Annons

Angeldahl om OS-succén: "Vill ha mer och mer"

På fredag är det OS-final i fotboll.
Mitt i händelsernas centrum står en 24-årig doldis som är den enda som har startat alla Sveriges matcher.
Tyvärr kan inte Filippa Angeldahl ta in det.
– Jag har inte tid att stanna upp just nu. Jag vill bara ha mer och mer och mer.
Publicerad 3 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Sveriges Filippa Angeldahl under OS-gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland.
Sveriges Filippa Angeldahl under OS-gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland.Foto: Andre Penner/AP/TT

Om man ska peka ut den största stjärnan i den svenska OS-truppen i fotboll finns det många att välja mellan.

Men det är inte Filippa Angeldahl.

Annons

Den 24-åriga mittfältaren, fostrad i Uppsalaklubben Vaksala SK (precis som landslagskollegan Nathalie Björn), är fortfarande en gröngöling med landslagsmått mätt.

Inför OS hade hon spelat elva A-landskamper och bara startat en enda tävlingsmatch för Sverige: den resultatmässigt betydelselösa EM-kvalavslutningen borta mot Slovakien i december förra året.

"En internationell spelare"

Därför är det iögonfallande att Häckenmittfältaren är den enda svenska spelaren som funnits med i startelvan i alla fem, allt annat än betydelselösa, OS-matcher i Japan.

– Det är såklart jätteroligt, det är det här jag har kämpat för och drömt om hela tiden. Jag har krigat varje dag för att komma med i landslaget och nu har jag verkligen fått chansen. Jag går bara ut och njuter, säger Angeldahl.

Hon är inte heller den självklara stjärnan vid sidan om planen, inte än i alla fall. Filippa Angeldahl håller mestadels låg profil, hon är inte den som hörs och syns mest, inte den som lägger ut texten för journalisterna.

På de olympiska fotbollsarenorna tar hon för sig desto mer.

– Hon har varit jättebra, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Hon kom med mot Slovakien borta och sedan dess har hon gjort en riktigt bra säsong. Hon har förbättrat några delar och visat att hon är en internationell spelare. Hon har alltid haft en bra passningsfot men nu tycker vi att hon jobbar på rätt sätt, hon har en blick och spelar mer framåt än bakåt. Och det är det hon ska göra. Och det hon har kvaliteter att göra.

"Gigantiskt" intresse från utlandet

Angeldahls internationella genombrott går naturligtvis inte obemärkt förbi. 24-åringens agent Michael Kallbäck talar visserligen i egen sak, men skriver i ett sms till TT:

"Om intresset var stort innan så är det väl gigantiskt nu. Hon har satt sig själv i en väldigt bra sits, så kan man uttrycka det".

Annons

Det handlar om klubbar i England, Spanien, Tyskland, Frankrike och USA, säger Kallbäck. Själv säger Filippa Angeldahl inte mycket alls om saken.

Hon har annat att tänka på.

– Jag är inne i den här bubblan och det som händer utanför, med snack om klubbar hit och dit, det har jag inte koll på. Det får vi ta efteråt, säger Angeldahl.

Utesluter inte förlängning

Det är inte säkert att hon lämnar Häcken redan efter OS, och ett alternativ är fortfarande att förlänga det utgående kontraktet. Men utlandsproffs ska hon bli så småningom, är tanken.

– Det är klart. Jag är inte nöjd med att vara kvar i Sverige och strävar efter att bli en av de bästa i världen. Det vore intressant att se vad som finns på andra sidan.

Det är häftigt, medger hon, att i konkurrens med spelare som Caroline Seger, Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö, Magdalena Eriksson och Hedvig Lindahl vara den enda som har startat alla matcher i OS. Även om en del av förklaringen är att Peter Gerhardsson valde att vila många nyckelspelare i den sista gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland.

Men det där med att njuta väntar Filippa Angeldahl lite med. Först ska hon spela hem ett OS-guld till Sverige.

– Det är klart att jag är stolt. Men just nu har jag inte tid att stanna upp. Jag tittar bara längre fram. Jag vill bara ha mer och mer och mer efter varje match.

Lasse Mannheimer/TT

Fakta: Filippa Angeldahl

Fakta: Filippa Angeldahl

Född: 14 juli 1997 (24 år).

Position: innermittfältare.

Moderklubb: Vaksala SK.

Klubb: BK Häcken.

Tidigare klubbar: Sirius (2013), AIK (2014–15), Hammarby (2016–17), Linköping (2018–19), BK Häcken (2020–).

A-landskamper/mål: 16/4.

Främsta meriter: SM-guld med Göteborg (nuvarande Häcken) 2020, guld i U19-EM 2015, årets MVP i damallsvenskan 2017.

Kuriosa: Angeldahl spelade länge bandy och tog VM-guld med F17-landslaget 2013. Hon vann både skytte- och assistligan i turneringen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons