag hade inte velat vara i deras sits. Det kommer kännas konstigt om sydkoreanerna är med i toppen och man själv är där och hugger. Det är ett annorlunda scenario, säger svenske golfaren Alex Norén.

Kämpar i bakgrunden

Svensken som spelat under många år på PGA-touren har sett vad ett sådant här avbrott kan göra för en spelarkarriär. Där finns bland annat Bae Sang-Moon som vunnit två gånger på PGA-touren och spelade i Presidents Cup 2015 innan han klev in i militären. Efter det kämpar han för att komma tillbaka till touren och är nu rankad 958:a i världen.

– Jag har förlorat min känsla för hur man spelar golf, sade Bae Sang-Moon krasst i en intervju 2019.

– Jag tror att det är helt omöjligt att komma tillbaka efter det, säger Norén om att få ett ofrivilligt avhopp från golftouren på 1,5 år.

När TT försöker intervjua Im om ämnet tackar han artigt nej till frågor på engelska och Kim Si-Woo, svarar diplomatiskt:

— Egentligen är det ingen skillnad med en vanlig tävling. Jag försöker alltid gå ut och göra mitt bästa.

Hur ser då möjligheterna ut för de båda när OS-golfen nu kommit halvvägs?

Inte speciellt goda. Kim Si-Woo ligger delad 25:a efter två rundors spel och Sungjae Im är delad 51:a, nio slag från en brons-medalj.

Och även om Paris-OS är bara tre år borta så är det inte ens givet att de får chansen då. Bakom de båda finns nämligen en rad sydkoreanska golfspelare – alla lika angelägna.

Tobias Österberg/TT

Kim Si-Woo har precis som sin landsman Sungjae Im extra anledning att vinna medalj i OS i Tokyo.
Kim Si-Woo har precis som sin landsman Sungjae Im extra anledning att vinna medalj i OS i Tokyo.
Foto: Matt York/AP/TT

FAKTA

Fakta: Koreakonflikten

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Inbördeskriget mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer nu de båda länderna åt.

OS i Tokyo 2021

Svenska hopplaget: "Vi siktar på guld"

Ett guldlag? Siktet är inställt på att ta den översta pallplatsen i hoppningen lagtävling. förbundskaptenen Henrik Ankarcrona flankeras av Henrik von Eckermann (till vänster), Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Kaxig? Eller lägger han bara ribban där den ska ligga?
Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona hymlar inte om vad han vill få ut av laget och den långa resan till Tokyo:
– Vi siktar på guld.

Inte sedan Aten 2004 har en svensk trupp inlett ett OS så svagt som nu i Tokyo. Sverige är så här långt (till och med fredag) utan medaljer – och det börjar knorras och ifrågasättas hemmavid i såväl traditionella som sociala medier.

Chanserna att komma över ett gäng metallbitar – inte minst de med ett förgyllt yttre lager av guld – är fortfarande stora, men skulle tunga favoriter falla kan det hänga på trion Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann.

Ridsporten är en pålitlig leverantör när det kommer till olympiska spel och har bidragit med medaljer i samtliga OS sedan 2004.

Ryttarna inne på samma linje

Ankarcronas höga ambitioner delas av ryttarna.

TT: Gör han rätt som pratar om ett lagguld?

– Absolut. Det håller jag fullständigt med och det är alla eniga om. Sedan vet man hur fort det kan gå åt andra hållet och alla åker härifrån med långa ansikten. Men vi har alla varit med så länge, har mycket rutin och vi har fantastiska hästar, säger Henrik von Eckermann.

– Vi är alla fullt överens om att det är medalj som gäller. Den kapaciteten har vi. På pappret är vi ett extremt säkert lag. Men vad som händer kan vi inte spekulera i. Vi ska göra vårt absolut yttersta, säger Baryard Johnsson.

Peder Fredricson är något försiktigare.

– Vi har precis kommit hit. Det är svårt att säga. Vi vet nog inte förrän vi kommit i gång, gjort uppvärmningshoppningar och så vidare. Då vet vi lite mer om våra chanser. Just nu är det ganska öppet, men det är klart att vi har satt målet högt, säger han.

Kan byta ekipage

Lagom till avresan till Tokyo gav Ankarcrona ryttarna beskedet vilka som rider den individuella tävlingen – den som inleder OS för hopplandslaget med kval på tisdag i nästa vecka.

Det var det väntade. Fredricson på All In, Baryard Johnsson på Indiana och von Eckermann på King Edward.

Sedan Ankarkrona tog ut laget för snart sex veckor sedan har inget hänt som fått honom att överväga att plocka in Rolf-Göran Bengtsson för någon i den tänkta starttrion.

Men saker kan hända – och inför lagtävlingen gör förbundskaptenen en ny bedömning. Reglerna tillåter honom att byta ett ekipage mellan klasserna.

– Planen är att Rolf står vid sidan av i den individuella klassen, men vi ska besiktiga först, vi ska ha träningshoppning och laget är inte anmält än. I dagsläget finns dock inga frågetecken.

Bengtsson beredd

TT: Vad skulle få dig att byta ekipage?

– Jag kan tänka mig flera olika scenarier men om de tre uttagna ekipagen fortsätter att prestera, känslan är bra, hästarna går genom besiktningen är sannolikheten stor att det fortsätter, men det är lite tidigt att spekulera i, säger Ankarcrona.

Bengtsson är beredd om han får chansen att göra sitt sjätte OS.

– Högst troligt är jag den som inte kommer att rida, men visst hoppas jag på att kunna få bidra på någon av lagrundorna, säger han.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Så avgörs hoppningen

Lördag 31 juli: Hästbesiktning.

Söndag 1 augusti: Eventuell ombesiktning och träningsomgång.

Tisdag 3 augusti: Individuell kvalomgång med 75 startande (12.00–15.45).

Onsdag 4 augusti: Individuell final med 30 startande. Kvalresultatet stryks. Avgörs efter grundomgång och omhoppning. (12.00–14.40)

Torsdag 5 augusti: Hästbesiktning.

Fredag 6 augusti: Eventuell ombesiktning. Kvalomgång i lagtävlingen. 20 startande lag med tre ekipage i varje lag. (12.00–15.05)

Lördag 7 augusti: Lagfinal med tio lag. Resultatet från kvalet stryks. Vid lika poäng sker omhoppning om guldet. (12.00–14.30)

OS i Tokyo 2021

Snabb Sjöström vidare till OS-semi

Sarah Sjöström tog sig enkelt vidare till semifinal på 50 meter fritt.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Sarah Sjöström imponerade när hon tog sig vidare till OS-semifinalen på 50 meter fritt i Tokyo.
Svenskan hade fjärde tid med 24,26.
– Jag är nöjd, säger hon kortfattat.

Drygt åtta och en halv timme efter att ha blivit OS-femma på 100 meter fritt – och missat medalj med 16 hundradelar – var det återigen dags för Sarah Sjöström att hoppa i bassängen i Tokyo simarena.

Sjöström vann sitt heat på 24,26, hennes näst snabbaste tid efter armbågsskadan, och sken med hela ansiktet efter målgång.

I OS i Rio 2016, där hon tog tre medaljer, misslyckades hon på distansen och åkte ut i semifinal.

– Det vill jag inte råka ut för igen, sade hon efter finalen på 100 meter fritt när hon tittade framåt.

Sjöström hade en hektisk dag då hon drygt 90 minuter efter 50-metersloppet också hjälpte till att ta Sverige till final på 4x100 meter medley.

Snabba ryck

Sjöström valde att inte stanna kvar för intervjuer utan i stället fokusera på att snabbt ta sig tillbaka till OS-byn för att varva ned och ladda upp inför semifinalen som simmas natten till lördagen, svensk tid.

– Jag är nöjd med 50:an, säger hon på väg ut från Tokyo simarena.

Snabbast i försöken var australiska stjärnan Emma McKeon, två guld hittills under OS, på tiden 24,02.

Michelle Coleman, som simmade före Sjöström, slutade sjua och näst sist i sitt heat på tiden 24,84, drygt en halv sekund över sitt personliga rekord. Hon missade avancemang med sju hundradelar.

Krossade årsbästa

OS-debutanten Björn Seeliger slogs också ut på 50 meter fritt med 22,19 som räckte till 23:e plats. Det var 48 hundradelar över den tid han gjorde i Rom för en månad sedan – och som tog honom till Tokyo.

Även Victor Johansson missade final på 1 500 meter fritt, men imponerade ändå.

Han krossade sitt årsbästa med 13,59 sekunder. Sluttiden 15.05,36 var knappt fyra sekunder över hans eget svenska rekord.

– Jag är hur glad som helst, men visst jag vill fortfarande under den där 15-minutersgränsen. Jag har fortfarande respekt för den här distansen, det är en mental match, säger han.

Victor Johansson satte svenskt rekord tidigare i veckan på 800 meter fritt och är tillbaka efter det han själv kallar "helvetesåret" 2020 med överträning, covid-19 och sedan sjukhusvård i respirator på grund av bölder i halsen. Därför har han bara kunnat träna ordentligt i sex månader före OS.

Efter OS ska tillbaka till sitt sista år på University of Southern California i Los Angeles där han pluggar och tränar – trots att överträningen inträffade där.

– Det är en helt ny tränarstab nu på USC och den är lite bättre på planering och ser till att vi inte pressar för hårt. Min förre tränare var mer att att pressa varje dag. Jag vill inte tillbaka till där jag var för 1,5 år sedan, det går inte. Då åker jag hem, säger det 22-åriga långdistanslöftet som blev EM-fyra på 400 meter fritt 2018.

Göran Sundberg/TT

David Hjorter/TT

OS i Tokyo 2021

Asllanis sköna straffmål – men håller foten?

Straffskytt till 3–1, men Kosovare Asllani vrickade högerfoten i slutet av kvartsfinalen mot Japan.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Kosovare Asllani slog in straffen som säkrade OS-semifinal mot Australien i Yokohama.
Med minuter kvar haltade hon av kvartsfinalen.
Hur illa är det?
– Jag hoppas att det inte ska vara någon fara. Vi får se, säger Asllani efter 3–1-segern mot Japan.

Det sena bytet verkade först vara av taktisk, tidsfördröjande karaktär, men snabbt sjönk veteranen ned på gräset och fick högerfoten nedkyld med is och bandagerad.

När hon kom haltade till den mixade zonen kort senare kunde hon inte ge ett klarläggande svar på om hon kan spela mot Australien på måndag

– Jag fick en lite vrickning i slutet av matchen. Vi ska kolla på det sedan, säger hon.

De rappa, tekniska japanskorna gjorde vad de kunde för att få till en kvittering efter Stina Blackstenius 2–1 i början av andra halvlek. En fotboll utan det tekniska hjälpmedlet VAR hade gett dem en gyllene möjlighet när domaren Lucila Vegenas blåste för straff.

VAR på svensk sida

Men mexikanskan sprang – inte minst efter svenska påpekanden – ut till tv-skärmen och tittade på situationen.

Och hon ändrade sig.

Det gjorde hon en gång till – och på nytt i svensk favör – på grund av Kosovare Asllani. Hennes avslut tog på Narumi Miuras ena näve. En utsträckt sådan. Vegenas friade först.

Då skrek Asllani:

– Check it out!

Vegenas lyssnade, blåste och pekade på straffpunkten. Asllani grundlurade Ayaka Yamashita. Japanskan gick åt ena hörnet, bollen åt det andra.

– Jag tar straffar i klubblaget. Det är klart att det är annorlunda i en pressad situation och i det läget i matchen, men jag försökte hålla mig lugn. Jag kollade på målvakten och hade självförtroendet att sätta dit den.

"Känner oss redo"

Om bara tre dagar väntar Australien – med svensken Tony Gustavsson som förbundskapten – på nytt. I gruppspelet fick Sverige jobba hårt för att vinna med 4–2.

– Det var en tuff, fysisk match mot dem senast. Men det ska bli kul, med att de har en svensk förbundskapten som är väldigt taktisk skicklig han också. Det kommer att bli en otroligt tuff match.

– Men de har några extra minuter i benen och vi känner oss mer än redo, säger Kosovare Asllani.

Efter Australiens dramatiska förlängningsseger (4–3) mot Storbritannien lägger flera australiskor favoritskapet på Sverige i semifinalen.

– Vi tar gärna på oss det. Vi vann ju senast så det är ganska självklart. Men det är ett av världens bästa landslag vi möter. Spelskickligt. Men vi vill gärna vinna igen.

TT: Vad tar ni med er från förra matchen till semifinalen?

– Det vore dumt av mig att säga det nu, när de har en svensk förbundskapten. Vi kommer att ha en bra taktik och vara mer än redo att möta dem igen.

Lasse Mannheimer/TT

Henrik Skiöld/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Sport

Araujo räddade poäng åt stukat Barcelona

Barcelonas Ronald Araujo firar sin sena kvittering.
Foto: Joan Monfort/AP/TT
Sport
Sport Livet efter Lionel Messi-epoken fortsätter att gå tungt för Barcelona. Det blev bara 1–1 hemma mot Granada i La Liga sedan backen Ronald Araujo räddat poängen med ett nickmål i slutminuten.

Barcelona behövde komma på fötter igen efter stjärnsmällen mot Bayern München – 0–3 – i Champions League i förra veckan.

Inför matchen mot Granada fick tränaren Ronald Koeman svara på frågor om sin framtid i klubben som skakas av Lionel Messis framtvingade flytt till Paris SG.

Barcelona har väldiga ekonomiska problem som tvingat den anrika klubben att sälja toppspelare vilket fått stjärnglansen att falna. Men publiken på Camp Nou är otålig.

En seger mot Granada kunde ha tystat kritiken – åtminstone tillfälligt. Men trots massivt spelövertag under långa delar av matchen mot ett mycket defensivt Granada dröjde det ända till 90:e minuten innan Barcelona fick in kvitteringen.

Backen Ronald Araujo kunde från nära håll nicka in kvitteringen sedan Granadaförsvaret till slut gav vika för hemmalagets långa forcering.

Gästernas ledningsmål kom redan i matchens inledning. Det tog en minut och 25 sekunder. Sen låg bollen i Barcelonas mål efter att Domingos Duarte helt omarkerad nickat in bollen efter en hörna.

Nu går Barcelona upp till sjunde plats i tabellen med en match mindre spelad.

Sport

Stahre: "Vi gör en väldigt svag insats"

IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Chanslöst mot AIK.
IFK Göteborg går in i allsvenskans avgörande skede farligt nära bottenstriden.
Tränaren Mikael Stahres uppgift ser inte enkel ut.
– Vi gör en väldigt svag insats, det är inget att hymla om, säger han.

Stahre ersatte sparkade Roland Nilsson tidigare under säsongen. Något lyft har det inte blivit med honom på posten. AIK klädde av IFK Göteborg rejält och avslöjade många av lagets svagheter.

– Inledningen är katastrofal och det sätter tonen på matchen. Vi hamnar i nån form av minst sagt lamt läge, säger Mikael Stahre.

– Vi kommer inte in i press, spelar bollen till fel färg, kommer inte in i press och spelar igen till fel färg. När man då möter ett AIK som har en tydlig riktning i sitt spel blir det jävligt tungt på stången.

– Vi är gigantiskt illa ute. Efter deras 3–1 handlar det initialt bara om att få stopp på blödningen för att det inte ska bli en massiv förlust.

Många underpresterade, inte minst Oscar Wendt. Hemvändaren från Borussia Mönchengladbach har haft svårt att övertyga.

Mot AIK var han en säkerhetsrisk som vänsterback.

– Jag vill inte peka finger på någon enskild spelare eller kasta någon av bussen, säger Stahre.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Grzelak om Bahoui: "Vi fick träff där"

Nabil Bahoui, tvåmålsskytt som anfallare mot IFK Göteborg.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Bartosz Grzelak ville få ut mer av Nabil Bahouis fysik och skicklighet som avslutare.
Då gjorde han draget. Bort från kanten och upp på topp. Utdelningen blev omedelbar – två snabba mål i 3–1-segern mot IFK Göteborg.
– Jag är jätteglad för "Nabbes" skull, säger AIK-tränaren.

Ska du vinna ett SM-guld krävs det mer än bara ett starkt, fungerande kollektiv. Det måste till individuella spetsegenskaper också.

Ju fler, desto bättre.

Har AIK vad som krävs för att fira guldet sent i höst eller en bit in i december? Det får de närmaste månadernas allsvenska spurt visa.

– Vi leder serien trots att vi inte fått ut allt offensivt.

Men ett vapen i Grzelaks arsenal avfyrade han när IFK Göteborg manglades på Friends arena. Nabil Bahoui gjorde succé som anfallare tillsammans med veteranen Henok Goitom.

Det smällde två gånger – med pannan och med högerfoten – redan innan matchen var 13 minuter gången. Bahouis mål knäckte IFK Göteborg.

"Bara att köra"

Huvudrollsinnehavaren trivdes.

– Tränaren avgör var jag ska spela men jag fick chansen som forward och då var det bara att köra, säger han.

– Det är trevligt att var lite högre upp i banan, där det händer, i straffområdet. Förhoppningsvis kan jag bidra mer poängmässigt för laget.

– Det har varit mycket snack om att man vill ha ut mer av mig. Jag kan försvara, även om det kanske inte är min grej. Spelar man på kanten krävs det mycket defensivt. Jag tycker att jag gjort det fantastiskt bra i vissa matcher. Folk vill ha mer, men de ser inte försvarsspelet.

Mer involverad

Bartosz Grzelak:

– Tanken att spela Nabil där (som anfallare) var att involvera honom mer. Vi fick träff där. Han har dessutom med sin fysik förmåga att hålla bort motståndare.

– Jag är jätteglad för Nabils skull. Han har sökt efter formen, fått hack på grund av skador och sjukdomar. Det känns bra att han fick göra den här matchen.

– Det är fantastiskt om du får igång fler spelare med målskyttet. För "Nabbe" är det jätteviktigt och förstås för alla inblandade, säger AIK-tränaren.

Försvarschefen Alexander Milosevic gläds med sin lagkompis Bahoui.

– Två mål, det talar för sig självt. Vi vet vilka avslut han har. Han kommer också i andravåg och visar att han är stark på huvudet. Han kan gå på djupet, han är stark i boxen. Det är jättekul för "Nabbe", säger Milosevic.

Henrik Skiöld/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL