OS i Tokyo 2021

Sju chanser – då kan medaljtorkan brytas

Stavhopparen Armand Duplantis är Sveriges största guldhopp i Tokyo. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport En vecka in på OS väntar Sverige fortfarande på första medaljen.
Men lugn – det kan fortfarande bli blågult medaljjubel i Tokyo.
Här är sju bra chanser.

1. Armand Duplantis, friidrott – stavhopp

Sverige har förmodligen aldrig haft en större guldfavorit i ett sommar-OS. Trycket på Duplantis blev inte mindre när hans främsta konkurrent Sam Kendricks, USA, testade positivt för coronaviruset och ströks från OS. Nu utmanas världsrekordhållaren framför allt av Renaud Lavillenie. Den franske veteranen skadade dock foten tidigare i sommar och formen är osäker.

Då avgörs det: Final 3 augusti.

2. Daniel Ståhl, friidrott – diskus

Nästan lika stor guldfavorit som Duplantis. Ståhl är regerande världsmästare och har vunnit alla tävlingar utom en den här säsongen. Han är den enda i världen som kastat över 71 meter i år (71,40). Imponerade i kvalet där han bara behövde ett kast för att gå till final (66,12).

Då avgörs det: Final 31 juli.

3. Damlandslaget i fotboll

Sverige stormar fram genom turneringen. Premiärkrossen (3–0) mot USA – som inte hade förlorade på 44 matcher – blev starten på en resa som kan sluta med första mästerskapsguldet. Nu väntar Tony Gustavssons Australien i semifinalen på måndag.

Då avgörs det: Bronsmatch 5 augusti, final 6 augusti.

4. Josefin Olsson, segling – laser radial

18:e i London. Sexa i Rio. Räcker det hela vägen till medalj i Tokyo? Josefin Olsson har i alla fall skaffat sig ett bra utgångsläge. Svenskan ligger trea inför söndagens medaljrace och har en teoretisk chans att gå förbi ledande danskan Anne-Marie Rindom.

Då avgörs det: Medaljrace 1 augusti.

5. Alex Norén, golf

Två 67-rundor har gett Norén slagläge – och chans till en ny svensk OS-medalj i golf efter Henrik Stensons silver i Rio. Med två rundor kvar ligger han preliminärt delad trea, tre slag efter ledande amerikanen Xander Schauffele. Bara en bogey på 36 hål tyder på stabilt spel. Men kan han plocka fram det lilla extra som krävs för medalj?

5. Herrlandslaget i handboll

Först tre knappa segrar mot Bahrain, Japan och Portugal. Sedan förlusten mot Egypten. Nej, handbollsherrarna har inte sett ut som blivande medaljörer i OS. Men det är för tidigt att räkna ut ett lag med matchvinnare som Andreas Palicka och Hampus Wanne – och som spelade VM-final så sent som i januari.

Då avgörs det: Final och bronsmatch 7 augusti

6. Sofia Mattsson, brottning - 53 kg

Mattsson svarade för en av de stora svenska bragderna i Rio när hon tog OS-brons med ett skadat knä. Sedan dess har hon blivit mamma och gjort en nysatsning. Bronset från Brasilien ger Mattsson ett lugnt inför hennes fjärde OS.

– Om jag inte hade haft den (medaljen) hade jag varit mer nervös och mer stressad, sade hon till OS egen hemsida efter kvalet i juni.

Då avgörs det: Final och bronsmatch 6 augusti.

7. Sarah Sjöström, simning - 50 meter fritt

Sista individuella chansen för Sjöström i Tokyo. I finalerna på 100 meter fjäril och 100 meter fritt hade hon inte kraft att utmana de allra bästa. Den detroniserade simdrottningen är inte helt tillbaka efter armbågsskadan i vintras. Lämnar hon Japan med en medalj är det en bragd.

Då avgörs det: Final 1 augusti.

Petter Nilsson/TT

OS i Tokyo 2021

Därför skrattade svenskorna under nationalsången

När de svenska damerna tar i under nationalsången hörs det över hela den folktomma Yoyogi-arenan.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Sport
Sport Viktig match mot Frankrike. Då började svenska laget att skratta under nationalsången. Förklaringen?
– Vi försöker sjunga så fint vi kan, och ibland blir det inte så fint. Och inte i takt, konstaterar Carin Strömberg.
PREMIUM

Handbollsdamerna har fångat många svenskars hjärtan med sitt spel och sin inställning.

Under nationalsången, som ekade över den folktomma Yoyogihallen i Tokyo på torsdagskvällen lokal tid, sprack svenskorna upp i stora leenden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Svenska hopplaget: "Vi siktar på guld"

Ett guldlag? Siktet är inställt på att ta den översta pallplatsen i hoppningen lagtävling. förbundskaptenen Henrik Ankarcrona flankeras av Henrik von Eckermann (till vänster), Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Kaxig? Eller lägger han bara ribban där den ska ligga?
Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona hymlar inte om vad han vill få ut av laget och den långa resan till Tokyo:
– Vi siktar på guld.

Inte sedan Aten 2004 har en svensk trupp inlett ett OS så svagt som nu i Tokyo. Sverige är så här långt (till och med fredag) utan medaljer – och det börjar knorras och ifrågasättas hemmavid i såväl traditionella som sociala medier.

Chanserna att komma över ett gäng metallbitar – inte minst de med ett förgyllt yttre lager av guld – är fortfarande stora, men skulle tunga favoriter falla kan det hänga på trion Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann.

Ridsporten är en pålitlig leverantör när det kommer till olympiska spel och har bidragit med medaljer i samtliga OS sedan 2004.

Ryttarna inne på samma linje

Ankarcronas höga ambitioner delas av ryttarna.

TT: Gör han rätt som pratar om ett lagguld?

– Absolut. Det håller jag fullständigt med och det är alla eniga om. Sedan vet man hur fort det kan gå åt andra hållet och alla åker härifrån med långa ansikten. Men vi har alla varit med så länge, har mycket rutin och vi har fantastiska hästar, säger Henrik von Eckermann.

– Vi är alla fullt överens om att det är medalj som gäller. Den kapaciteten har vi. På pappret är vi ett extremt säkert lag. Men vad som händer kan vi inte spekulera i. Vi ska göra vårt absolut yttersta, säger Baryard Johnsson.

Peder Fredricson är något försiktigare.

– Vi har precis kommit hit. Det är svårt att säga. Vi vet nog inte förrän vi kommit i gång, gjort uppvärmningshoppningar och så vidare. Då vet vi lite mer om våra chanser. Just nu är det ganska öppet, men det är klart att vi har satt målet högt, säger han.

Kan byta ekipage

Lagom till avresan till Tokyo gav Ankarcrona ryttarna beskedet vilka som rider den individuella tävlingen – den som inleder OS för hopplandslaget med kval på tisdag i nästa vecka.

Det var det väntade. Fredricson på All In, Baryard Johnsson på Indiana och von Eckermann på King Edward.

Sedan Ankarkrona tog ut laget för snart sex veckor sedan har inget hänt som fått honom att överväga att plocka in Rolf-Göran Bengtsson för någon i den tänkta starttrion.

Men saker kan hända – och inför lagtävlingen gör förbundskaptenen en ny bedömning. Reglerna tillåter honom att byta ett ekipage mellan klasserna.

– Planen är att Rolf står vid sidan av i den individuella klassen, men vi ska besiktiga först, vi ska ha träningshoppning och laget är inte anmält än. I dagsläget finns dock inga frågetecken.

Bengtsson beredd

TT: Vad skulle få dig att byta ekipage?

– Jag kan tänka mig flera olika scenarier men om de tre uttagna ekipagen fortsätter att prestera, känslan är bra, hästarna går genom besiktningen är sannolikheten stor att det fortsätter, men det är lite tidigt att spekulera i, säger Ankarcrona.

Bengtsson är beredd om han får chansen att göra sitt sjätte OS.

– Högst troligt är jag den som inte kommer att rida, men visst hoppas jag på att kunna få bidra på någon av lagrundorna, säger han.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Så avgörs hoppningen

Lördag 31 juli: Hästbesiktning.

Söndag 1 augusti: Eventuell ombesiktning och träningsomgång.

Tisdag 3 augusti: Individuell kvalomgång med 75 startande (12.00–15.45).

Onsdag 4 augusti: Individuell final med 30 startande. Kvalresultatet stryks. Avgörs efter grundomgång och omhoppning. (12.00–14.40)

Torsdag 5 augusti: Hästbesiktning.

Fredag 6 augusti: Eventuell ombesiktning. Kvalomgång i lagtävlingen. 20 startande lag med tre ekipage i varje lag. (12.00–15.05)

Lördag 7 augusti: Lagfinal med tio lag. Resultatet från kvalet stryks. Vid lika poäng sker omhoppning om guldet. (12.00–14.30)

OS i Tokyo 2021

Snabb Sjöström vidare till OS-semi

Sarah Sjöström tog sig enkelt vidare till semifinal på 50 meter fritt.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Sarah Sjöström imponerade när hon tog sig vidare till OS-semifinalen på 50 meter fritt i Tokyo.
Svenskan hade fjärde tid med 24,26.
– Jag är nöjd, säger hon kortfattat.

Drygt åtta och en halv timme efter att ha blivit OS-femma på 100 meter fritt – och missat medalj med 16 hundradelar – var det återigen dags för Sarah Sjöström att hoppa i bassängen i Tokyo simarena.

Sjöström vann sitt heat på 24,26, hennes näst snabbaste tid efter armbågsskadan, och sken med hela ansiktet efter målgång.

I OS i Rio 2016, där hon tog tre medaljer, misslyckades hon på distansen och åkte ut i semifinal.

– Det vill jag inte råka ut för igen, sade hon efter finalen på 100 meter fritt när hon tittade framåt.

Sjöström hade en hektisk dag då hon drygt 90 minuter efter 50-metersloppet också hjälpte till att ta Sverige till final på 4x100 meter medley.

Snabba ryck

Sjöström valde att inte stanna kvar för intervjuer utan i stället fokusera på att snabbt ta sig tillbaka till OS-byn för att varva ned och ladda upp inför semifinalen som simmas natten till lördagen, svensk tid.

– Jag är nöjd med 50:an, säger hon på väg ut från Tokyo simarena.

Snabbast i försöken var australiska stjärnan Emma McKeon, två guld hittills under OS, på tiden 24,02.

Michelle Coleman, som simmade före Sjöström, slutade sjua och näst sist i sitt heat på tiden 24,84, drygt en halv sekund över sitt personliga rekord. Hon missade avancemang med sju hundradelar.

Krossade årsbästa

OS-debutanten Björn Seeliger slogs också ut på 50 meter fritt med 22,19 som räckte till 23:e plats. Det var 48 hundradelar över den tid han gjorde i Rom för en månad sedan – och som tog honom till Tokyo.

Även Victor Johansson missade final på 1 500 meter fritt, men imponerade ändå.

Han krossade sitt årsbästa med 13,59 sekunder. Sluttiden 15.05,36 var knappt fyra sekunder över hans eget svenska rekord.

– Jag är hur glad som helst, men visst jag vill fortfarande under den där 15-minutersgränsen. Jag har fortfarande respekt för den här distansen, det är en mental match, säger han.

Victor Johansson satte svenskt rekord tidigare i veckan på 800 meter fritt och är tillbaka efter det han själv kallar "helvetesåret" 2020 med överträning, covid-19 och sedan sjukhusvård i respirator på grund av bölder i halsen. Därför har han bara kunnat träna ordentligt i sex månader före OS.

Efter OS ska tillbaka till sitt sista år på University of Southern California i Los Angeles där han pluggar och tränar – trots att överträningen inträffade där.

– Det är en helt ny tränarstab nu på USC och den är lite bättre på planering och ser till att vi inte pressar för hårt. Min förre tränare var mer att att pressa varje dag. Jag vill inte tillbaka till där jag var för 1,5 år sedan, det går inte. Då åker jag hem, säger det 22-åriga långdistanslöftet som blev EM-fyra på 400 meter fritt 2018.

Göran Sundberg/TT

David Hjorter/TT

OS i Tokyo 2021

"Vi ska utnyttja att de spelat förlängning"

Magdalena Eriksson och Australiens anfallsstjärna Sam Kerr i det första mötet i OS. I semifinalen möts de igen.
Foto: Martin Mejia/AP/TT
Sport
Sport För tredje gången på 1,5 månad ska Sverige möta Australien i fotboll – på måndag handlar det om OS-semifinal.
– Jag tycker att vi har ett övertag, säger försvarsstjärnan Magdalena Eriksson.

Sverige tog sig till semifinal i Tokyo-spelen efter en 3–1-seger över Japan. Australien besegrade Storbritannien med 4–3 – men först efter förlängning.

– Vi ska utnyttja att de spelat förlängning, jobba hårt och springa sönder dem. Vi hade också en tuff match i dag, men 30 minuter extra – det känner man i benen. Vi måste göra vad vi kan för att utnyttja det, säger Eriksson om Australiens förlängningsspel.

Positivt och negativt

Den 15 juni möttes Sverige och Australien i OS-genrepet i Kalmar. Den matchen slutade mållös. Lagen möttes sedan igen i gruppspelet i OS, då Sverige vann med 4–2. Att det nu blir ett tredje möte på kort tid gör semifinalen extra speciell.

– Det är både positivt och negativt, för båda lagen kan lära av matcherna. Men jag tycker att vi har ett övertag, så även om de är revanschsugna finns det finjusteringar för oss att göra för att kunna slå dem, säger Eriksson.

Eriksson är inte förvånad över att Australien gått till semifinal och tycker att "The Matildas", som landslaget kallas, har blivit allt bättre under den nye förbundskaptenens, svensken Tony Gustavssons, ledning.

Måste stoppa Kerr

Hon är också medveten om att det måste göras ett bättre jobb än senast i försvaret för att stoppa anfallsstjärnan Sam Kerr, hennes klubbkompis i Chelsea. När länderna möttes förra veckan gjorde Kerr både 1–1 och 2–1.

– Hon är en världsklasspelare, det visade hon även i dag (mot Storbritannien) då hon gjorde mål, hon är en målskytt. Men kan vi förhindra deras spelvändningar och ligga tajtare som lag kan vi förhindra att de skapar målchanser. Vi är supertaggade, säger Eriksson.

Ingela Ahlberg/TT

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

Ståhl storfavorit till guldet

Daniel Ståhl är storfavorit till OS-guldet i diskus.
Foto: Lise Åserud/NTB/TT
Sport
Sport Blir det ett svenskt guld i diskusringen?
Mycket talar för det.
Även om huvudpersonen själv är fåordig.
– Jag har sex kast på mig, så får vi se vad det blir, säger Daniel Ståhl.

Daniel Ståhl missade OS-finalen i Rio de Janeiro efter en dålig insats i kvalet.

I Tokyo, under natten till fredagen svensk tid, behövde han bara ett försök för att ta revansch för den missen.

Svensken slängde kontrollerat iväg sin diskus 66,12 meter och klarade därmed kvalgränsen med 12 centimeters marginal – efter ett ”träningskast”, som Daniel Ståhl själv kallade det.

Men så har det också gått fem år sedan missen i Rio de Janeiro. Sedan dess har den svenska diskusstjärnan förbättrat sitt personbästa med nästan fem meter.

Efter VM-silver 2017, EM-silver 2018 och VM-guld 2019 är han nu storfavorit till OS-guldet.

"Slänga långt"

Daniel Ståhl ville inte prata om medaljer innan kvalet var avklarat. Så mycket mer blev det dock inte heller när finalplatsen väl var klar.

– Jag har sex kast på mig i morgon, så får vi se vad det blir. Målet är att slänga så långt jag kan för de blågula färgerna, säger han.

En sak är dock klar. Ett träningskast runt 66 meter lär inte räcka för medalj i finalen, som inleds 13.15 svensk tid på lördagen. Någon särskild taktik inför finalen har Daniel Ståhl dock inte.

– Det som är i alla andra sporter, man bara kör. Det är inget tänk, säger han.

– Du får jättegärna analysera saker, men jag gör inte det. Jag går bara in och kör, det är inget märkvärdigt. Sex kast, hundra procent, det är det som gäller i morgon.

Och med ett säsongsbästa på 71,40 borde hundra procent räcka långt.

Daniel Ståhl utmanas dock av bland andra 22-årige slovenen Kristjan Ceh, som i slutet av juni förbättrade sitt personliga rekord till 70,35 meter. Och av lag- och träningskamraten Simon Pettersson, som också lyckades ta sig vidare till finalen.

Pettersson har det tredje längsta kastet i världen i år, men känner sig ännu inte helt bekväm med att kallas medaljhopp.

– Det är jättekul att vara omnämnd i de sammanhangen. Det har jag aldrig varit tidigare, säger han.

– Men det finns ju två rankningar, på en är jag trea, på en är jag nia. Den som är nia är väl lite mer rättvisande kanske. Men det är väldigt jämnt där.

Blir det vind?

Både Simon Pettersson och Kristjan Ceh lägger gärna över favoritskapet på Daniel Ståhl.

– Han är äldre än jag, har mer erfarenhet än jag. Det här är inte hans första OS, säger Kristjan Ceh, som dock ger sig själv fördel om det liksom under kvalet är vindstilla på Olympiastadion på lördagen.

– Jag är nog den kastaren som gillar när det inte är vind, jag gillar att kasta i de här förhållandena. När ingen vind påverkar diskusen flyger den som den flyger.

Jens Bornemann/TT

Simon Pettersson under kvalet.
Simon Pettersson under kvalet.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Daniel Ståhl

Född: 27 augusti 1992.

Klubb: Spårvägens FK.

Tränare: Vésteinn Hafsteinsson.

Mästerskapsmeriter: VM-guld 2019, EM-silver 2018, VM-silver 2017, femma i EM 2016, femma i VM 2015.

Personligt rekord: 71,86 (29 juni 2019 i Bottnaryd).

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Ökat intresse för att investera i aktier bland unga

www.lotsia.se

Sedan pandemin slog till har världen inte varit sig lik. Hela städer, samhällen och länder har varit tvungna att förändra sina beteenden bara för att klara av att leva med och hantera detta förödande virus som nu har härjat i över ett års tid. Det har varit allt annat än lätt, och det är inte många som kommer komma ur detta helskinnade. Något som dock fått ett rejält uppsving sen pandemin slog till är vår värld online, det vill säga allt som finns att tillgå på nätet och som tillhör kategorin ”digitalt”. Detta har i sin tur lett till att allt fler skaffat sig nya intressen relaterat till bland annat ekonomi.

En kategori inom just detta område, som vuxit sig allt större under de senaste åren, är intresset för investeringar. Närmare bestämt för investeringar i aktier, och det främst bland unga.

Tillgängligheten online öppnar nya dörrar och möjligheter

En fördelaktig egenskap som en stor del av den yngre generationen besitter, det inte minst på grund av att de fötts in i och vuxit upp med den digitala världen, är tron om och förhoppningen på att i princip alla har möjligheten att göra allt. Och det utan att det bara används som ett uttryck för att skapa samhörighet.

Många unga är idag otroligt företagsamma, de kommer på nya idéer, tar tillvara på minsta lilla chans de får och ser inga hinder i att gå sin egen väg. Trots att detta till mångt och mycket kommer från att det idag är möjligt att göra i princip allt via nätet så är detta något som känns lovande för framtidens samhällsbestånd.

Aktier har aldrig tidigare varit så aktuellt

Något som väldigt många intresserat sig för nu när vi varit så begränsade i ”vårt riktiga liv” är just investeringar och sparande online. Här är framförallt investeringar i aktier en kategori som vuxit och blivit otroligt omtalat bland unga.

Tänker man efter är det inte så konstigt, för i dessa tider har i princip alla haft möjligheten att göra bra affärer på börsen. Trots att marknaden har svängt en hel del finns det tydliga tecken på att de allra flesta aktier har tagit en rejäl sväng uppåt. Detta har i sin tur gjort att fler intresserat sig för att kunna ”tjäna pengar på aktier”.

Mycket som talar för att det kan gå bra

Visst är det bra att unga tar saken i egna händer och engagerar sig i saker som kan bidra till en bra ekonomi på sikt. Men samtidigt är det viktigt att man kommer ihåg att detta enorma intresse som skapats på senaste tiden kommer från att det under senaste tiden varit ”relativt enkelt” på marknaden – många har kunnat tjäna pengar utan att ha särskilt stor kunskap.

Att det är så enkelt att handla och göra bra affärer beror också på den tillgänglighet av information som finns att tillgå online idag. Självklart är det något som underlättar för alla unga som vill investera och spara på egen hand.

Bara en sådan sak som att du när och var som helst kan jämföra olika handelsplattformar, exempelvis Avanza eller Nordnet, mot varandra innebär att åtkomsten är större än vad den någonsin varit tidigare. Och detta både på gott och ont.

Marknaden har tagit det lite för långt

En rätt riskfylld följd av denna marknad som vi har kunnat ta del av under de senaste åren, framförallt sen pandemin slog till, är att det ökade intresset för aktieinvesteringar kan gå lite för långt.

Bland unga har det till och med gått så långt att vissa tar snabblån för att kunna investera. För de som är nya på bollen och som kanske inte själva har så mycket pengar att ta av, eller som har läst om något i stil med att ”nu är tiden för att bli rik på aktier”, kan det vara väldigt lätt att bli lurad till att låna pengar för att kunna vara med. Förhoppningsvis får just det en ändring snart.

OS i Tokyo 2021

Sverige till OS-semi efter VAR-dramatik

Seger står det på tröjan, seger blev det också i matchen. Sverige är klart för OS-semifinal i fotboll efter kvartsfinalseger mot Japan.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Sveriges fotbollsdamer ska spela OS-semifinal mot Australien i Yokohama.
Det står klart efter en dramatisk kvartsfinalseger mot Japan. Kosovare Asllani satte 3–1-spiken i kistan på en VAR-dömd straff.
– Det känns så klart helt fantastiskt, säger Stina Blackstenius.

En kvart in i OS-kvartsfinalen talade allt för Sverige.

Då stod det redan 1–0, Japan hade precis fått i väg sitt första (ofarliga) skott på mål, och det var bud på större svensk ledning.

Men fotboll spelas inte bara på planen, en hel del avgörs också i skallen på spelarna.

Och ett stort spelövertag kan försvinna genom en oväntad kvittering.

Magdalena Eriksson nickade in 1–0 på Fridolina Rolfös inlägg redan i den sjunde minuten, och känslan var att Sverige kunde ha gjort fler mål under matchinledningen.

Men kvitteringen kom i den 23:e minuten, hur oväntat det än kändes. Ett tveksamt försvarsspel av både Nathalie Björn och Amanda Ilestedt, som inte låg tätt nog på sina motståndare, öppnade för dels Yui Hasegawa, som tilläts slå inlägget från höger, dels Mina Tanaka, som stötte in 1–1.

VAR på Sveriges sida

Det fick matchbilden att vända och plötsligt kom Japan igång med sitt erkänt vassa passningsspel, som varit som bortblåst fram till dess. Och mindre än tio minuter efter kvitteringen såg det än mörkare ut, ur ett svenskt perspektiv.

Amanda Ilestedt kolliderade med målskytten Tanaka och domaren blåste för straff. Ett 1–2-mål hängde i luften, tills den räddande ängeln anlände – det vill säga VAR-rummet. Huvuddomaren Lucila Venegas sprang ut och kollade reprisen en extra gång, och efter videogranskningen fick hon medge att domslutet var felaktigt.

Efter att ha duckat den kulan fick Sverige fart på spelet ett tag, men i början av andra halvlek såg det ånyo nervöst ut, och Japan hade stort bollinnehav. Men i utslagsmatcher kommer man långt på målskyttar av rang och Sveriges främsta heter Stina Blackstenius.

I den 53:e minuten gjorde hon 2–1, hennes fjärde mål i OS i Tokyo.

Klassräddning av Lindahl

Magdalena Eriksson spelade bollen till Fridolina Rolfö, som stod felvänd utanför straffområdet men ändå hittade en boll i djupet. Blackstenius norpade åt sig den och hittade luckan till vänster om Ayaka Yamashita i det japanska målet.

– Det var en märklig situation. Jag kommer inte ihåg mycket, säger Blackstenius om sitt mål.

– Det var ett viktigt mål, det gav oss energi.

Det var en matchvinnande sekvens. Några minuter senare kom nästa, när Hedvig Lindahl stod för en strålande reflexräddning när Mina Tanaka sköt lågt och snabbt från nära håll.

Sverige fick mer att glädjas åt, för det skulle snart bli dags för nästa VAR-granskning. Den här gången var det Kosovare Asllanis skott som hade träffat Narumi Miuras hand, och den här gången tyckte Lucila Venegas att det var straff.

Asllani klev själv fram och placerade i den 68:e minuten säkert in 3–1 invid den ena stolpen, medan Ayaka Yamashita kastade sig mot den andra.

– Vi mötte ett väldigt spelskickligt lag och de gör det tufft för oss. I andra halvlek kändes det som att vi vann mer boll och hade mer energi än dem, säger Blackstenius.

Resultatet höll sig och nu spelar det svenska fotbollslandslaget på nytt om OS-medaljerna. Ska silvret från Rio 2016 matchas, eller övertrumfas, är det först Tony Gustavssons Australien som ska besegras.

I gruppspelet vann Sverige med 4–2. På måndag möts lagen i semifinal på Yokohamastadion.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Svenskt guld i kanot-VM: "Riktig revansch"

Martin Nathell var en av de svenska guldmedaljörerna. Arkivbild.
Foto: Aleksandar Djorovic / TT
Sport
Sport Dennis Kernen och Martin Nathell fick inte plats i den svenska OS-truppen.
Men i kanot-VM i Köpenhamn knep duon ett sensationellt guld på K2 1 000 meter.
– Det är en riktig revansch, säger Martin Nathell till TT.

Det blev en tuff kamp men till slut drog Sverige ifrån och vann på tiden 3.13,70 – 76 hundradelar före hemmanationen Danmark.

– När det var 300 meter kvar börjar jag väl känna att jag var helt slut, men då kände jag att “jag kan inte ge upp här” för då kommer Martin bli väldigt besviken på mig. Det var bara att köra allt man hade hela vägen in i mål och det räckte riktigt bra, säger Dennis Kernen.

Kernen, 21, och Nathell, 26, har bara tränat tillsammans i fem, sex veckor. Båda satsade på att ta sig till OS på olika håll, men misslyckades.

Efter OS-besvikelsen började de köra tillsammans i K2 – nu är de världsmästare.

– Det är helt otroligt. Det är en sådan glädje, att få dela detta med Dennis också, säger Martin Nathell och fortsätter:

– Vi har kapacitet. Jag visste att visste att vi kunde göra ett riktig bra lopp. Men när man gick i mål och sedan stå överst på prispallen. Det är helt otroligt.

Det var en skön revansch för båda.

– Det var en liten nytändning efter OS, att våga testa något nytt och se hur långt det kan gå. Det var bara att gå ut och göra det bästa. Det är en riktig revansch, säger Nathell.

Men firandet kan inte gå alltför vilt till. Redan i morgon finns det nya medaljchanser i K2 500.

TT: Blir det ett nytt guld?

– Jag tror att sannolikheten kommer att öka avsevärt om vi gör som i dag och håller fokus och följer vår plan, säger Kernen.

Det är Sveriges första VM-guld i kanot sedan 2013, då vann Petter Menning i K1 200.

Ola Palmström/TT

Livefotboll 2021

Se IFK Hässleholm - Balkan

Sport
Hässleholm
Livefotboll Två formstarka lag möts när IFK Hässleholm tar emot Malmölaget Balkan på Österås på lördag. Avspark den 18 september klockan 15 och vi sänder direkt!
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL