Inrikes

Småkommuner smittfria – ökning i storstäder

Statsepidemiolog Anders Tegnell ser inte att avstannad smittspridning i en tredjedel av landets kommuner är skäl att slappna av. På andra håll ökar spridningen bland framförallt unga. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes En tredjedel av Sveriges kommuner konstaterade inte ett enda nytt fall av covid-19 förra veckan. Men bland yngre i storstäder går kurvan i motsatt riktning.
– Det grundläggande budskapet är att pandemin inte är över, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
PREMIUM

Hela 98 kommuner rapporterade noll nya fall av covid-19 under vecka 29, enligt den senaste sammanställningen från Folkhälsomyndigheten. Gemensamt för kommunerna är att de har en liten befolkning.

TT: Betyder det att de här kommunerna kan ses som smittfria?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Viktig gräns är nådd – smittan kan tryckas tillbaka

Andel i befolkningen, 16 år eller äldre, som vaccinerats den 16 september.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Drygt 73 procent av Sveriges befolkning, 16 år och äldre, har nu fått dubbla doser covidvaccin. Men så många som 80 procent av samma åldersgrupp kan vara immuna och det borde enligt professor Joakim Dillner räcka för att smittspridningen och antalet personer som blir allvarligt sjuka ska fortsätta att minska.

På veckans presskonferens sade Folkhälsomyndigheten att smittspridningen i Sverige planar ut. Även antalet covidsmittade som intensivvårdas minskar, efter en liten uppgång efter semestrarna.

Joakim Dillner, som är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, säger att den utvecklingen vi ser nu inte är förvånande.

– Det är precis det jag har förväntat mig i takt med att vi har haft väldigt god vaccinationsuppslutning och väldigt många i de yngre åldersgrupperna nu är vaccinerade. Även om den här deltavarianten är svårare att få koll på så borde det faktiskt räcka till att se en minskning både av allvarliga sjukdomsfall och smittspridning.

Bör räcka

Om man räknar samman de drygt 73 procent av befolkningen (från 16 år och uppåt) som är dubbelvaccinerade och de som har naturlig immunitet på grund av genomgången infektion, landar man någonstans kring 80 procent immuna i Sverige i den åldersgruppen, enligt Dillner. Och det borde räcka för att kunna trycka tillbaka smittan i samhället.

– Jag fick det till att man borde börja se en minskning av smittan när vi hade 75 procent vaccinerade, säger Joakim Dillner.

Men än kan vi inte vara säkra på att covidsmittan är under kontroll och att en fjärde våg inte kommer att skölja över oss.

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Att försöka förutsäga framtiden är alltid svårt. Men det finns ju ganska standardiserade sätt att titta på det, med erfarenhet från hur virus sprids och med hur mycket vaccin skyddar. Men det kan fortfarande hända oförutsedda händelser.

Nya mutationer

TT: Vilken typ av händelser skulle det kunna vara?

– Det jag är mest rädd för just nu är om infektionen skulle fortsätta cirkulera här i närvaro av hög vaccinimmunitet. Då kan det selektera fram virus som kan vara resistenta mot vaccinet. Om man ska gissa på sannolikheten beror det på hur många som har infektionen och hur mycket av infektionen som rör sig i samhället. Eftersom det nu är lite infektioner är nog risken ganska liten, säger Joakim Dillner.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

Vapenlösa jägare på krigsstigen

Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Jägare och sportskyttar som väntat, i vissa fall, flera månader på licens för sina nya vapen har börjat ilskna till. Hos JO strömmar det in anmälningar om långa handläggningstider hos polisen och många jägare är oroliga att de ska stå bösslösa till höstens jakt.

– Om man inte i maj kan köpa ett vapen som man kan använda på älgjakten samma höst är det inte rimligt, säger jägaren Fredrik Korsbäck, som nu väntat i 17 veckor på licens för sin nya bössa.

Han säger att de långa handläggningstiderna hos polisen för vapenlicenser får konsekvenser för många jägare.

– Det är många som planerat in jakter till hösten, det kan vara dyra betaljakter eller att man ska vara med i ett älgjaktlag. Men utan vapenlicensen har vi inte de verktyg vi behöver, säger han.

Bland det 70-tal anmälningar som kommit in till JO i år om långa handläggningstider finns flera som väntat 16-18 veckor på beslut.

En person skriver att han väntat 19 veckor på sin licens. En annan anmälare har väntat elva veckor och då fått besked att ärenden ännu inte tilldelats någon handläggare.

En person som kontaktade polisen när 13 veckor gått sedan ansökan om licens skickades in skriver i sin anmälan att han då fick beskedet att handläggaren gått på semester och att ärendet "kommer att behandlas när det behandlas".

Angelägen fråga

Stefan Nyman som är byråchef på JO säger att de har märkt av en tydlig ökning av anmälningar gällande vapenärenden.

– Alla som anmäler hit får ett beslut från JO. Som det ser ut nu får nästan alla beskedet att frågan är angelägen och att JO avser att titta vidare på den genom inspektion. Därför gör vi ingenting i förhållande till den enskilda.

JO:s ambition är att, när släppta coronarekommendationer gör det möjligt, ännu en gång granska polisens handläggningstider i vapenärenden.

– Det är en fråga som hängt med JO sedan ett antal år tillbaka och vi har följt upp det vid några tillfällen, säger Stefan Nyman.

30 dagar inte lag

En granskning som JO inledde 2013 ledde till kritik mot polisens långsamma arbete med vapenärenden. Då var den genomsnittliga handläggningstiden 40 dagar och dåvarande Rikspolisstyrelsen gjorde bedömningen att ärendena borde kunna handläggas och avslutas på 30 dagar.

"Jag delar uppfattningen att detta är ett rimligt krav", skrev JO Cecilia Renfors i beslutet 2014.

Flera av årets anmälare hänvisar till skrivningen i beslutet 2014 om att ett vapenärende ska handläggas och avslutas på 30 dagar.

– Det fristen har av många uppfattats som ett lagstadgat krav, men det är en missuppfattning. Det var en ambition som polisen hade då.

TT: Men hur lång tid är det rimligt att det får ta?

– Det är det allmänna skyndsamhetskravet att det ska handläggas så fort som möjligt. Det finns inga särskilda frister, säger Stefan Nyman.

Annan myndighet

Ola Wälimaa är förbundsjurist på Svenska Jägareförbundet och han säger att de långa handläggningstiderna är ett problem som pågått i snart ett decennium.

– Det är naturligtvis ingenting som vi accepterar från jägarkåren. Vi i Svenska Jägareförbundet har under lång tid drivit det här mot Polismyndigheten och bland annat kommit med ett antal förslag av lagstiftningskaraktär där man kan underlätta polisen arbetsbörda, till exempel ta bort kravet på tillstånd för ljuddämpare, säger Ola Wälimaa.

Ytterst har Svenska Jägareförbundet förslagit att en annan myndighet ska ta över ansvaret för vapenärenden.

– Det är en stor frustration där man känner att polisen inte tar det här riktigt på allvar. Det kan man på sätt och vis förstå eftersom det finns andra stora problem i samhället och att man vill ha resurser till att bekämpa gängkriminalitet och annat. Polisen kommer nog aldrig att kunna prioritera tillräckligt mycket resurser till det här, säger Wälimaa.

Arbete pågår

Polisen har via sin presstjänst avböjt att intervjuas av TT om de långa handläggningstiderna med hänvisning till att "det är hårt tryck på verksamheten". Men i ett mejl skriver Fernando Aranda Cano, som är gruppchef vid förvaltningsrätt inom polisens rättsavdelning, att det pågår ett "omfattande digitaliserings- och effektiviseringsarbete inom myndigheten" som ska kunna korta ledtiderna och effektivisera tillståndsgivning.

Han skriver dock inte när effektiviseringen ska vara genomförd.

För den som väntar på licens för vapen är polisens framtida effektiviseringen dock inte till mycket hjälp.

– Vi behöver ju vapen som ett verktyg för att kunna bedriva den jakt som samhället kräver att vi gör för att minska viltskador för skogsbruk och jordbruk samt trafikolyckor. Då behöver vi våra jaktvapen och då måste någon se till att det finns rimliga förutsättningar för det, säger Ola Wälimaa på Svenska Jägareförbundet.

Beatrice Nordensson/TT

FAKTA

Fakta: Aktuella handläggningstider av vapenärenden

Polisen anger på sin hemsida följande förväntade handläggningstider för ärenden där ansökan gäller jakt eller målskytte, ansökan är komplett ifylld (komplettering behövs ej), avgiften är betald, ansökan inte behöver ytterligare utredning, till exempel vapnets lämplighet för ändamålet

Region Stockholm: 10-12 veckor

Region Syd: 12-13 veckor

Region Bergslagen: 5-6 veckor

Region Nord: 11-12 veckor

Region MItt: 8-10 veckor

Region Väst: 12-13 veckor

Region Öst: 5-6 veckor

Källa: Polisen.se

FAKTA

Fakta: Krav för tillstånd för jaktvapen

För att få tillstånd för jaktvapen måste personen ha jägarexamen och fyllt 18 år.

Dessutom kontrollerar polisen att du är lämplig. Den som gjort sig skyldig till brott eller bedöms olämplig av annan anledning kan få avslag på ansökan.

Den som har tagit jägarexamen anses ha behov av fyra jaktvapen, vilket är den så kallade vapengarderoben för jakt.

Källa: Polisen.se

FAKTA

Fakta: Justitieombudsmannen

Till riksdagens ombudsmän, eller i dagligt tal Justitieombudsmannen (JO) kan alla vända sig som tycker att en myndighet har behandlat dem felaktigt.

JO granskar om myndigheter och enskilda tjänstemän följer lagar och förordningar, det vill säga om det har gått rätt till vid handläggningen av olika ärenden och om enskilda medborgare behandlats på ett korrekt sätt.

JO kan göra kritiska uttalanden och föreslå att myndigheterna förbättrar sina handläggningsrutiner. Uttalandena är inte bindande.

JO har fyra ombudsmän, som riksdagen utser.

Källa: Riksdagen

Inrikes

Fortsatt medlemstapp för Svenska kyrkan

Antalet medlemmar i Svenska kyrkan sjunker. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Svenska kyrkan fortsätter att tappa medlemmar.

Under 2021, till och med augusti, har kyrkan tappat drygt 21 000 medlemmar, enligt preliminär statistik som TV4 Nyheterna har begärt ut. Drygt 7 200 personer har inträtt medan drygt 28 500 personer har lämnat. Vid årsskiftet var det totala medlemsantalet 5,7 miljoner motsvarande 55,2 procent av befolkningen. Det kan jämföras med år 1972 då 95,2 procent av befolkningen var medlemmar i kyrkan.

Att föräldrar inte för vidare sin tro till barnen och begränsad kristendomsundervisning i skolan påverkar utvecklingen, tror Roland Samuelsson, som kandiderar för Socialdemokraterna till kyrkofullmäktige i Umeå.

– Vi inom Svenska kyrkan har kanske också tagit medlemmarna för givet och inte vårdat dem som vi borde, säger han till TV4 Nyheterna.

På söndag är det kyrkoval och valdeltagandet brukar vara lågt. Förra kyrkovalet röstade 19 procent av de röstberättigade medlemmarna.

Inrikes

M vill att fler uppehållstillstånd återkallas

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Arkivbild
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Moderaterna vill att fler uppehållstillstånd återkallas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I Ekots lördagsintervju säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson, att personer som har fått skydd i Sverige men sedan besöker sitt hemland bör bli av med uppehållstillståndet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sifo: "Andersson-effekt" för S – stödet ökar

Socialdemokraterna kan ha finansminister Magdalena Andersson (S) att tacka för sitt ökade stöd, enligt en statsvetare. Arkivbild.
Foto: Robin Ek/TT
Inrikes
Inrikes Socialdemokraterna verkar njuta av en "Magdalena Andersson-effekt" och stödet för partiet har ökat enligt Sifo. Samtidigt backar stödet för Vänsterpartiet efter att ha få ett skjuts under regeringskrisen.
PREMIUM

Socialdemokraterna har ökat med två procentenheter, enligt en Sifos väljarbarometer som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Partiet har sedan den senaste mätningen i augusti gått från 24,1 till 26,1 procent. Den visar även att stödet för partiet ökar bland kvinnliga väljare, skriver Svenska Dagbladet.

Varken Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, eller Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala universitet, tror att uppgången beror på att Stefan Löfven (S) meddelat att han lämnar partiledarposten, utan snarare på vem som ser ut att ta över.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Inrikes

Uddevallabron stängs under helgen

Uddevallabron stängs för underhåll i helgen. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

De som vill köra E6:an genom Bohuslän i helgen kan behöva ta en omväg. Uddevallabron kommer nämligen att hållas stängd för underhåll från lördag klockan 07 till söndag klockan 16, rapporterar P4 Väst.

De som vill ta sig förbi Uddevalla via E6:an får i stället följa skyltningen och ta en sväng genom staden, precis som innan bron byggdes för drygt 20 år sedan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt mordförsök i Göteborg

Två pojkar har gripits i samband med en knivskärning i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 40-årsåldern knivskars vid Ringön på Hisingen i Göteborg under natten, två personer har gripits. Polisen fick larm om händelsen vid tjugo över ett natten mot lördag.

– När vi söker i områden tar det inte särskilt långt tid innan vi hittar två som stämmer ni på signalement som vi har fått. Det är två pojkar 16 och 19 år gamla, säger Andreas Odén vid polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Intagna klagar: "Vi får för lite mat"

Intagna vid kriminalvårdsanstalten i Norrtälje säger att de inte få tillräckligt med mat Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Flera intagna på kriminalvårdsanstalten i Norrtälje klagar på att de inte får tillräckligt med mat, rapporterar P4 Stockholm.

I en anmälan till Justitieombudsmannen, som 30 intagna har skrivit under, beskrivs portionerna som för små. Man menar också att det händer att personer helt blir utan mat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL