Annons

Konkurrentens hyllning: Tur att vi har "Mondo"

Hellre bli utklassad i rampljuset än vinna i skuggan.
Veteranen Renaud Lavillenie har inga som helst problem med Armand Duplantis dominans i stavhoppet.
– Det är tur för oss att vi har Mondo, säger fransmannen.
Publicerad 3 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Renaud Lavillenie och Armand Duplantis småsnackar under OS-finalen.
Renaud Lavillenie och Armand Duplantis småsnackar under OS-finalen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Hans egen OS-final gick i stöpet på grund av en skada.

Men Renaud Lavillenie, förut idol men nu nära vän, gladdes samtidigt helhjärtat med Armand Duplantis.

Annons

– Jag har känt honom sedan han var väldigt ung, har sett honom växa upp. Jag är väldigt glad för hans skull, för jag vet vilken känsla han har nu, säger Lavillenie, OS-mästare 2012 och silvermedaljer 2016.

– Det är en av de bästa känslor man kan tänka sig.

För Renaud Lavillenie själv tog stavfinalen egentligen slut redan på uppvärmningen. Ett misslyckat träningshopp gjorde att han föll ett par meter och landade hårt på fötterna.

"Gör ont"

Han tog 5,70 och försökte spara sig till högre höjder, men kunde inte prestera på topp.

– Det gör ont. Men jag hoppas att det är bara är smärta. Jag får se senare, när jag är tillbaka och träffar min fysio, säger han.

– Men jag kunde springa och att jag kunde hoppa som jag gjorde i dag visar att det inte är alltför illa. Det var bara illa nog för att inte kunna prestera i OS-finalen.

Herrarnas stavhopp hade länge lite svårt att komma ur Sergej Bubkas skugga. Efter legendarens dominans tog det till exempel 20 år innan Renaud Lavillenie 2014 kunde slå världsrekordet.

"Jag var med"

Sedan tog det dock bara sex år innan fransmannen blev av med rekordet igen. Men det är inget som grämer honom. Tvärtom.

– Nej, det är bara bra för oss andra, sade Renaud Lavillenie till TT inför OS.

– Stavhoppet kommer att ses som en av höjdpunkterna i Tokyo och jag är bara glad att vara en del av det.

Annons

TT: Så det var inga sura miner när han slog ditt världsrekord i fjol?

– Nej. Det är nog som för dem som sprang med Usain (Bolt) när han satte världsrekord. Det är bara några få killar som kan säga att ”jag var med i den tävlingen”.

– Det är galet, men det är väldigt speciellt att vara med när ett världsrekord sätts. För det är inte så vanligt. Hade det varit lätt hade det ju inte varit ett världsrekord.

Att Armand Duplantis är det största affischnamnet i den svenska friidrotten är rätt givet. Men även internationellt sett har stavhoppet hamnat i rampljuset i och med svenskens framgångar, konstaterar den tidigare världsrekordhållaren.

– "Mondo" kom som en ung talang men har redan gjort mer än alla förväntat sig. Det är viktigt för friidrotten, men sätter också ljuset på vår gren, säger Lavillenie.

– I friidrott ligger ljuset ofta på några få löpdistanser. Så för oss är det jätteviktigt att vi har en sådan kille. Ibland är det bättre att komma tvåa bakom ett av de största namnen än att vinna i en gren i skuggan.

Jens Bornemann/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons