Annons

Över 100 åtalade för majestätsbrott i Thailand

110 demonstranter i Thailand har åtalats för majestätsbrott sedan juli förra året, då landsomfattande protester började kräva reformer av kungahuset.
Publicerad 3 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En prodemokratisk demonstrant bär skyltar med texten "nej till artikel 112", den avdelning av Thailands brottsbalk som handlar om majestätsbrott.
En prodemokratisk demonstrant bär skyltar med texten "nej till artikel 112", den avdelning av Thailands brottsbalk som handlar om majestätsbrott.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Den i huvudsak ungdomsledda rörelsen dök upp förra sommaren, motiverad av växande missnöje med premiärminister Prayut Chan-O-Cha, en tidigare militär som tog makten i en militärkupp 2014. Tiotusentals demonstranter fyllde gatorna och krävde premiärministerns avgång, att den militära konstitutionen skrivs om, samt reformer av kungahuset.

Ett år senare har 110 av dem åtalats under majestätsbrottslagen för deras roll i protesterna, enligt uppgifter till AFP från en advokat som representerar dem. De åtalade riskerar mellan tre och femton års fängelse.

Annons

Majestätsbrottslagen är till för att skydda Thailands mycket mäktiga kungahus – som stöttas av landets militär och högsta ekonomiska skikt – från ärekränkning. Men kritiker har länge hävdat att den används som ett vapen mot politiska motståndare. Att avskaffa lagen har varit ett av den unga proteströrelsens huvudkrav.

Trots regeringens juridiska krafttag har rörelsen inte tystnat, utan fortsätter att arrangera demonstrationer som nu ofta riktar sig mot landets hantering av den allt värre coronapandemin.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons