Annons

Äntligen guld för de Grasse

Andre de Grasse hade redan åtta OS- och VM-medaljer.
Nu har kanadensarens äntligen ett guld också.
– Jag har väntat på det här ögonblicket, säger han efter segern på 200 meter.
Publicerad 4 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Andre de Grasse.
Andre de Grasse.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Andre de Grasse tog brons på 100 meter häromdagen. Förstås. Kanadensaren har prenumererat på medaljer i de stora mästerskapen, både individuellt och i lag.

Men bara på silver och brons.

Annons

Tills nu.

Efter att ha slutat tvåa bakom Usain Bolt i Rio de Janeiro 2016 var Andre de Grasse en av förhandsfavoriterna på 200 meter i Tokyo, särskilt efter bronset på 100.

Guld i rekordfart

Och den här gången höll det också ända till slutet, med målgång på kanadensisk rekordtid, 19,62.

– Jag visste att amerikanerna skulle pressa mig och att de skulle ta mig till ett personbästa. Det var fem år sedan jag satte personbästa, så det var skönt att få det ur vägen till slut, säger han.

Amerikanen Kenneth Bednarek tog silvret på 19,68 och landsmannen Noah Lyles bronset på 19,74.

Stjärnskottet fyra

Att det skulle bli de mer rutinerade amerikanerna som tog medalj var inte så oväntat.

Men många hade nog ändå ögonen på Erriyon Knighton, 17-åringen som jämförts med självaste Usain Bolt.

Knighton har fått leva med jämförelsen – men också själv gjort den, eftersom han liksom Bolt är en ovanligt lång sprinter (1,91 mot Bolts 1,95).

Hittills har amerikanen dessutom överträffat Bolts tider i samma ålder. I en tävling i Florida i juni slog Knighton jamaicanens U18-världsrekord på 200 meter och på de amerikanska OS-uttagningarna en månad senare rök även Bolts U20-världsrekord.

I OS-debuten fick han dock nöja sig med fjärdeplatsen. För det här var landslagskompisarnas – och framför allt Andre de Grasses kväll.

Annons

– Jag har tränat hårt för det här. Efter 100 meter var jag lite besviken på mig själv, jag kunde ha gjort det bättre. Så jag sade att ”jag måste gå ut och ta 200, jag måste ta det”, säger han.

Jens Bornemann/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons