Ekonomi

BP höjer utdelning efter vinstlyft

Vinden har vänt för oljejätten BP. Arkivbild.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Den brittiska oljejätten BP höjer utdelningen och ökar sina återköp av aktier efter ett oväntat starkt resultat under andra kvartalet, med stöd av högre olje- och gaspriser.

Bolaget redovisar en underliggande nettovinst på 2,8 miljarder dollar, eller drygt 24 miljarder kronor, för perioden. Det kan jämföras med vinsten på 2,6 miljarder dollar under första kvartalet och brakförlusten på 6,7 miljarder dollar under andra kvartalet 2020, då bolaget gjorde stora nedskrivningar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

RNB säljer Brothers

Ekonomi
Ekonomi

Modebolaget RNB, Retail and Brands, väljer nu att sälja även klädkedjan Brothers. Köparen Jotunfjell Partners betalar tio miljoner kronor kontant i samband med köpet, uppger man i ett pressmeddelande.

RNB har sedan tidigare sålt av barnklädeskedjan Polarn O. Pyret och sin verksamhet knuten till varuhuset NK i Stockholm.

"RNB Retail and Brands AB har tidigare informerat om processen för att skapa fristående dotterbolag i koncernen och slutligen avyttra dotterbolagen till stabila och lämpliga ägare", skriver RNB i ett pressmeddelande.

Ekonomi

Lyft lag ska lösa brittiska bensinkrisen

En stängd bensinmack i Bristol i lördags.
Foto: Ben Birchall/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Bensinbristen i Storbritannien har fått regeringen att tillfälligt lyfta konkurrenslagstiftningen så att bensinen kan nå fram till landets mackar.
– Vi kommer att göra allt som krävs, säger transportminister Grant Shapps till BBC.

Operation Escalin, så kallas den insats den brittiska regeringen hoppas ska lösa krisen med allt fler sinande bensinpumpar i landet.

Näringslivsminister Kwasi Kwarteng, transportminister Grant Shapps och inrikesminister Priti Patel träffades enligt brittiska medier på söndagen för att hitta en lösning, och de hoppas tillsammans med övriga regeringen under måndagen kunna lösa problemen.

Bensinbolaget BP uppger att en tredjedel av alla deras bensinmackar har slut på de två vanligaste oktanhalterna bensin och landets bensinmacksförening PRA uppger enligt The Times att mellan 50 och 90 procent av tankställena har slut på bensin, eller nästan har slut på bränslet.

Tar militären till hjälp

Första steget mot en lösning tog regeringen när den gjorde en kovändning och öppnade för att 5 000 utländska lastbilschaufförer ska erbjudas tidsbegränsade visum.

Kwasi Kwarteng tog nästa steg, när han på söndagskvällen tillfälligt lyfte konkurrenslagstiftningen, så att konkurrerande bolag kan samarbeta i leveranserna av bensin.

Och enligt såväl The Times som The Guardian står premiärminister Boris Johnson redo att genomföra den lösning Grant Shapps öppnade för förra veckan, att be militären om hjälp med utkörningarna.

– Vi kommer att göra allt som krävs, sade Shapps till BBC på söndagen, och bad samtidigt åter britterna att inte hamstra bensin.

Effekter av pandemin

Han skyllde tidigare på dagen krisen på rykten som spridits av transportbranschen som enligt ministern vill tvinga fram en möjlighet för dem att få anställa fler chaufförer från EU-länder, med lägre löner än brittiska chaufförer.

Det underliggande problemet för transportbranschen att hitta förare hänger dels ihop med brexit, som medför hinder för många EU-medborgare att jobba i Storbritannien. Dels handlar det om effekter av pandemin, som försvårat utbildningen av nya förare och möjligheten att erbjuda förarprov.

Ekonomi

De drabbas av hot och våld på jobbet

Ekonomi
Ekonomi Poliser, väktare, vårdpersonal och lärare – risken att utsättas för hot och våld på jobbet är störst i kontaktyrken.
Men rånen i handeln och bankerna minskar när kontanthanteringen försvinner, enligt en färsk rapport.

Afa försäkring har gått igenom nära 3 000 allvarliga olycksfall orsakade av hot och våld under perioden 2017 till 2020.

Allra störst risk att utsättas för hot och våld löper poliser, väktare och kriminalvårdare, men även andra kontaktyrken som vårdpersonal, lärare och anställda inom handeln är utsatta, förklarar Anna Weigelt på Afa försäkring.

– Vi har återkommit regelbundet till detta, och det har inte hänt så mycket. Det är samma yrkesgrupper som utsätts, säger Anna Weigelt.

Kvinnor och män

Hot och våld utgör cirka sju procent av de allvarliga arbetsolyckorna, enligt Afa försäkrings rapport. För kvinnor är dock andelen hot och våld en större andel av de svåra arbetsplatsolyckorna än för män, tolv procent för kvinnor och bara fyra procent för män, förklarar hon.

– Risken att drabbas är inte så hög, men det sker många olyckor eftersom det är så stora yrkesgrupper.

Anna Weigelt berättar att ungefär 800 allvarliga olyckor på grund av hot och våld inträffar varje år.

– Det är sådana där man varit sjukskriven mer än en månad, eller där läkningen tar längre tid än en månad. Det kan vara både fysiska och psykiska skador. Men det är subjektivt, hur man upplevt det individuellt.

Ökar inte

Fast fallen har inte ökat på senare år, konstaterar hon, trots att det kanske är vad många tror.

– Det har legat ganska konstant över tiden. Sådant som gängkriminalitet har inte påverkat detta. Det blir inte värre, i alla fall inte när det gäller arbetsskadorna.

Senast Afa försäkring undersökte hot och våld på jobbet var 2018.

– Man kan se att rånen minskat något. Det beror på att kontanterna minskar.

Både handelsanställda och bankanställda drabbas därmed något mindre.

– Men de som drabbas är ofta unga människor. Det är inte bra att råka illa ut som ung. De behöver stöd och utbildning, säger Anna Weigelt.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Kvinnor löper större risk

I genomsnitt inträffar 0,2 allvarliga arbetsplatsolyckor på grund av hot och våld per tusen sysselsatta på hela arbetsmarknaden. Kvinnor löper något större risk än män.

De yrken där risken är störst är poliser, väktare och kriminalvårdare.

Men allra flest arbetsplatsolyckor på grund av hot och våld drabbar kvinnor inom vården, som undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter.

Det beror på att det är så stora yrkesgrupper, så även om risken är lägre än för exempelvis poliserna så inträffar fler olyckor antalsmässigt. Cirka 600 kvinnor i vården skadas på grund av hot och våld om året, och drygt 100 män.

Källa: Afa försäkring

Ekonomi

Blandat på Asiens börser

Den kinesiska fastighetsjätten Evergrandes huvudkontor i Shenzhen, företagets vidare öde påverkar de asiatiska börserna. Bild från förra veckan.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den kinesiska fastighetskoncernen Evergrandes problem fortsatte när börserna öppnade i Kina på måndagsmorgonen. Koncernens dotterbolag för elbilar tappade 23 procent efter att ha varnat för verksamhetens framtid om bolaget inte får ett stort kontanttillskott.

Hang Seng i Hongkong tappade knappt 0,3 procent vid öppningen.

Kompositindexen i Shanghai och Shenzhen gick däremot upp, båda knappt 0,4 procent.

I Tokyo var handlarna på börsen på gott humör på måndagsmorgonen, det främst på grund av de förmodade lättade coronarestriktionerna i bland annat Tokyo och Osaka som tros presenteras senare på måndagen.

Nikkei 225-index gick upp en halv procent under veckans första handelstimmar medan det bredare Topixindex ökade 0,7 procent.

Ekonomi

Vd bötfälls efter anställds död

Mannen förolyckades under sitt arbete på industriföretaget. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

En man i 40-årsåldern avled i en arbetsplatsolycka i Nyköpings kommun förra sommaren. Nu bötfälls industriföretagets vd för arbetsmiljöbrott, rapporterar SVT Nyheter.

Den anställde blev fastklämd mellan ett transportband och en robot, som plötsligt gick igång när han ensam arbetade med städning vid transportbandet. Mannen skadades svårt och avled.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

Ekonomi

Ekonom: Laschet eller Scholz – liten skillnad

Armin Laschet, till vänster, och Olaf Scholz, till höger, gör upp om att bli förbundskansler. Arkivbild.
Foto: Marius Becker/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Kristdemokraten Armin Laschet och socialdemokraten Olaf Scholz gör upp om att bli förbundskansler.
– Oavsett vem det blir finns bra förutsättningar för att man ska verka för ett fortsatt öppet Tyskland, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.
PREMIUM

Enligt vallokalsundersökningarna är det jämnt i det tyska valet.

Magnusson säger att de ekonomiskpolitiska skillnaderna mellan de två kandidaterna – CDU:s Armin Laschet och SPD:s Olaf Scholz – inte är särskilt stora, speciellt ur ett svenskt perspektiv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Moderaterna satsar en miljard på bättre vägar

Moderaterna vill satsa en miljard på underhåll av vägarna 2022. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Underhållet av Sveriges vägar har negligerats och behöver rustas upp, menar Moderaterna. I sitt budgetförslag för nästa år avsätter partiet en miljard kronor till ökat vägunderhåll.

"Problemen med svensk infrastruktur är i dag välkända. Utöver att underhållet inte prioriteras tillräckligt väljs ofta investeringar som inte har en positiv effekt på jobb, tillväxt och möjligheten att leva i hela landet. Trots problemen verkar regeringen helt ointresserad av att ta det samlade greppet kring svensk infrastruktur som behövs", skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

FI ska jaga finansbranschens grönmålare

Grönmålning? Nu ska Finansinspektionen kolla att det som sägs om hållbarhet i finansbranschen är sant. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Grönt, hållbart och klimatsmart sparande – sant eller bara tomt skryt? Finansinspektionen tar upp kampen mot skrytsam grönmålning på finansmarknaden.
PREMIUM

Gröna överdrifter, eller så kallad grönmålning, är ett bekymmer på finansmarknaden för den som vill spara grönt, konstaterar Johanna Fager Wettergren, biträdande områdeschef på Finansinspektionen.

– Vi är i en fas just nu då marknaden växer, både i Sverige och i omvärlden. Det skapas incitament att framstå som grönare än vad man faktiskt är, och där ser vi problem, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL