Annons

12-åriga olympiern får specialträning i Kina

Den 12-åriga syriska bordtennisspelaren Hend Zazas, Tokyo-OS yngsta deltagare, har bjudits in till sportens högborg Kina för att träna, rapporterar kinesiska medier.
Publicerad 4 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Hend Zaza – Tokyo-OS yngsta deltagare. Bild från hennes enda OS-match den 24 juli.
Hend Zaza – Tokyo-OS yngsta deltagare. Bild från hennes enda OS-match den 24 juli.Foto: Kin Cheung/AP/TT

OS-äventyret blev kortvarigt för Zaza som åkte ut redan i premiären efter en 0–4-förlust mot österrikiskan Jia Liu. Men hon gjorde trots förlusten intryck och nu har Kinas olympiska kommitté bjudit in henne för att träna i landet, rapporterar det statliga tv-bolaget CCTV.

Kina har hittills vunnit både damernas och herrarnas singel-guld i Tokyo.

Annons

– Jag ser fram emot att träna utomlands så att jag kan fortsätta utvecklas och så att mina mästerskapsdrömmar kan slå in, säger Zaza enligt CCTV.

– Min dröm är att bli lika bra som de kinesiska spelarna och jag ser fram emot att åka till Kina för att få samma tränings som de får, fortsätter hon.

Hend Zaza föddes 2009 i Hama i Syrien och började spela bordtennis vid fem års ålder.

Hon har bara spelat några få matcher om året utanför Syrien på grund av det pågående inbördeskriget, säger hennes tränare Adham Jamaan. Återkommande strömavbrott i hemlandet begränsar även hennes möjligheter att träna kvällstid.

Men trots detta kvalificerade hon sig till Tokyo-OS efter att ha vunnit kvaltävlingar i Jordanien förra året. I den avgörande kvalmatchen besegrade hon 42-åriga Mariana Sahakian från Libanon.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons