Inrikes

Tre gripna efter attack mot polis

Flera personer misstänks för våld mot tjänsteman sedan en polispatrull angripits. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Flera personer gick på tisdagskvällen till attack mot en polispatrull i Bollmora sydost om Stockholm.

– Vi skulle kontrollera en person, så blev ett antal personer aggressiva mot polispatrullen, säger Anders Bryngelsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stort oljeutsläpp utanför Örnsköldsvik

Inrikes
Inrikes

Kustområdet med flera öar utanför Husum, strax norr om Örnsköldsvik, har drabbats av ett omfattande oljeutsläpp. Uppskattningsvis 800 meter av kustlinjen är påverkad, Källan till utsläppet är ännu inte fastställd, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Det var i lördags som räddningstjänsten och kustbevakningen ryckte ut efter att flera personer larmat om olja i vattnet.

– Vi har sökt av med flyg och andra enheter och hittat olja utspritt på öarna och några några klumpar flytande i vattnet, säger Tomas Molldén, vakthavande befäl vid kustbevakningen, till TT.

MSB bistår länsstyrelsen med resurser i det fortsatta saneringsarbetet som rör de drabbade landområdena – insatser som kan pågå i flera veckor, enligt inre befäl på räddningstjänsten.

Inrikes

Misstänkt knarkliga häktad – greps i Trelleborg

Tre personer från Motala har häktats för synnerligen grov knarksmuggling av Ystad tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Inrikes
Sverige

Tre män från Motala misstänks för synnerligen grov knarksmuggling, rapporterar SVT Öst.

Männen, som är mellan 39 och 59 år, greps i Trelleborg i mitten av september och har nu häktats, enligt SVT.

Tullverket i Malmö utreder fallet och förundersökningen leds av åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet (Rio).

– Det brukar bli så när det handlar om lite större smugglingsärenden där det kan finnas internationella kopplingar, säger kammaråklagare Ulla Karlbrink till SVT Öst.

Karlbrink går inte in på några detaljer gällande ärendet, mer än att det rör sig om synnerligen grov narkotikasmuggling vilket kan ge ett fängelsestraff på minst sex år.

Inrikes

Våldtäktsmisstänkt politiker begärs häktad

Värmlands tingsrätt i Karlstad. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En manlig politiker i Värmland har begärts häktad, misstänkt för flera fall av våldtäkt, rapporterar lokala medier.

Mannen, som förnekar brott, greps och anhölls i fredags. Samtidigt spärrade polisen av en bostad som är den misstänkta brottsplatsen.

Politikern har flera poster för sitt parti, som i helgen dock meddelade att han inte kommer att fortsätta med sina uppdrag.

Inrikes

Centern och V avvaktar om stöd

Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, kommenterar budgetpropositionen vid en pressträff i riksdagens presscenter.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Varken Centern eller Vänsterpartiet vill säga om regeringens budget räcker för att de ska stödja den i riksdagen.
– Det är inte alls någon självklarhet, säger Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl (C) till TT.
– Det kommer ta lång tid innan vi tar ställning, säger V:s talesperson Ulla Andersson (V).

För att regeringen ska få igenom budgeten i riksdagen krävs sannolikt Centerns och Vänsterpartiets aktiva stöd, det vill säga att C och V röstar för den.

Martin Ådahl (C) säger att Centern nu ska göra en noggrann analys av budgeten och sedan sätta ner foten.

– Det är en blandad bild, det finns en del positiva inslag, säger han.

Regeringen måste också hålla de löften man givit Centern om att stärka äganderätten till skog, göra det lättare att bygga strandnära samt gå vidare med förändringarna av arbetsrätten, framhåller han.

– Det är absolut nödvändigt, säger Ådahl.

Krav återstår

Vänsterpartiets Ulla Andersson framhåller att regeringen gått partiet till mötes i ett antal krav, men inte i alla. Kraven på slopat karensavdrag och sjuklöneansvar för mindre företag samt att skattesänkningar ska motsvaras av skattehöjningar är några av kraven som regeringen inte gått till mötes.

– Vi kommer att göra en helhetsbedömning när vi vet vilken budget som gäller, säger Ulla Andersson, som förväntar sig att en del kommer att hända före statsministeromröstningen.

– Vill man säkra sin budget, så misstänker jag att de två delarna kommer att kopplas ihop, säger Ulla Andersson.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson anser att budgeten missar Sveriges problem.

– Den kommer inte få ordning på Sverige. Man prioriterar mer pengar till de som inte jobbar och det kommer att leda till en nedmontering av arbetslinjen, säger hon.

Svantesson lyfter särskilt otryggheten och problemen med långtidsarbetslösheten.

Häpnadsväckande snålt

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson anser att budgeten inte tar Sverige i rätt riktning.

– Det är häpnadsväckande att man väljer att snåla på svenska skolan, säger han.

Han hänvisar till att var sjätte elev som slutar högstadiet saknar behörighet till gymnasiet.

– Regeringens lösning på det är att sänka ribban, säger Persson.

Det andra problemet han lyfter är långtidsarbetslösheten.

– Lösningen är inte höjda bidrag eller klassisk socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik utan att göra det mer lönsamt att arbeta och billigare för företag att anställa, säger Persson.

Misslyckade områden

Han lyfter även den växande kriminaliteten och energipolitiken som misslyckade områden för regeringen.

– Regeringen är handfallen och kan inte ta itu med samhällsproblemen. Den växande kriminaliteten är det tydligaste tecknet på det. Sammantaget visar det här att Sverige behöver ett regeringsskifte, säger Mats Persson.

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed jämför budgeten med ett dåligt renoveringsarbete där de reella reformverktygen saknas.

För mycket läggs på spackel och målarfärg för att fixa ytan, medan grundarbetet brister, enligt Forssmed.

– Jag delar bedömningen att vi inte ska strama åt för tidigt utan att det är angeläget att vi stöttar ekonomin, men problemet är att man använder pengarna fel. Det blir alldeles för mycket allmän konsumtion i stället för att öka drivkrafterna till arbete, säger han.

Urholkar arbetslinjen

Han räknar upp en rad samhällsproblem som långtidsarbetslösheten, vårdköerna och bristerna i äldreomsorgen samt det dödliga våldet.

– Regeringens budget svarar inte upp mot den här problembilden. I stället läggs förslag som urholkar arbetslinjen, otillräckliga satsningar på rättsväsendet, man tar inte tag i vårdkrisen. Man gör satsningar på äldreomsorgen men det är motvilligt, det är våra förslag man lägger, säger Forssmed.

Sverigedemokraterna anser att det är otillräckliga satsningar i budgeten.

– Det är otillräckligt på de saker vi behöver göra. Man skjuter inte till resurser till rättsväsendet i den mån vi hade behövt göra. Och vi har fortfarande ett underfinansierat pensionssystem, men det är man tydligen tillfreds med eftersom det inte åtgärdas, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Riktad lönesatsning

Han anser exempelvis att det behövs en riktad lönesatsning på polisen för att locka fler till yrket.

– Vi får se om vi kan rätta till vissa dåliga saker när budgetpropositionen kommer till utskottet för beredning. Jag tänker primärt på om det går att hitta en majoritet för att stärka rättsväsendet, säger Sjöstedt.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson, kommenterar budgetpropositionen vid en pressträff i riksdagens presscenter.
Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson, kommenterar budgetpropositionen vid en pressträff i riksdagens presscenter.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mats Persson, Liberalernas poltiske talesperson, kommenterar budgetpropositionen vid en pressträff i riksdagens presscenter.
Mats Persson, Liberalernas poltiske talesperson, kommenterar budgetpropositionen vid en pressträff i riksdagens presscenter.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed anser att budgeten inte tar itu med samhällsproblemen.
Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed anser att budgeten inte tar itu med samhällsproblemen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inrikes

Biskop: "Det här är en varningssignal"

I procent av de röstberättigade, 1931–2021.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan är kyrkovalets segrare tillsammans med Vänstern. Samtidigt får nykomlingen Alternativ för Sverige tre mandat i kyrkomötet.

Partiet får bara lite mer än en procent av rösterna, men eftersom det inte finns någon motsvarighet till riksdagens fyraprocentsspärr ger det stor utdelning.

– Det här är en varningssignal. Det är viktigt att de inte står oemotsagda i debatten och det kommer de naturligtvis inte att göra heller, säger Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, vid en pressträff.

Det handlar om att värna de värden som är viktiga för väldigt många svenskar, att kyrkan ska ta parti för människor som hamnar i marginalen, framhåller han, och fortsätter:

– En kyrka som i första hand säger välkommen till människor som söker sig till vårt land, en kyrka som tillämpar det vackra ordet solidaritet.

S tappar flest mandat

Socialdemokraterna får fortfarande flest röster i kyrkovalet men backar med sex mandat, enligt det preliminära valresultatet. Backar gör även de andra två politiska partier som ställt upp i kyrkovalet, Sverigedemokraterna med fem mandat och Centern med tre.

Den andra nykomlingen, utöver Alternativ för Sverige, är Himmel och jord, med fokus på klimatet och skogen, som får ett mandat.

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) blir näst störst efter S. Även Vänstern i Svenska kyrkan går bra och fördubblar sina mandat från 2017.

"Ett utropstecken"

Tappet för de tre nomineringsgrupper som är direktkopplade till riksdagspartier (S, SD och C) är "ett utropstecken", anser Karin Perers, centerpartist och ordförande i kyrkomötet.

– Det har varit en tuff och stundom tillspetsad debatt om politiska partier i Svenska kyrkan, konstaterar hon.

Men vad detta kommer att få för direkta följder i kyrkopolitiken framöver har hon svårt att sia om.

Även frågan om hur Svenska kyrkans stora skogsinnehav ska förvaltas har diskuterats i valrörelsen – om ekologiska hänsyn ska väga tyngre än ekonomiska.

Detta tror Karin Perers kan ha bidragit till framgångarna för Vänstern i Svenska kyrkan, Miljöpartister i Svenska kyrkan samt Himmel och jord. Skogsfrågan kommer också att finnas på kyrkomötets dagordning framöver.

– Det kommer säkert att bli någon form av översyn eller utredning som gör att man uppvärderar de ekologiska aspekterna i förhållande till de ekonomiska, säger hon.

Lägre valdeltagande

Valdeltagandet ser ut att bli något lägre i år – 17,5 procent jämfört med 19,1 procent 2017. Men den siffran kommer att justeras uppåt när alla röster är räknade, understryker kyrkovalledare Anki Bondesson.

– Går det bra kanske vi hamnar på 18,5 procent, säger hon.

Alla förtidsröster är inte räknade. Sluträkningen görs i stiften med start om en vecka och det kan dröja tre till fyra veckor innan den är färdig.

Medlemmar i Svenska kyrkan som är över 16 år har kunnat rösta – det är nära fem miljoner personer.

Emma Gyllestad/TT

Cecilia Klintö/TT

FAKTA

Fakta: Så fördelas mandaten i kyrkomötet

Så här fördelas mandaten i kyrkomötet då 2 134 av 2 138 valdistrikt har rapporterat sina röster. Mandat efter 2017 års val inom parentes.

Socialdemokraterna: 70 (76).

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk): 48 (43).

Centerpartiet: 31 (34).

Borgerligt alternativ: 19 (22).

Sverigedemokraterna: 19 (24).

Vänstern i Svenska kyrkan: 18 (9).

Öppen kyrka: 13 (11).

Frimodig kyrka: 8 (10).

Miljöpartister i Svenska kyrkan: 8 (6).

Kristdemokrater i Svenska kyrkan: 7 (7).

Fria liberaler i Svenska kyrkan (Fisk): 4 (7).

Alternativ för Sverige: 3 (-).

Himmel och jord: 1 (-).

FAKTA

Fakta: Kyrkovalet

Tre val i ett: I kyrkovalet avgörs vilka 251 ledamöter som ska utses till kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Samtidigt sker val till stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige, som styr i de 13 stiften och 1 316 församlingarna i Sverige och 31 församlingarna utomlands.

Vem får rösta? Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan, har hunnit fylla 16 år och är folkbokförda i Sverige, knappt fem miljoner personer, har rösträtt.

När? Förtidsröstning den 6 september till och med valdagen, den 19 september.

Vem ställer upp i valet? I valet till kyrkomötet har 15 nomineringsgrupper ställt upp. Vissa av dessa bär partinamn, vissa har historiska kopplingar till riksdagspartierna och vissa kallar sig opolitiska. Totalt har 601 nomineringsgrupper ställt upp i kyrkovalet.

Hur många brukar rösta? Majoriteten av Svenska kyrkans medlemmar brukar avstå från att rösta. I förra kyrkovalet, 2017, röstade 19 procent, vilket var det högsta valdeltagandet sedan 1934. I år tycks deltagandet ha minskat något, men hur mycket är oklart så länge inte alla förtidsröster är räknade.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nätcasino

Populära casino online spel

Nätcasino Ett casino är ett ställe som man besöker för att spela olika hasardspel och i finland har man exempel vis parhaat nettikasinot 2020 (dom bästa casino online 2020, på finska) som en av dom bästa mest populära online casino på marknaden.

Det finns många olika former av hasardspel men den gemensamma nämnaren med alla spel är att det alltid är slumpen som avgör om man vinner eller förlorar. I många andra spel beror vinst eller förlust på att man är en skicklig spelare men när man spelar ett hasardspel gäller det snarare att chansa och ha tur i spel än att man är en talangfull spelare.

Det vanligaste när man spelar olika casinospel är att man spelar för pengar och chansar man rätt och vinner så kan man då också vinna en hel del med pengar. Att spela casinospel är populärt världen över vilket innebär att det även är mycket populärt i Sverige, inte minst att spela casino online. Däremot har det inte alltid varit så utan att spela på casino är något som nyare än vad man många gånger kan tro. Det var nämligen inte förens 1992 som det blev klart att några casinon skulle få öppnas upp i Sverige.

I mitten på 90-talet i takt med att det blev allt vanligare för folk att ha internet hemma så blev det då också vanligt att spela casino online och intresset för casino online har inte direkt minskat sedan dess. I Sverige finns det ett stort utbud av olika casinospel online. Fördelarna med att det finns stor variation av olika casinospel är såklart många men när det finns mycket att välja på kan det också vara svårt att veta vilket spel som är de bästa ute på marknaden.

Det är svårt att ge ett konkret svar på vilket casinospel som är bäst eftersom det är en smaksak och det gäller att pröva sig fram för att hitta det spel som passar en själv bäst men däremot går det att svara på vilka spel som är populärast.

5 av de populäraste casinospelen

Casino War är ett kortspel som många tycker om att spela när de spelar på casino online. I Casino war så använder man sig av sex kortlekar och som spelare så spelar man alltid mot dealern. Det hela går ut på att man ska ha ett högre kort än vad dealern har för har man det så vinner man. Kortspelet är främst omtryckt för att reglerna är simpla och därför kommer det inte ta långt tid alls att lära sig hur man spelar.

BlackJack är ett annat mycket populärt kortspel som handlar om att man ska lyckas komma så nära 21 som det är möjligt. Det viktiga är att inte komma över 21 för gör man det så vinner dealern.

Slots är kanske det absolut populäraste casinospelet och det är inte svårt att förstå varför, för att det är så enkelt samtidigt som chansen till vinst är stor. Slots är en slags spelautomat. Det är ett hjul som snurrar och för att få vinst ska flera likadana symboler synas efter varandra.

Roulett är ett av de spelen som många nog tänker på när casino nämns och kanske är det just därför som så många väljer att spela roulett även online. Roulett går ut att man satsar på en färg (svart/rött), en siffra eller varför inte en kombination. Sedan sätts en kula i rullning. För vinst så måste kulan stanna på exempelvis den siffra som man har satsat på.

Poker är ett casinospel som kan spelas av de flesta och många spelar idag poker online. Det finns några olika varianter av poker (ex. Texas Hold’em) men det hela handlar om att satsa med pokermarker. Hur mycket man satsar baseras på hur höga kort man har på handen men det går också att bluffa.

Inrikes

Tiktok-ägare begränsar skärmtid

Kinesiska ungdomar får nya förhållningsregler när det kommer till skärmtid. Arkivbild.
Foto: Kiichiro Sato/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Kinesiska ungdomar får nöja sig med 40 minuter om dagen på Tiktok framöver, rapporterar The Verge.

Beslutet kommer från appens ägare, kinesiska techbolaget Bytedance, som gör en förändring i villkoren vad gäller skärmtid för användare under 14 år.

Förändringarna ska ses i ljuset av den senaste tiden hårdare tag från den kinesiska regimen mot olika former av populär teknik, spel och techbolag.

Enligt The Verge består Bytedance nya regler, förutom 40-minutersgränsen, i att användare under 14 år bara kan använda appen mellan klockan sex på morgonen och tio på kvällen. Reglerna appliceras på "verifierade användare", något som Bytedance uppmanar alla att bli.

Även verifiering av användare är något som förespråkas av det kinesiska politiska styret.

Inrikes

Budget: Familjevecka och ny vårdsatsning

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgetpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill införa familjeveckan, extra föräldraledighet, till våren. Men det blir också nya miljarder till vården.
Totalt innehåller budgeten för 2022 nya satsningar på 74 miljarder kronor.

– Det här är en budget som ska ta Sverige framåt efter pandemin, säger finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterar regeringens budgetproposition för 2022.

Budgeten innehåller utgifter på över 1 000 miljarder, men fokus i dag är på nya satsningar på omkring 74 miljarder. De flesta av dem har redan presenterats under de gångna veckorna.

En nyhet är att vården får ett nytillskott på 5 miljarder kronor. Det handlar om insatser för kortade vårdköer till följd av pandemin på 2 miljarder, en personalsatsning i hälso- och sjukvården på 2 miljarder samt ett tillskott på 1 miljard till hälso- och sjukvård.

En annan nyhet är förslag på att den utlovade så kallade familjeveckan införs från april 2022. Det blir dock inte en hel vecka extra föräldraledighet på en gång.

"Vara med barnet"

Familjeveckan innebär att föräldrar till barn mellan 4 och 16 år kan vara hemma och få ut 80 procent av inkomsten totalt sex dagar per år – tre dagar per förälder. Den som är ensam vårdnadshavare får själv disponera alla sex dagar.

– Syftet är att få mer tid för sina barn. Men inte minst är det en frihets- och rättvisereform för föräldrar och löntagare som inte kan arbeta hemifrån, säger Magdalena Andersson.

Dagarna ska till exempel kunna utnyttjas för att delta vid utvecklingssamtal eller vara hemma med barnet när skolan har studiedag.

Regeringen har bland annat sålt in sin budget som en "grön återstart". Då ingår allt från stöd till elbussar, kollektivtrafik och pengar till skog och natur.

– Klimatet är och förblir vår tids ödesfråga, säger finansministern.

Arbetslöshet oroar

Regeringen lyfter också fram satsningar på jobb, bland annat genom att stimulera ekonomin genom pengar till hushållen, genom att satsa på den gröna omställningen inom industrin och genom ökade statsbidrag till kommunerna.

– Det kommer att skapa jobb, men inte till alla, säger Andersson.

Hon är oroad över den växande långtidsarbetslösheten. Omkring 190 000 personer har varit utan jobb i mer än ett år.

– Olika insatser behövs för olika grupper, säger finansministern.

För unga handlar det framförallt om att skaffa sig gymnasieutbildning. För nyanlända handlar det, enligt Andersson, om att snabbt lära sig svenska och kanske också skaffa sig en kompletterande utbildning.

I budgeten föreslår regeringen kombinationsutbildningplatser där komvux kombineras med Svenska för invandrare (SFI).

– Men det kan också handla om att man behöver omskola sig till ett bristyrke, som busschaufför eller vårdbiträde, säger Andersson.

Sjunker till 7 procent

För framförallt äldre nyanlända med låg utbildning föreslår regeringen fler så kallade extratjänster. Det kan till exempel handla om att hjälpa till med tvätt på ett äldreboende eller förbättra vandringsleder i naturen.

Arbetslösheten beräknas sjunka från 8,8 procent i år till 7,7 procent nästa år för att åren därefter ligga på 7 procent.

Andersson räknar med fortsatta jobbsatsningar om S får fortsätta i regeringsmakt. Hon ser också behov av mer pengar mot brottsligheten.

För 2022 har polisen redan tidigare fått höjda anslag för att nå målet om 38 000 polisanställda 2024. Nu får de också 400 miljoner kronor för att satsa på ny teknik, framförallt kameror.

Regeringen har behövt ta hänsyn till att den senare i höst behöver stöd från både Vänsterpartiet och Centern för att få budgeten genom riksdagen. V har framförallt krävt satsningar på att minska de ekonomiska klyftorna i samhället.

Stöd från V och C?

Regeringens budget innehåller bland annat höjt tak i sjukförsäkringen och bättre villkor för de som har sjuk- och aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension.

– Den här budgeten har en väldigt tydlig fördelningsprofil och lagar de revor som finns i välfärdssystemet, säger Andersson.

– Det finns mycket i denna budget som jag tror att också V tycker är väldigt bra politik.

Magdalena Andersson är tippad att bli ny S-ledare efter Stefan Löfven i höst och därmed kanske också Sveriges nästa statsminister. Hon vill dock inte svara på frågor om huruvida en S-ledd regering sitter kvar om oppositionen lyckas vinna i riksdagens budgetomröstning i december.

– Hur en ny statsminister ställer sig till det måste bli en fråga för den personen, säger Andersson.

– Vi får se hur andra partier ställer sig. Det är många veckor kvar innan budgetbeslutet i riksdagen.

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Förslag i budgeten för 2022

– Statsbidrag till kommuner: 3

– Äldreomsorg: 2,5

– Sjukvård: 5 mdr

– Skola: 1,3

– Matchningstjänster: 1, 2

– Arbetsmarknadsutbildning: 0,42

– Extratjänster/introduktionsjobb: 0,7

– Övriga insatser för arbetslösa: 0,16

– Arbetsförmedlingen mm 0, 56

– Folkhögskola, fler platser: 0,3

– Kombinationsutbildningar: 1,56

– Studiemedel på grund av fler platser: 0,44

– Omställningsstudiestöd mm: 0,25

– Övrigt: 0,24

– Höjd omsättningsgräns för moms: 0,25

– Sänkt arbetsgivaravgift unga: 1,55

– Slopad reklamskatt:0,1

– Extra föräldraledighet: 3,5

– Höjt tak, sjukförsäkring: 2,6

– Övrigt sjukpenning: 0,32

– Höjt bostadstillägg pensionärer: 1

– Höjd garantinivå, sjuk/aktivitetsersättning: 1,5

– Höjt bostadstillägg: 0,55

– Höjt underhållsstöd: 0,04

– Färre karensdagar i a-kassan: 0,34

– Skattereduktion förvärvsinkomst: 7

– Skattereduktion förtidspension: 2,6

– Skattereduktion a-kassa:0,8

– Stärkt klimatpremie för bl a elbussar:1,3

– Klimatklivet: 0,8

– Biogasstöd: 0,5

– Kompetenslyft för klimatet: 0,5

– Kommuners klimatanpassning: 0,5

– Industriklivet: 0,2

– Bonus klimatvänliga bilar (bonus-malus) 0,6

– Ökat järnvägsunderhåll: 1

– Övrig infrastruktur: 0,77

– Kollektivtrafik: 1

– Cykelsatsning: 0,2

– Övrigt: 0,16

– Skydd av värdefull natur: 2, 39

– Ersättningar till skogsägare: 0,81

– Skötsel av naturreservat, mm: 0,12

– Friluftsorganisationer/vandringsleder 0,1

– Underhåll, mindre vägar: 1

– Bredband: 0,5

– Stöd butiker, bensinmackar med mera: 0,25

– Stöd till kommuner: 0,5 mdr

– Kulturpengar: 1,2

– Regional kultur: 0,1

– Mediestöd: 0,1

– Idrott: 0,4

– Polis: 0,5

– Kriminalvård: 0,8

– Övrigt rättsväsende: 0,6

– Ungdomsvård, Sis-hem: 0,6

– Åtgärder mot våld mot kvinnor: 0,4

– Åtgärder mot bidragsfusk: 0,2

– Övrigt: 0,2

– Vaccininköp: 3,5

– Vaccinering: 2,1

– Testning/smittspårning: 2

– Nytt regionalt företagsstöd: 0,5

– Övrigt: 1,5

Inrikes

Kvinna skadad i detonation i Rotebro

En kvinna vårdas på sjukhus med lindriga skador i benet efter explosionen i Rotebro.
Foto: Erik Simander / TT
Inrikes
Inrikes En kvinna har skadats i en explosion norr om Stockholm. Kameramaterial från platsen ses över och polisens bombtekniker har undersökt platsen.
– Vi har en del intressanta individer, säger Ola Österling vid polisen.

Det var vid 03.30-tiden på måndagsmorgonen som explosionen ägde rum.

– En granne i området ringde om att man hade hört en smäll och också anträffat en skadad person. Vi kan konstatera att det har smällt i eller utanför en bostad i Rotebro, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Den skadade kvinnan vårdas på sjukhus med lindriga skador i ett ben. Även huset skadades i explosionen och boende i två andra lägenheter i huset har fått evakuera.

Händelsen omgärdas av förundersökningssekretess men enligt polisen börjar bilden över händelseförloppet att klarna. Kvinnans roll i händelsen utreds fortfarande och fortfarande finns ingen frihetsberövad.

– Men vi har en del intressanta individer som utredningen kommer att gå ner i detalj på, säger presstalesperson Ola Österling.

Brottsplatsen är avspärrad och polisens tekniska utredning fortsätter. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd och polisen arbetar bland annat med att få fram kameramaterial från platsen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL