Utrikes

Rekordhög drogdödlighet i England och Wales

Heroin och andra opiater är inblandade i över hälften av överdoserna i England och Wales. Arkivbild.
Foto: David Maialetti/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

England och Wales noterade under förra året det högsta antalet dödliga drogöverdoser sedan 1993, då statistiken började föras. Kokain och opiater, till exempel heroin, ligger bakom den oroande utvecklingen, enligt statistikmyndigheten ONS.

4 561 dödliga överdoser registrerades i länderna under 2020, en ökning med 3,8 procent sedan 2019. Opiater var inblandade i nära hälften av överdoserna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Regeringen i kycklingstrid i Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi vill ge folket prisvärd kyckling. Arkivbild.
Foto: Tobias Schwarz/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fryst kyckling har blivit enormt populär i Kongo-Kinshasa, eftersom den anses vara enklare att hantera än levande kycklingar – som måste dödas och plockas.

Nu har det importerade frysta köttets popularitet lett till en strid mellan regeringen, importörer och återförsäljare.

Regeringen har lovat att priserna på det frysta kycklingköttet ska sänkas, men prisutvecklingen går i stället åt andra hållet. Det vill landets styre nu åtgärda genom att helt hoppa över importörer och återförsäljare, och köpa varorna direkt från exportörer och distribuera till butiker.

Enligt myndigheterna undervärderar importörerna nämligen först köttet för att betala lägre tullavgifter, men varan senare säljs vidare till återförsäljare för det verkliga priset eller högre. Återförsäljarna anklagas sedan för att hamstra varorna för att öka efterfrågan, vilket gör att priset stiger.

Utrikes

Macron: IS-ledare dödad i Sahel

Frankrikes president Emmanuel Macron tidigare i september.
Foto: François Mori/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fransk militär har dödat ledaren för "Islamiska staten i Storsahara", Abu Adnan al-Sahrawi, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

"Ännu en stor framgång för vår kamp mot terroristgrupper i Sahel", skriver han.

Enligt försvarsminister Florence Parly var det soldater från franskledda Opération Barkhane som låg bakom insatsen mot al-Sahrawi.

"Ett avgörande slag mot denna terroristgrupp. Vår kamp fortsätter", twittrar hon.

Den dödade ledarens grupp, känd under det engelska namnet ISGS (Islamic State in the Greater Sahara), ligger bakom många av de dödliga attacker som de senaste åren plågat Burkina Faso, Mali och Niger, delar av den region som kallas Sahel. Han har enligt Frankrike bland annat personligen beordrat dödandet av sex franska biståndsarbetare i Niger.

al-Sahrawi var också efterlyst av USA, som misstänker honom för en dödlig attack mot amerikanska soldater i Niger 2017. USA har erbjudit motsvarade över 40 miljoner kronor för information om honom.

Abu Adnan al-Sahrawi ska tidigare har varit medlem i självständighetsrörelsen Polisario i Västsahara samt terrornätverket al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim. 2015 bildade han ISGS.

Opération Barkhane har sedan 2013 bekämpat extremislamister i Sahel, men Macron meddelade tidigare i år att den ska avslutas och att Frankrike i stället ska delta i en internationell terrorinsats i regionen. Specialförbandsstyrkan Takuba i Mali, som innehåller specialförband från bland annat Sverige, är en del av Opération Barkhane.

Utrikes

Lotterivinnare vann knarkkungens hem

En man pekar på vilken lott han vill köpa i lotteriet där beslagtagna fastigheter kunde vinnas.
Foto: Fernando Llano/AP/TT
Utrikes
Utrikes En lycklig vinnare i ett statligt mexikanskt lotteri kan börja packa flyttkartongerna. Vinnaren har nämligen vunnit den förre knarkkungen Joaquin "El Chapo" Guzman hus.

Villan i Culiacán i västra Mexiko var ett av runt 20 beslagtagna fastigheter den mexikanska staten lockade med i ett stort lotteri, vars vinnarnummer avslöjades på onsdagen.

Huset är det som knarkkungen via avloppssystemet lyckades fly från 2014 – innan han sex dagar senare kunde gripas. Han sitter i dag i ett högsäkerhetsfängelse i USA, dömd på livstid.

Huset bedöms vara värt omkring 1,6 miljoner kronor och var långt ifrån det mest värdefulla priset i lotteriet. Bland övriga fastigheter att vinna fanns till exempel ett hus i Mexico City som tillhört den tidigare ledaren för en av landets mest brutala narkotikaligor, den så kallade Juarez-kartellen.

Amado Carrillo Fuentes avled i samband med en plastikoperation 1997 och hans hus tros vara värt runt 34 miljoner kronor. Hans bror Vicente Carrillo Fuentes, även kallad "El Viceroy" var även han ledare för kartellen. Han greps 2014 och dömdes så sent som i veckan till 28 års fängelse.

Målet med lotteriet var att minska statens utgifter för underhåll av fastigheterna. Vem som vann knarkkungarnas fastigheter har hållits hemligt. Pengarna de och alla andra lottköpare betalat ska gå till Mexikos deltagare i OS och Paralympics i Tokyo i år.

Utrikes

Historisk rymdcharter har lyft

Falcon 9-raketen lyfter från Kennedy Space Center i Florida.
Foto: John Raoux/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den första fullskaliga "charterresan" ut i rymden har lyft från Kennedy Space Center i Florida.
Tre minuter efter klockan 02, svensk tid, påbörjade de fyra resenärerna sin resa, och tio minuter senare befann de sig i rymden.

Himlen var molnfri, humöret på topp och åskådarna runt Kennedy Space Center jublade ikapp med Space X kontrollrum när raketen Falcon 9 klockan 20.03 lokal tid steg mot skyn.

Tre timmar senare kunde rymdföretaget via Twitter meddela att de fyra ombord hade nått 585 kilometer ut i rymden, den höjd deras farkost ska gå i omloppsbana runt jorden på.

När de hade kommit nästan halvvägs dit tackade Jared Isaacman, den miljardär som har beställt äventyret, alla som gjort resan möjlig och sade att "vi öppnar dörren mot en spännande och outforskad gräns, dit få tidigare har nått och många ska följa".

– Och dörren är nu öppen och det är ganska häftigt, fortsatte han.

Överlevde cancer

38-åringen blev miljardär efter att som tonåring ha hoppat av skolan och sedan grundat onlinebetalningsföretaget Shift 4. Upp i världsalltet tar han med sig 42-årige Chris Sembroski, 51-åriga Sian Proctor och 29-åriga Hayley Arceneaux. Den sistnämnda överlevde cancer i barndomen, och målet med resan är att samla in hela 200 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) till bland annat cancerforskning.

Hur mycket Isaacman har betalat entreprenören Elon Musks företag Space X är hemligt. Men vid sidan av välgörenhetsmålet är projektet ett skyltfönster för Musks rymdplaner – tillsammans med USA:s rymdstyrelse Nasa planerar han baser på såväl månen som Mars, och har deklarerat att människan ska bli en "multiplanetär art".

Utsiktskupol i glas

Kapseln de fyra rymdfararna färdas i är av modellen Crew Dragon, som Space X även använder i sin kontraktstrafik för Nasa då de transporterar astronauter till Internationella rymdstationen (ISS). Men detta exemplar, som kallas Resilience, har speciella "turistfinesser". Där dockningsluckan för ihopkoppling med ISS i vanliga fall sitter finns nu i stället en stor utsiktskupol i glas, för att kunna beundra vår planet uppifrån och föreviga de bästa fototillfällena.

Skillnaden mot tidigare liknande satsningar på turism i rymden är dels att de ska vara ute så länge och så långt bort, tre dygn 585 kilometer upp, bortom ISS. Dels att Dragon-kapseln innehåller idel "civilister", alltså ingen fullutbildad astronaut som leder resan.

Planen är att kapseln sköter hela färden själv, fram till den planerade landningen i Atlanten i helgen. Fram tills dess kommer Crew Dragon att färdas runt jorden med en hastighet som gör att de tar sig runt klotet på 90 minuter.

Utrikes

Guterres: Drömtänkande om FN i Afghanistan

FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
Foto: Paul White/AP/TT
Utrikes
Utrikes Alla funderingar över om FN kan ordna situationen i Afghanistan är rena fantasierna. Det säger generalsekreteraren António Guterres i en intervju.
– Man kan inte förvänta sig några mirakel, säger han.

En månad efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan, och inför nästa veckas generalförsamling i New York, säger António Guterres att omvärldens förväntningar på FN och organisationens möjligheter att påverka situationen inne i landet är orealistiska.

– Det är förväntningar som helt saknar grund, säger han till nyhetsbyrån Reuters om förslag om att FN med sitt inflytande skulle kunna lösa alla knutar.

Generalsekreteraren påminner om att USA:s 20 år i Afghanistan kostade stormakten över 1 000 miljarder dollar.

– Med tanke på att de trots alla sina resurser misslyckades är det rena rama fantasierna att tro att vi nu, utan sådana styrkor eller pengar, skulle kunna lyckas lösa det de inte gjorde.

"Humanitär katastrof"

Hans kommentarer betyder inte att FN inte kommer att göra allt som står i organisationens makt för att hjälpa landets 36 miljoner invånare, säger Guterres, som beskriver situationen som "på gränsen till en dramatisk humanitär katastrof".

Efter talibanernas intåg har matpriserna stigit kraftigt, och torkan i landet hotar den kommande skörden. Elva miljoner människor är i akut behov av mat och 3,4 miljoner människor behöver livsuppehållande sjukvård.

Tidigare i veckan fick en givarkonferens ledd från FN:s kontor i Genève det internationella samfundet att skänka 1,2 miljarder dollar, motsvarande drygt tio miljarder kronor, till hjälpinsatser i Afghanistan.

Begränsade möjligheter

För att nödhjälpen skulle räcka till slutet av året hade Guterres hoppats på fem miljarder dollar från givarländerna. Han efterlyser också lättnader i den ekonomiska blockad omvärlden har mot landet och talibanerna.

– Det måste till sätt att injicera pengar i den afghanska ekonomin så att den inte kollapsar och folket hamnar i en än värre situation som skulle tvinga miljoner människor att fly.

Även FN:s möjligheter att medla med talibanregeringen är begränsade, och FN måste fokusera på att hjälpa folket, säger Guterres – och hjälpen ska användas som ett medel att övertyga talibanerna om att respektera grundläggande mänskliga rättigheter för alla, även kvinnor och barn.

– Ingen vet vad som kommer att hända, men det är viktigt att vi är aktiva, säger generalsekreteraren.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Utrikes

Dödsfall efter skalv i Kina

Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst två personer har omkommit och ett 50-tal har skadats efter ett skalv i provinsen Sichuan i sydvästra Kina.

Över 20 hus ska ha kollapsat efter skalvet, som enligt USA:s geologiska myndighet USGS hade magnituden 5,4.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Britterna, USA och Australien i säkerhetspakt

USA:s president Joe Biden, Australiens premiärminister Scott Morrison, på skärm i mitten, och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på skärm till vänster, håller en gemensam presskonferens om bildandet av en ny säkerhetspakt.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA och Storbritannien kommer att bilda en säkerhetspakt tillsammans med Australien. Det meddelar de tre ländernas ledare på en gemensam digital presskonferens.
– Det här handlar om att investera i vår största styrka, våra allianser, säger USA:s president Joe Biden.
PREMIUM

De tre ledarna stod i sina respektive länder och presenterade samarbetet, Aukus kallat, som ska stärka de redan täta banden länderna emellan.

– Vi har alltid sett världen med samma ögon. Vi har alltid trott på en värld som föredrar fred och frihet och respekterar suveräna staters oberoende, säger Australiens premiärminister Scott Morrison enligt Sydney Morning Herald.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Vaccinationskrav i FN:s generalförsamling

Hubert Alexander Minnis, premiärminister på Bahamas, deltar via länk i förra årets möte i FN:s generalförsamling. Arkivbild.
Foto: Manuel Elías/FN/AP/TT
Utrikes
Utrikes Alla diplomater som ska delta vid FN:s generalförsamling i New York nästa vecka måste vara vaccinerade, enligt en begäran från stadens borgmästares kontor.
PREMIUM

FN-delegaterna måste uppvisa vaccinationsbevis för att komma in i den stora debattsalen och även om de vill äta eller träna inomhus. New York införde nya regler den här veckan, där många inomhusaktiviteter kräver att deltagarna ska ha tagit minst en dos av coronavaccinet.

I en skrivelse klassar New Yorks hälsoansvariga FN:s generalförsamling som en konferens och det betyder att alla deltagare ska vara vaccinerade. Vidare krävs att man bär munskydd i kollektivtrafiken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL