Annons

Allt fler avrättningar i Saudiarabien

Fler och fler fångar avrättas i Saudiarabien. Efter en minskning under 2020 stiger nu siffrorna kraftigt, enligt Amnesty International.
Publicerad 3 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Antalet genomförda avrättningar stiger kraftigt i Saudiarabien, enligt Amnesty. Arkivbild.
Antalet genomförda avrättningar stiger kraftigt i Saudiarabien, enligt Amnesty. Arkivbild.Foto: Cliff Owen/AP/TT

Minst 40 personer avrättades i Saudiarabien mellan januari och juli i år. Det är fler än under hela fjolåret, uppger människorättsorganisationen i en rapport.

2020 års minskning sammanföll med landets ordförandeskap för G20-gruppen. Under fjolåret noterades rekordfå saudiska avrättningar – 27 stycken.

Annons

Enligt Amnesty återupptogs avrättningarna så gott som omedelbart efter att landet lämnat över ordförandeskapet för G20 till Italien. Utvecklingen pekar på att minskningen under 2020 "enbart var ett PR-trick", skriver Amnesty.

Flera av årets avrättningar beskrivs i rapporten som följder av orättvisa, godtyckliga rättegångar präglade av påståenden om tortyr, framtvingade bekännelser och undermåliga utredningar.

Amnesty uppger att landets regering slår ned allt hårdare mot människorättsaktivister och dissidenter, med minst 39 personer bakom lås och bom i dagsläget.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons