Annons

Snabb Sjöström vidare till OS-semi

Sarah Sjöström imponerade när hon tog sig vidare till OS-semifinalen på 50 meter fritt i Tokyo.
Svenskan hade fjärde tid med 24,26.
– Jag är nöjd, säger hon kortfattat.
Publicerad 30 juli 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Sarah Sjöström tog sig enkelt vidare till semifinal på 50 meter fritt.
Sarah Sjöström tog sig enkelt vidare till semifinal på 50 meter fritt.Foto: Henrik Montgomery/TT

Drygt åtta och en halv timme efter att ha blivit OS-femma på 100 meter fritt – och missat medalj med 16 hundradelar – var det återigen dags för Sarah Sjöström att hoppa i bassängen i Tokyo simarena.

Sjöström vann sitt heat på 24,26, hennes näst snabbaste tid efter armbågsskadan, och sken med hela ansiktet efter målgång.

Annons

I OS i Rio 2016, där hon tog tre medaljer, misslyckades hon på distansen och åkte ut i semifinal.

– Det vill jag inte råka ut för igen, sade hon efter finalen på 100 meter fritt när hon tittade framåt.

Sjöström hade en hektisk dag då hon drygt 90 minuter efter 50-metersloppet också hjälpte till att ta Sverige till final på 4x100 meter medley.

Snabba ryck

Sjöström valde att inte stanna kvar för intervjuer utan i stället fokusera på att snabbt ta sig tillbaka till OS-byn för att varva ned och ladda upp inför semifinalen som simmas natten till lördagen, svensk tid.

– Jag är nöjd med 50:an, säger hon på väg ut från Tokyo simarena.

Snabbast i försöken var australiska stjärnan Emma McKeon, två guld hittills under OS, på tiden 24,02.

Michelle Coleman, som simmade före Sjöström, slutade sjua och näst sist i sitt heat på tiden 24,84, drygt en halv sekund över sitt personliga rekord. Hon missade avancemang med sju hundradelar.

Krossade årsbästa

OS-debutanten Björn Seeliger slogs också ut på 50 meter fritt med 22,19 som räckte till 23:e plats. Det var 48 hundradelar över den tid han gjorde i Rom för en månad sedan – och som tog honom till Tokyo.

Även Victor Johansson missade final på 1 500 meter fritt, men imponerade ändå.

Han krossade sitt årsbästa med 13,59 sekunder. Sluttiden 15.05,36 var knappt fyra sekunder över hans eget svenska rekord.

Annons

– Jag är hur glad som helst, men visst jag vill fortfarande under den där 15-minutersgränsen. Jag har fortfarande respekt för den här distansen, det är en mental match, säger han.

Victor Johansson satte svenskt rekord tidigare i veckan på 800 meter fritt och är tillbaka efter det han själv kallar "helvetesåret" 2020 med överträning, covid-19 och sedan sjukhusvård i respirator på grund av bölder i halsen. Därför har han bara kunnat träna ordentligt i sex månader före OS.

Efter OS ska tillbaka till sitt sista år på University of Southern California i Los Angeles där han pluggar och tränar – trots att överträningen inträffade där.

– Det är en helt ny tränarstab nu på USC och den är lite bättre på planering och ser till att vi inte pressar för hårt. Min förre tränare var mer att att pressa varje dag. Jag vill inte tillbaka till där jag var för 1,5 år sedan, det går inte. Då åker jag hem, säger det 22-åriga långdistanslöftet som blev EM-fyra på 400 meter fritt 2018.

Göran Sundberg/TT

David Hjorter/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons