Annons

Rapinoe: "Ni kan inte vara förvånade"

USA har rest sig efter stjärnsmällen mot Sverige i OS-premiären och spelar semifinal mot Kanada på måndag. Men det krävdes straffar för att avgöra kvartsfinalen mot Nederländerna.
– Ni kan inte vara förvånade, kom igen. Det här är de vi är, säger stjärnan Megan Rapinoe.
Publicerad 30 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Samantha Mewis firas efter sitt mål. USA är klart för semifinal.
Samantha Mewis firas efter sitt mål. USA är klart för semifinal.Foto: Kiichiro Sato/AP/TT

Alyssa Naeher blev stor matchhjälte för amerikanskorna och räddade två nederländska straffar i straffläggningen.

Det blev upp till Megan Rapinoe att avgöra. Hon sköt sin straff rakt upp i högra krysset och jublet kunde bryta ut – USA var vidare.

Annons

Stjärnsmällen mot Sverige är glömd.

– Ni kan inte vara förvånade, kom igen. Det här är de vi är. Det är slutspel, du kliver antingen på ett flyg i morgon eller åker till Kashima. Vi vill bara ge allt där ute, säger Rapinoe.

– Det här laget ger aldrig upp, inte ens när vi spelar som skit, spelar bra eller mitt emellan. Vi kommer fortfarande att gå ut och ge det allt vi kan.

Finalrepris från VM

Efteråt fick hon frågan hur hon kunde behålla kylan.

– Avslöja mina hemligheter? Inte en chans. Nej, jag försöker bara vara lugn. Jag säger alltid till mig själv att det värsta som kan hända är att du förlorar. Jag menar, du kan förlora OS för hela ditt land, säger hon med ett skratt.

Kvartsfinalen var en repris på VM-finalen 2019 som USA då vann. Den gången var segern odiskutabel, 2–0. Den här gången blev det mycket jämnare.

Och det kunde ha slutat med en annan segrare. Med tio minuter kvar av ordinarie speltid hade Nederländerna chansen att avgöra matchen vid ställningen 2–2.

Hyllar målvakten

Kelly O'Hara fällde Lineth Beerensteyn, men den amerikanska målvakten Alyssa Naeher räddade Lieke Martens straff.

– Alyssa räddade två för oss, det tar bort en massa press på skyttarna. Att hon räddar den första var enormt. Och hennes straffräddning under matchen räddade oss, säger matchvinnaren om målvakten.

– Hon är ingen person av många ord, speciellt inte till er (media), hon kommer nog aldrig säga något till er. Men hon har varit enorm för oss.

Annons

Det stod 2–2 efter ordinarie tid och efter en mållös förlängning gick matchen till straffavgörande.

– Jag vet inte vem som uppfann det här. Straffläggning, det är ett grymt sätt att avsluta en match, säger Rapinoe.

USA möter Kanada i semifinalen. Vinnaren tar sig an segraren mellan Sverige och Australien i finalen.

Mikael Forsell/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons