Annons

Hyllningen: Som Ronaldo eller Messi

Han satte personligt rekord i sin första OS-final, men guldet var Chris Nilsen aldrig riktigt nära. Nu hyllar han Armand Duplantis.
– Det är så dumt, hur bra han är, säger han.
Publicerad 3 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Chris Nilsen, höger, hyllar Armand Duplantis.
Chris Nilsen, höger, hyllar Armand Duplantis.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Chris Nilsen kom till OS som det näst största amerikanska hoppet, men när världsmästaren Sam Kendricks testades positivt för coronaviruset blev han helt plötsligt USA:s största medaljhopp.

I finalen hoppade han 5,97, nytt personligt rekord, och säkrade silvret. Men att han skulle ta guld var aldrig ens på tapeten.

Annons

– Som idrottare har du dagar där du är "på" och andra dagar när du är "av". Mondo är alltid på, så det är väldigt svårt att slå honom. Att slå Mondo var aldrig målet, att komma ut och tävla, inte mot, utan med honom är kul. Det är en ära, det är så vi umgås som vänner, säger Nilsen.

Ronaldo eller Messi

När Duplantis vunnit tävlingen åkte ribban upp på världsrekordhöjden 6,19. I det första försöket var han så nära att hans konkurrenter inte kunde göra annat än att skratta.

– Det är så dumt, hur bra han är. Det var så nära. Som stavhoppare är det svårt att förklara hur coolt det är att se världsrekordhållaren göra det han gör. Jag var extremt glad över att ha hoppat 5,92, och till och med när jag klarade 5,80.

– Att se honom försöka hoppa 40 centimeter högre är så coolt. Det är som när en vanlig fotbollsspelare kollar på Ronaldo eller Messi, det är bara coolt.

Att Armand Duplantis tävlar för Sverige har inte alltid varit självklart, han är född och uppvuxen i USA och har en amerikansk pappa och en svensk mamma.

"Bästa beslutet"

Chris Nilsen är i alla fall säker på vad han tycker om Mondos val att representera Sverige.

– Det är hans livs bästa beslut. Om andra håller med spelar ingen roll. Hans mamma är från Sverige, så han hade valet att antingen tävla för USA eller Sverige. Och om jag ska vara ärlig, hade min mamma varit från ett annat land hade jag tävlat för det landet, säger Nilsen och hänvisar till de tuffa amerikanska uttagningarna.

Men alla håller inte med. I USA har Duplantis fått utstå en del hat för sitt val. Men Nilsen har inte mycket till övers för de som sprider hat.

– Det finns så många oförstående människor. De säger att de skulle gjort på ett annat sätt, men de har aldrig varit i den situationen. Han fick ett svårt val, han fick välja mellan landet han föddes i eller landet som gett honom många möjligheter när han var yngre.

– Jag vet inte om vissa hatar honom, men om de gör det så får de bara ta det, han tog just OS-guld för Sverige. Oavsett vilket land han tävlade för skulle han ändå vunnit.

Annons

Linnéa Engholm/TT

Jens Bornemann/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons