Kultur och nöje

"Breaking bad"-skådespelare död

Saginaw Grant dog av naturliga orsaker, 85 år gammal. Arkivbild.
Foto: EJ Flynn/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Skådespelaren Saginaw Grant, känd för roller i tv-serien "Breaking bad" och filmen "The Lone Ranger", har avlidit, uppger NME. Grant, som tillhörde den amerikanska ursprungsbefolkningen, blev 85 år gammal.

Skådespelarbanan i tv inleddes 1993 då han spelade mot Harrison Ford i "The young Indiana Jones chronicles". I "Breaking bad" agerade han mot Bryan Cranston i avsnittet "Ozymandias" som brukar räknas som ett av de bästa i serien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Glädjande besked för kulturen – "overkligt"

Restriktionerna hävs som planerat, meddelade Amanda Lind under en pressträff på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Nu kommer beskedet som kulturvärlden väntat på. Restriktionerna för evenemang – även stora – hävs som planerat.
– Det här är oerhört skönt, för vi har slitit med det här så lång tid, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för Svensk Live.

Restriktioner och publiktak för kulturevenemang hävs som planerat den 29 september. Det meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens under torsdagen.

– Dagens besked innebär en definitiv bekräftelse på att vi tar steg fyra om en vecka, säger hon.

Tidigare har regeringen utrett om större evenemang ska omfattas av särskilda restriktioner, men det kommer inte behövas, enligt Lind. Inte heller vaccinpass kommer att bli aktuellt – men trots det fortsätter förslaget att utredas.

Amanda Lind kallar möjligheten till vaccinpass för "en viktig trygghet för aktörer" om läget skulle ändras.

Dags för festival

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, välkomnar regeringens besked.

– Det känns nästan overkligt men det är verkligt, säger han och fortsätter:

— Hur det ska gå för de stora arrangemangen är väl frågetecknet som har funnits kvar. Så det är bra att de är tydliga med att det går att köra.

Trots att samhället öppnar upp kan det dröja innan större evenemang arrangeras i Sverige, tror han. För att världsartisterna ska ge sig ut på vägarna igen krävs det att fler länder slopar sina restriktioner.

TT: När tror du att vi börjar se stora spelningar igen?

– Nu är det Popaganda som är en av de första festivalerna. Den är inte superstor men det är en festival och det är kul att det kommer i gång. Sedan blir det säkert några stycken redan i höst och 2022 är det väldigt mycket planerat. Både uppskjutna och nya spelningar, säger Joppe Pihlgren.

De ska undvika teatrar

Även Jeanette Gustafsson, generalsekreterare för Sveriges Museer, gläds över beskedet.

"Äntligen tas steg fyra inom mindre än en vecka. Inga deltagarbegränsningar kvarstår för museernas större arrangemang, men självklart tar museerna fortsatt ansvar för ett säkert besök", skriver hon i en kommentar till TT.

Socialminister Lena Hallengren (S) menar samtidigt att personer som inte har vaccineras ska fortsätta hålla avstånd, särskilt till personer som tillhör riskgrupp.

– Det innebär att ovaccinerade bör undvika trängsel, inte gå på större evenemang som teater, konserter eller idrottsevenemang när smittskyddsrestriktionerna upphör, säger hon.

Sofia Sundström/TT

Elin Swedenmark/TT

FAKTA

Fakta: Det händer den 29 september

Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort.

Deltagartaket för privata sammankomster tas bort.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittskyddsåtgrder för serveringsställen tas bort.

Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån tas bort.

Skåne

”Vår historia är värd att berätta”

För Jonas Gardell har det blivit något av ett livsprojekt att skriva om de homosexuella i Sveriges historia. – Om jag inte skriver den nu, kommer den att försvinna, säger han.
Foto: Claes Hall
Skåne
Kultur och nöje
Litteratur I sin nya bok, Ett lyckligare år, lyfter Jonas Gardell fram de modiga personer som banat väg för homosexuellas rättigheter i Sverige.
– Jag skriver in oss i historien, så att vi aldrig ska bli osynliggjorda igen, säger han.

Det är en del av svensk medborgarrättshistoria som aldrig har nedtecknats förut och att det sker just nu har Jonas Gardell flera förklaringar till.

– Det är så kort tid som vi förstått att vår historia är värd att berätta. Jag är också i en ålder där jag förstår att om jag inte skriver den nu, kommer den att försvinna. Den håller sakta på att raderas ut eftersom de som var med och ännu är kvar håller på att tyna bort, säger han när vi ses i Savoys matsal när han är på besök i Malmö.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Födde dött barn – fick fängelse

Den nya dokumentären 'The seventeen' skildrar en rad fall med fängslade abortanklagade kvinnor i El Salvador. Pressbild.
Foto: Folkets Bio
Kultur och nöje
Kultur och nöje Teodora Vásquez dömdes till fängelse i 30 år. Hennes brott: Hon fick ett dödfött barn i landet med världens strängaste abortlagar.
– Hela systemet är misogynt, säger den svenskbaserade filmaren Celina Escher som har gjort dokumentären "The seventeen".

Teodora Vásquez var gravid i nionde månaden när hon efter ett brutalt rån drabbades av missfall. Hon anklagades för att själv ha dödat fostret och dömdes till 30 års fängelse, utan bevis. Nästan elva år senare fick hon viss upprättelse, vilket skildras i "The seventeen", som handlar om en grupp kvinnor som delar Teodoras öde.

Dokumentären tar upp hur den stränga abortlagstiftningen i El Salvador leder till att domstolar i vissa fall dömer till 30-åriga fängelsestraff för mord. Det drabbar främst kvinnor som inte har medel att försvara sig.

– När jag förstod att abort var olagligt så blev jag otroligt arg. Jag tog kontakt med en grupp som arbetar för mänskliga rättigheter och kämpar för just de här 17 kvinnorna, säger Celina Escher på telefon från Berlin, där filmen snart får premiär.

Drabbar främst fattiga

Hon är själv född i El Salvador men också delvis uppvuxen i Schweiz och bor sedan två år i Sverige. Det var när hon gick på filmskola på Kuba som hon först blev medveten om den stränga lagstiftningen i El Salvador, lagar som Celina Escher kallar misogyna.

– Den här lagstiftningen drabbar fattiga kvinnor som inte har pengar att vända sig till en privat klinik eller resa utomlands. De har heller inte råd med advokater vid rättegångarna och blir ofta fällda helt utan bevisning.

Hon började 2017 besöka de fängslade kvinnorna som kallas för "De sjutton". Hon beundrade deras systerskap och fick fin kontakt med deras talesperson, Teodora Vásquez, som blev huvudperson i filmen.

Celina Escher filmade i kvinnofängelset men också runt omkring. Ett stort fokus i "The seventeen" ligger på att skildra kvinnor ur arbetarklassen, som sliter hårt för brödfödan och verkar ha allt ansvar för barnen.

"Vi förlorar rättigheter"

Sedan 1998 är det olagligt att göra abort i El Salvador. Innan dess kunde det gå vid omständigheter som exempelvis våldtäkt, om det fanns fara för moderns liv eller om den gravida var minderårig.

En rad fall med fängslade abortanklagade kvinnor i El Salvador har väckt skarp kritik från människorättsorganisationer på senare tid. Celina Escher påpekar att kvinnogrupper kämpar hårt i landet men att den allt mer auktoritära regimen inte kommer att ändra sig i första taget.

Hon vill med sin film varna kvinnor för att ta sina rättigheter för givna och tar den nyligen förändrade lagstiftningen i Texas som exempel.

– På de flesta ställen där konservativa män kommer till makten så förlorar vi våra rättigheter. På 1970-talet var det förbjudet med abort i Frankrike och de franska kvinnorna reste till Polen för att göra abort. I dag är det tvärtom.

"The seventeen" ska visas världen över, inte minst i El Salvador, och Celina Escher hoppas på debatt.

TT: Hur går det för Teodora nu, har ni kontakt?

– Ja, hon har det bra. Hon är engagerad i en organisation som hjälper kvinnor ur gruppen The seventeen. Även om de är ute ur fängelset så är de ändå dömda juridiskt. Det påverkar deras möjligheter till jobb – och deras hälsa. Både psykiskt och fysiskt har de lidit av att sitta oskyldigt fängslade.

Miranda Sigander/TT

Filmaren Celina Escher började 2017 att besöka de fängslade kvinnorna som skildras i dokumentären 'The seventeen'. Pressbild.
Filmaren Celina Escher började 2017 att besöka de fängslade kvinnorna som skildras i dokumentären "The seventeen". Pressbild.
Foto: Folkets bio
'The seventeen' skildrar hur Teodora Vásquez förlorade sitt ofödda barn. När hon dömdes till fängelse fick hennes då treårige son växa upp med mormor och morfar. Pressbild.
"The seventeen" skildrar hur Teodora Vásquez förlorade sitt ofödda barn. När hon dömdes till fängelse fick hennes då treårige son växa upp med mormor och morfar. Pressbild.
Foto: Folkets bio

FAKTA

Fakta: The seventeen

Vad: Dokumentär om de stränga abortlagarna i El Salvador och de kvinnor som drabbas.

Regi: Celina Escher, som har rötter i El Salvador och bor i Sverige.

Producenter: Mónica Hernández Rejón och Maria Åkesson.

Animationer av: Louisa Wallström och Roland Seer.

Biopremiär: 24 september.

Kultur och nöje

Spears advokat: Avsluta förmyndarskapet i höst

Britney Spears vill att förmyndarskapet hon befinner sig under ska avslutas. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Britney Spears advokat föreslår att det förmyndarskap som superstjärnan befinner sig under ska avslutas till hösten.

Enligt dokument från domstolen ska advokaten ha föreslagit att artistens pappa, Jamie Spears, ska bli borttagen som förmyndare den 29 september, och att en tillfällig ersättare skulle utses för att avveckla förmyndarskapet.

"Fröken Spears vill att en tillfällig, kortsiktig förmyndare utses för att ersätta herr Spears tills dess att förmyndarskapet avslutas helt i höst", står det i dokumenten.

I början av sommaren begärde sångerskan att förmyndarskapet ska avslutas. Jamie Spears sade i augusti, via sin advokat, att han motvilligt kan gå med på att avsäga sig det.

Från 2008 fram till 2019 var pappan formell förmyndare över både Britney Spears person och hennes tillgångar. Numera delar han kontrollen över sin dotters tillgångar med en stiftelse, medan Jodi Montgomery, medarbetare till Britney Spears, är förmyndare över hennes person.

FAKTA

Fakta: Britney Spears

Britney Spears föddes 1981 i Mississippi. Som ung medverkade hon i barnprogrammet "The Mickey Mouse club" tillsammans med bland andra Christina Aguilera och Justin Timberlake.

Hon slog igenom ordentligt 1998 med megahiten "... Baby one more time", skriven av svenske Max Martin. Hon har sedan dess släppt totalt nio studioalbum och varit en av världens största popstjärnor.

Det senaste albumet, "Glory", kom 2016.

I slutet av 00-talet genomgick hon en period av psykisk ohälsa. Hon blev inlagd på en psykiatrisk klinik och fråntogs även tillfälligt vårdnaden om sina två barn.

I dag 39-åriga Britney Spears sattes under förmyndarskap 2008, till följd av oro för hennes psykiska hälsa och potentiella missbruksproblem. Hennes pappa Jamie Spears begärde då att bli förmyndare över sin dotter och hennes tillgångar på omkring 60 miljoner dollar.

Förmyndarskapet består av två delar. Dels över henne som person, dels över hennes tillgångar.

Fram till 2019 var Jamie Spears formell förmyndare över båda delarna, vilket innebar att han hade kontroll över både hennes ekonomi och karriär. Numera delar han kontrollen över sin dotters tillgångar med en stiftelse, medan Jodi Montgomery har hanterat förmyndarskapet över hennes person.

Under förmyndarskapet har Britney Spears fortsatt att arbeta och dra in pengar, men hon har nu sagt via Instagram att hon inte kommer att uppträda så länge hennes pappa har kontrollen.

Kultur och nöje

Clarkson inleder julalbum – med kaxig singel

Kelly Clarkson släpper julalbum i år. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanska artisten Kelly Clarkson släpper julalbumet "When christmas comes around" den 15 oktober. Redan under torsdagen kom ett smakprov från plattan i form av den kaxiga singeln "Christmas isn't canceled (Just you)". Det skriver musiktidningen Billboard.

Den 15-spåriga skivan innehåller både covers på gamla jullåtar och nytt material – där hon bland annat samarbetar med Ariana Grande och Chris Stapleton.

"Vem du än är och vad du än upplever – jag vill att alla ska kunna knyta an till albumets budskap", säger Kelly Clarkson i ett uttalande, enligt Billboard.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Kultur och nöje

Anders & Måns tillbaka med "Så funkar det"

Komikerduon Anders & Måns ger sig ut på vägarna igen. Arkivbild.
Foto: Daniel Nilsson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Anders & Måns föreställning "Så funkar det – the show" tvingades ta en paus till följd av pandemin. Men nu är komikerduon tillbaka med en stor Sverigeturné.

"Jag ser fram emot två saker. Att spela vår föreställning och äntligen få se Värnamo, säger Måns Nilsson i ett pressmeddelande.

Anders Johansson och Måns Nilsson har under snart 25 års tid levererat faktabaserad humor under rubriken "Så funkar det", bland annat i tv och radio.

Den 5 oktober är det dags för nypremiär i Stockholm.

FAKTA

Turnédatum: 5/10, 6/10 och 7/10 Stockholm, 9/10 Jönköping, 10/10 Växjö, 12/10, 13/10, 14/10 och 15/10 Stockholm, 17/10 Karlstad, 23/10 Kristianstad, 24/10 Kalmar, 28/10 Malmö, 29/10 Värnamo, 30/10 och 31/10 Göteborg, 4/11 Eskilstuna, 5/11 Norrköping, 6/11 Borås, 7/11 Lund, 12/11 Örebro, 13/11 Linköping, 25/11 och 26/11 Stockholm, 27/11 Uppsala, 27/11 Gävle.

Östra Göinge

Konst som både berör och upprör

Marit Rolands konst skapas av papper, som sedan återvinns så fort en utställning är över. Förgängligheten, tror hon, gör något med de som tittar på hennes verk.
Foto: Pernilla Ekdahl
Östra Göinge
Kultur och nöje
Östra Göinge Konst eller bara konstiga? Marit Rolands skulpturala teckningar har kallats både och. – Jag blir inte sårad när folk blir provocerade, då tänker jag att jag gör mitt jobb, säger hon. På lördag är det vernissage för hennes utställning Paper Drawings #34 i Wanås konsthall.

När den norska konstnärinnan Marit Roland gör sin första utställning i Sverige har hon valt att arbeta med färgerna rosa och gult. Stora pappersrullar i de kulörerna står lutade mot en vägg, på golvet i konsthallen står konstnären själv och viker, skrynklar, klipper, häftar och formar ett av verken.

– Du kan tänka på det nästan som abstrakt måleri, jag börjar jobba och så leder en form till nästa och jag skulpterar vidare i rummet, förklarar hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Söderslätt

Aktuell med angelägen miljöfilm

Skånska dokumentärfilmaren Mikael Kristersson är aktuell med Earth: muted.
Foto: Gunilla Wedding
Söderslätt
Kultur och nöje
Film Dokumentären Earth: muted tog skånska dokumentärfilmaren Mikael Kristersson från Falsterbo till andra sidan jordklotet, till dalgången Hanyuan i Kina för att belysa vad som händer när vilda pollinerande insekter försvinner.
– Jag har alltid grävt där jag står bokstavligen men här kunde vi på samma plats belysa olika sidor av en problematik som blir mer och mer angelägen. berättar han

74-åriga Mikael Kristersson har arbetat som dokumentärfilmare i stort sett hela sitt liv. Han gjorde sin första tv-film, Måkläppen, 1973 och har totalt gjort runt 35 filmer av olika slag. Mest känd är han för sina tre prisade långfilmerna Pica pica, Falkens öga och Ljusår. Han är också djupt engagerad i natur- och miljövårdsfrågor och arbetar bland annat på uppdrag av länsstyrelsen i Skåne med skyddsåtgärder för att rädda den unika kolonin av skärfläckor i Skanör. Något som samtidigt är ett pågående filmprojekt. Men Mikael Kristersson betonar att han inte är naturfilmare utan dokumentärfilmare

- Jag ser människan som ett djur bland de andra och jag har alltid försökt skildra natur och människa i relation och även filmat människor som man filmar fåglar, som beteendestudider, förklarar han när vi träffas i hans lummiga, blommande trädgård i Falsterbo.

Familjen Cao pollinerar alla sina träd för hand.
Foto: Film & Tell

Tre familjer

Earth: muted, svensk biopremiär på fredag, har Mikael Kristersson gjort tillsammans med regissöreren Åsa Ekman och dokumentärfilmbolaget Film & Tells grundare Oscar Hedin. Filmen skildrar vad som händer med odling när besprutning med olika bekämpningsmedel tar död på de pollinerande insekterna.

I nära bilder följer filmen tre familjer i Hanyandalen i Sichuanprovinsen i Kina. Päronodlaren Cao och hans familj måste pollinera alla sina träd för hand eftersom alla bin har försvunnit. Biodlarna Che och Zhang flyr dalen större delen av året till mindre förorenade platser där deras bin kan överleva och tvingas därmed bo långt bort från dotter Jingjing som tas om hand av farföräldrarna. Körsbärsbonden Ye och hans familj bor högt upp på ena sidan av dalen där vilda pollinatörer ännu finns kvar.

- Vi ville hitta människor som lever i det här på olika sätt, berättar Mikael Kristersson som reste ensam till Hanyan vid fyra tillfällen tillsammans med en tolk för att med filmkameran följa familjerna under olika årstider.

- Grundproblematiken är att man började bespruta mer och mer på 60-talet för att få bort så kallade skadeinsekter. Resultatet blev att de pollinerande insekterna också försvann och på 80-talet fanns nästan inga kvar, utvecklar Mikael Kristersson filmens tema. Det här är ett problem runt om i världen men just i Hanyan kunde man se det så tydligt.

Fördjupar på en plats

Idén till Earth: muted kom från Oscar Hedin som sökte upp Mikael Kristersson för att fråga om han vill vara med i projektet.

- Jag tror han värvade mig för mitt berättarsätt, att låta tittarna själva få uppleva och dra slutsatser. Han kom till min trädgård, ungefär en sådan här solig dag och tyckte väl att det var på tiden att jag inte bara grävde i min egen torva, berättar Mikael Kristersson. Från början ville han också ha med exempel från fler delar av världen men jag tyckte att det var bättre att fördjupa sig på ett ställe. Vi hade inte heller ekonomi till något jätteprojekt.

Hur var det att att samarbeta tre regissörer?

- Det är väldigt skönt att ha andra att bolla med samtidigt blir det så klart kompromisser. Före coronan satt vi alla tre tillsammans med materialet i Stockholm men en stor del av själva utkristalliserandet av berättelsen har Åsa Ekman och de två klipparna gjort.

Hur var det att filma ensam på plats i Kina?

- Det var väldigt spännande. Jag hade aldrig varit där förut och landade i en stad jag knappt hört talas om (Sichuans provinshuvudstad Chengdu, reds. anm.) men som har 17 miljoner invånare. Där träffade jag tolken Yu Ma som själv är filmutbildad och var med mig alla resorna. Hon anlitade sedan en chaufför som kunde trakten. Jag var ensam västerlänning under alla resorna och det blev nog en slags närkontakt som knappast ett BBC-team eller turister hade kunnat få. Man kan närma sig på ett annat sätt och familjerna vi följde var väldigt öppna. Vi blev lite som familjemedlemmar och vi åt ofta tillsammans. Men det hade nog varit mer riskabelt idag än då.

Biodlarna Che och Zhang flyr Hanyandalen större delen av året till mindre förorenade platser där deras bin kan överleva.
Foto: Film & Tell

Temat allt viktigare

Idén till Earth: muted föddes redan för sex-sju år sedan och själva filmarbetat gjordes för ungefär fem år sedan.

- Sedan blev Oscar sjuk och vi behövde jaga mer pengar så projektet låg i malpåse ett tag, berättar Mikael Kristersson. När Oscar blev frisk och det kom in pengar översatte vi allt material och började redigera. Egentligen skulle det blir fler Kinaresor men så kom coronan och Åsa menade också att det fanns en film i det material vi hade.

Mikael Kristersson tycker inte att det gör något att filmen tagit tid.

- Temat har bara blivit viktigare. Arter försvinner i ökad utsträckning nu. Samtidigt har också medvetenheten ökat bland människor.

Earth: muted har redan visats på festivaler runtom i världen och förutom den svenska biopremiären blir det ytterligare festivaler, SVT-visning av en kortare version och så finns det en kortfilm utifrån samma material.

- Tanken hos Film & Tell är att visningarna är lika viktiga som filmen själv, säger Mikael Kristersson. I Earth: muted är Naturskyddsföreningen inblandad och där kan man ha visningar med diskussioner. Det görs redan med kortfilmen och jag hoppas det blir så med långfilmen. Vi ska själva visa den i vår naturvårdsförening på Falsterbonäset i november. Min förhoppning är den får ett långt liv och skapar diskussion och debatt.

Mikael Kristersson gjorde fyra resor till Kina i samband med filmarbetet med Earth: muted.
Foto: Gunilla Wedding

Slutför film

Med Earth: muted färdig hoppas Mikael Kristersson få tid att slutföra den där filmen om de hotade skärfläckorna som varit på gång länge.

- Jag håller på att redigera nu och har också filmat lite till den i år, berättar han.

Du har inga funderingar på att gå i pension?

- Nej, jag blir så chockad av alla vänner som pratar om pension hit och dit. Jag kan förstå det om man haft ett tungt yrken men inte i den här branschen. Och det finns förebilder som Jan Troell till exempel. Han är 90 och håller på med manus till nästa film,

FAKTA

Earth: muted

MIkael Kristersson om ...

... starkaste minne från filmarbetet med Earth: muted i Kina: ”Det var nog tågresan upp längs Gula floden med biodlarnas dotter och hennes farmor. De skulle hälsa på flickans föräldrar. Tåget var fullproppat och vi bestämde sent så vi hade inte kunnat boka biljetter men tolken snackade in oss i restaurangvagnen. Där satt vi hela resan, 36 timmar, och åt och sov. Det gick väldigt fort för det var så fascinerande att komma till en annan del av Kina och känna vilken kontinent det är med så många olika folkslag. Och själva restaurangvagnen bara - 6-7 kockar höll på där och lagade mat, dumplings och annat. Man kunde gjort en film om bara det.”

Earth: muted med besök:

På premiärdagen, fredag 24/9, blir det samtal med Mikael Kristersson efter visningen av Earth: muted 18.00 på Panora i Malmö.

På söndag 3/10 blir det samtal med Mikael Kristersson på Kino i Lund efter visningen 14.00.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL