Kultur och nöje

Kritiker: Samisk litteratur hotas

Tillgängligheten till samisk litteratur är i farozonen, befarar den samiska skribent- och författarföreningen Bágo Čálliid Siebrie. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Tillgängligheten till samisk och annan litteratur på minoritetsspråk är hotad, befarar skribent- och författarföreningen Bágo Čálliid Siebrie.

Anledningen är att landets största e-handel för litteratur Adlibris kräver att alla förlag som säljer litteratur via bolaget använder en extern distributör, vilket innebär en stor kostnad för små förlag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Stones hyllade Charlie Watts på USA-premiär

Ronnie Wood, Mick Jagger och Keith Richards i Rolling Stones.
Foto: Amy Harris/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En videohyllning på storbild ackompanjerat av ett ensamt trumsolo. Så hyllade Rolling Stones sin bortgångne trummis Charlie Watts under USA-premiären av världsturnén "No filter" i Saint Louis på söndagskvällen.

Turnén är Rolling Stones första utan Charlie Watts sedan 1963, och det var en emotionell Mick Jagger som tackade de 60 000 fansen i publiken för allt stöd sedan Watts avled för lite mer än en månad sedan.

– Vi saknar alla Charlie så otroligt mycket, både på och utanför scenen, sade han.

Charlie Watts avled den 24 augusti, 80 år gammal. Steve Jordan ersätter honom tillfälligt bakom trummorna – vem som blir hans permanenta ersättare i bandet är ännu inte känt.

Charlie Watts. Arkivbild.
Charlie Watts. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Kultur och nöje

Liljestrand om Sverige i klimatkatastrofens tid

'Om det uppstår anarki eller inte, som det gör i min roman, det ska bli spännande att se. Men det är konstigt om vi inte har en litteratur som utforskar möjligheterna för hur samhället kommer att påverkas och hur vår gemenskap kommer att belastas av klimatförändringarna', säger Jens Liljestrand om sin nya bok.
Foto: Duygu Getiren/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje När halva Sverige brinner och glaciärerna smälter – hur ska vi då leva våra liv? I en ny roman undersöker Jens Liljestrand vad de dystopiska framtidsutsikterna gör med vår gemenskap och våra drömmar.

I Sverige år 2022 rasar bränder i halva landet. Sommaren är den hetaste någonsin, men samtidigt är det den svalaste som huvudpersonerna i boken "Även om allt tar slut" kommer att få uppleva i resten av sina liv.

Scenariot i Jens Liljestrands nya bok kan te sig drastiskt – handlingen tar sin början när en trebarnsfamilj måste evakueras från lantstället i Dalarna medan lågorna rycker närmare. Städer över hela Sverige hotas, de logistiska problemen med att fly är enorma, och många tvingas stanna långa perioder i läger för klimatflyktingar.

Låter det otroligt? Sådana berättelser börjar redan höras från olika delar av världen, menar Jens Liljestrand.

– Inget som händer i romanen känns troligt. Men det är ju också det som är problemet med klimatförändringarna. Om jag skulle skriva en roman om gigantiska översvämningar där hundratals människor dör i Tyskland hade folk tyckt att det vore jättekonstigt. Fast det hände, konstaterar han.

Svår ekvation

År 2017 skulle Jens Liljestrand visa sitt äldsta barn ett korallrev i Kenya, när han plötsligt insåg att revet hade dött. Då väcktes hans vilja att fördjupa sig konstnärligt i klimatförändringarna, som han tidigare har engagerat sig i journalistiskt. Inte sedan romanen "Adonis" kom 2011 hade han skrivit skönlitterärt, men ett stipendium gav honom en vistelse i Ingmar Bergmans hus på Fårö, där han skrev i regissörens arbetsrum.

Människan har alltid föreställt sig undergången och domedagen, resonerar Jens Liljestrand, men hur förändras vi av den smygande känslan av förändring och oro?

– Det är mycket svårare att föreställa oss att vi fortsätter, att människan kommer att leva med det här i hundratals år. Hur lever vi i en värld där det inte går att odla mat? Vad händer när vattnet tar slut i de stora städerna i världen? Det är en tidsfråga innan vi ser det fenomenet, menar han.

Fyra människor står i bokens centrum: pr-konsulten Didrik som flyr branden med sin familj, hans älskarinna Melissa och dotter Vilja, samt André, sonen till ett före detta tennisproffs. Deras reaktioner är som fyra olika inställningar till klimatkrisen: chock, förnekelse, sorg och motstånd. Många av dem beter sig själviskt, men Jens Liljestrand förstår också personerna i sin bok:

– Den motsättning som finns är att vi har bara en planet men vi har också bara ett liv. Vi vill leva bra liv. Den ekvationen är svår att få ihop.

Kärnfamilj i kras

Samhällets sönderfall speglas också av den kärnfamilj som går i kras. Didrik har engagerat sig för klimatet, men under flykten från bränderna i Dalarna regredierar han snabbt från kulturman till grottman, säger Jens Liljestrand och skrattar till.

– Man pratar ju ofta raljant kring medelklassångest och klimat. Jag har själv blivit beskylld för att ha medelklassångest och Didrik är medelklassångesten personifierad. Men nu förbyts ångesten i chock, där han på något sätt går över gränsen totalt. Allt handlar om den rent egoistiska överlevnaden: "jag och mitt barn ska klara oss".

Didrik är den person i boken som Jens Liljestrand ytligt sett har mest gemensamt med. Precis som han är författaren nybliven trebarnsfar, och han skrev under korta pauser när han var hemma med sin fyra månader gamla bebis. Skrivandet blev också ett sätt att försöka fånga den tiden av symbiotisk närhet.

– På det sättet är det en personlig bok, säger han.

I en av sina krönikor har han samtidigt beklagat sig över pappaledighetens enformiga sidor. Kanaliserades de mer förbjudna känslorna in i Didrik? Det är möjligt, menar Liljestrand, som har vänt och vridit på maskuliniteten i hela författarskapet.

– Från början hade jag Didrik som ensam huvudperson men jag blev trött på honom. Har man skrivit 700 sidor om Vilhelm Moberg så har man fått testosteron så det räcker.

Klimatoptimism

Upplevelsen av kris skiftar genom romanen: vissa lever med total panik och andra i förnekelse. För Jens Liljestrand har skrivandet erbjudit en väg ut ur den mest paralyserande klimatångesten. Han har förlikat sig med insikten om "att framtiden kommer att bli dålig för många."

Samtidigt längtar han efter goda nyheter, och kom nyligen ut som "klimatoptimist" i en krönika, i sällskap av klimatalarmisten David Wallace Wells.

– Även han talar i termer av att 1,5-gradersmålet är borta, men kanske blir det 2,5 grader, eller 3. Det kommer att innebära jättetuffa levnadsvillkor för människor men mänskligheten kommer inte att dö ut som art av det. Det är att vara optimistisk i dag, att tro att vår civilisation kommer att överleva.

Elin Swedenmark/TT

'Att vi fortsätter leva våra liv som vi hade tänkt oss är både ljus och mörker. Det handlar om den enorma mänskliga förmågan till anpassning, det finns ingen djurart som kan överleva så mycket som människan. Det är ljust för att människan överlever, men mörkt för att människan inte lär sig', säger Jens Liljestrand.
"Att vi fortsätter leva våra liv som vi hade tänkt oss är både ljus och mörker. Det handlar om den enorma mänskliga förmågan till anpassning, det finns ingen djurart som kan överleva så mycket som människan. Det är ljust för att människan överlever, men mörkt för att människan inte lär sig", säger Jens Liljestrand.
Foto: Duygu Getiren/TT
'Det kanske kommer bli en bättre värld på grund av det gemensamma hot som vi alla måste ta ansvar för. Det kan jag drömma om. Att mina barn ska få flyga elflygplan. Jag har mörka och ljusa drömmar om framtiden, och det handlar ju om de val vi gör', säger författaren Jens Liljestrand.
"Det kanske kommer bli en bättre värld på grund av det gemensamma hot som vi alla måste ta ansvar för. Det kan jag drömma om. Att mina barn ska få flyga elflygplan. Jag har mörka och ljusa drömmar om framtiden, och det handlar ju om de val vi gör", säger författaren Jens Liljestrand.
Foto: Duygu Getiren/TT

FAKTA

Fakta: Jens Liljestrand

Född: 1974

Bor: Täby

Familj: Fru och tre barn, 15, 12 och 2 år.

Aktuell: Med romanen "Även om allt tar slut" som också har sålts till tretton länder, bland andra USA, England, Tyskland, Italien, Holland, Spanien och Frankrike.

Läser: "En stor biografi över Hemingway och recensionsböcker som vanligt".

Karriär: Debuterade 2003 med reportageboken "Made in Pride" och året därpå kom reportageboken "Vi äro svenska scouter vi", ett porträtt av medelklassens barn. Första skönlitterära boken var novellsamlingen "Paris–Dakar" 2008. Han har också skrivit "Adonis" och en biografi om Vilhelm Moberg, "Mannen i skogen". Nyligen slutade han som biträdande kulturchef på Expressen, där han numera frilansar.

Planer: "Jag har en ny biografi som jag arbetar med, om Sara Lidman. Så jag vill ägna mig mer åt författarskapet och sedan fortsätter jag att arbeta exklusivt för Expressen som skribent, men jag är inte längre anställd där. Jag trivs jättebra med det. För skrivandet behöver man ha sjok av tid som är svåra att förena med en fast anställning. Jag tyckte att jag blev tvungen att välja."

FAKTA

Fakta: Jens Liljestrand om...

... klimatet och flyktingarna:

– Vad tror ni händer vid en ökning på två grader när det blir totalt omöjligt att producera mat i Mellanöstern? Vi kan inte ens föreställa oss de flyktingkriser som kommer att komma om tio, tjugo år. Det kan jag tycka är så konstigt i de flyktingdebatter vi har, vi pratar som att vi inte ser det här hända, utan säger ”de kan väl stanna där de är”. Det kommer att bli svårt att organisera samhället som tidigare och det borde vi prata mer om, om vi tänker att vi ska överleva och anpassa oss till det här. Där tycker jag att det saknas en samhällsdiskussion överhuvudtaget. Vi lever som vi alltid har levt.

... borgerlig förnekelse:

– Jag har varit väldigt förvånad och besviken på konservativa krafter över hela världen, inte minst den svenska borgerligheten, besviken på att man inte kunde se att det här är på allvar. Det har också svängt, på 80-talet kunde Margaret Thatcher hålla brandtal mot klimatförändringarna. Sen har den fossila lobbyn lyckats svänga över det här och skapa den klimatförnekande reaktionen som har bromsat eller fördröjt åtgärder i nu snart 30 år. Det har gjort mig väldigt arg på den globala högern.

... att skriva skönlitterärt igen:

– Det känns enormt anspråksfullt. När man skriver facklitteratur skriver man om något på riktigt, som har hänt och som folk är intresserade av. När jag skrev om Vilhelm Moberg ville folk veta saker om honom, och det var något konkret som jag kunde ge dem. Men ingen har bett om mina fantasier, eller en gestaltning av min klimatångest.

... klimatdebatten:

– Den här boken är inte ett inlägg i klimatdebatten. Den är ett sätt att gestalta hur klimatdebatten präglas av subjektivitet, och den existentiella vilsenheten. Men den har inga svar på vad vi borde göra. Jag kan gärna skriva om klimatet i krönikor och opinionsjournalistik men jag är inte intresserad av att skriva konst med pekpinnar om att folk borde sluta flyga eller äta kött.

Kultur och nöje

Broadway firade gammalt och nytt

Adrienne Warren, som vann en Tony för bästa skådespelerska i en musikal för 'Tina – the Tina Turner musical', på röda mattan.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ett helt år försenat har "Moulin Rouge!" utropats som årets – eller förra årets – bästa musikal på Broadway.
– Vi är lite sena, men nu är vi här, som värden Audra McDonald sade när hon drog i gång galan i New York.

New Yorks teaterelit var på festhumör när förrförra säsongens bästa insatser skulle prisas och återöppnandet av Broadway firas.

Men paraden på röda mattan var något mindre än vanligt, avstånd hölls och stjärnorna satte lydigt på sig sina munskydd för den delvis digitala galan.

– Som alla shower på Broadway är vår publik vaccinerad och munskyddsprydd. Efter 560 mörka kvällar gör maskerna att vi kan öppna igen. Ljuset är tänt och vi är tillbaka, sade Audra McDonald.

Mest och oftast fick publiken på Winter Garden Theatre applådera ett annat nöjesetablissemang, Moulin Rouge i Paris. Musikalen med samma namn kammade hem tio priser, bland annat för bästa musikal.

Föreställningen, en uppdaterad version av Baz Luhrmanns film "Moulin Rouge", fick även pris för allt från skådespelare till scenografi.

– Vi är så privilegierade att få göra det här, att få stå på scen på Broadway, sade Aaron Tveit när han tog emot sin statyett för bästa musikalskådespelare, ett pris han saknade mednominerade för.

På talpjäs-sidan dominerade "The inheritance" av Matthew Lopez, en föreställning som tidigare hyllats och prisats i London, då som nu regisserad av Stephen Daldry.

Det inofficiella datumet för återöppnandet av Broadwayteatrarna, som var bland de första kulturinstitutionerna att stänga i mars 2020 när covidpandemin slog mot USA, var 14 september. Alla på scen måste vara helt vaccinerade eller kunna visa upp negativa covid-tester och publiken måste precis som under Tony-galan bära munskydd.

Publiken kan dock inte räkna med att se någon av söndagskvällens vinnare – ingen av dem spelas under hösten på Broadway, och det finns för närvarande inga planer på att sätta upp dem igen.

Martin Yngve/TT

Kultur och nöje

Från Hollywood till löss och spöregn på öde ö

Kultur och nöje
Kultur och nöje Spöregn, hunger och sandlöss som levde rövare om natten. Så beskriver "Hollywoodfrun" Maria Montazami tiden i det nya överlevnadsprogrammet "The island" som har premiär 2022.
– Simma in och överlev! Vi ses om två veckor, ropade de från båten när vi blev avsläppta, säger hon.

Osminkad och loppbiten i regnställ – det är långt ifrån den Maria Montazami tv-tittarna är vana vid. Men i Discovery Plus och Kanal 5:s nya överlevnadsexperiment "The island" där kända svenskar strandsätts på en öde ö med lite kläder och några rejäla knivar som enda packning är tillvaron långt ifrån lyx och flärd.

– Jag ville visa att även om man fått en stämpel som "Hollywoodfru" så kan man faktiskt mycket annat också, säger hon.

Trots sin ringa naturvana dröjde tv-profilen inte länge med att tacka ja till utmaningen. Själv beskriver hon sig som "klantig" och säger att hon inte kan skilja på norr och söder.

Inget paradis

Att inspelningsveckorna sammanföll med regnperioden gjorde ön något mindre paradisisk än vad Montazami hade föreställt sig.

– Man kan ju tänka sig att en djungel låter helt underbart med färgglada papegojor, men allt var bara brunt, murket, mörkt och stickigt, säger hon.

Svårast var de långa nätterna som började redan klockan sju på kvällen, när mörkret föll och deltagarna bäddade ned sig i sina palmblad på stranden.

– Jag var alldeles rödrosig i ansiktet av sandlössen hela tiden vilket var jättetråkigt. Man vill ju inte vara "överful", man vill kanske vara lite naturligt vacker, inte någon ful jäkel.

Starkt psyke

Montazami tackar sitt starka psyke för att hon härdade ut.

– Jag är väldigt svår att bryta ned. Jag är en överlevnadsmänniska och är inte den som håller på och klagar och fjollar. Jag är en helt enkel vanlig människa, det har jag alltid sagt.

Hon beskriver de andra deltagarna som helt fenomenala, och framhåller att gruppen trots de taskiga förutsättningarna med hunger och dålig sömn lyckades hålla sams. Räddningen hette vatten och kokosnötter.

Hanna Schück/TT

FAKTA

Fakta: "The island"

I "The island" ska åtta kända svenskar under 14 dygn försöka överleva på en öde ö utanför Panama – helt isolerade från omvärlden och utan tillgång till mat, vatten eller andra förnödenheter.

Programmet baseras på den brittiska förlagan "The Island with Bear Grylls", som prisats med British Academy Film Awards, i kategorin bästa reality och "konstruerad verklighet".

Stora delar av innehållet filmas av de medverkande själva. Programmet spelas in och produceras av Meter för sändning på Discovery Plus och Kanal 5.

Programmets deltagare:

Alexandra Zazzi

Danyel Couet

Klas Eriksson

Lisa Ajax

Magdalena Graaf

Maria Montazami

Mikael “Soldoktorn” Sandström

Thomas Wassberg

FAKTA

Fakta: Maria Montazami

Född 1965 i Västerås men bor sedan många år i USA. Maria Montazami blev känd för en bred publik när hon 2009 medverkade i den första säsongen av realityserien "Svenska Hollywoodfruar"

Sedan dess har Montazami setts i en rad tv-program, däribland "Let's dance" och det egna programmet "Montazamis med vänner"

Längtade mest efter under inspelningen: Snabbmakaroner

Första maträtt efter att inspelningen var över: Pommes frites med ketchup och champagne

Insikter efter programmet: Vikten av att återvinna plast (som hon såg spolas upp ur haven) . "Det här har gjort mig till en väldigt förstående människa, lyx och sådant är inte lika viktigt för mig nu längre"

Framöver kan tv-personligheten också ses i den kommande säsongen av "Hela kändis-Sverige bakar"

Kultur och nöje

The Fugees återförenades för klimatkonsert

Konserten i Central Park i New York ägde rum under natten mot söndagen, svensk tid.
Foto: Stefan Jeremiah/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje The Fugees återförenades för första gången på 15 år i samband med den världsomspännande klimatkonserten under helgen. Billie Eilish, Andrea Bocelli, Coldplay och Elton John var några andra av världsartisterna som deltog i det dygnslånga evenemanget.
PREMIUM

Det 24 timmar långa evenemanget, som heter "Global citizen live", samlade över 70 världsartister på sju kontinenter. Det inleddes på lördagen med ett förinspelat framträdande av k-popgiganterna BTS i Seoul i Sydkorea, innan det var dags för Elton John att kliva på scenen i Paris. Där uppträdde även Eurovision-vinnarna Måneskin, som bland annat framförde en egen version av Billie Eilish låt "Bury a friend".

Ed Sheeran uppträdde också i Paris, liksom Doja Cat och Black Eyed Peas. I London stod bland andra Kylie Minogue och Duran Duran för underhållningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Kultur och nöje

Svenska dokumentären "Sabaya" kritiseras

Hogir Hirori (mitten) i samband med Guldbaggenomineringarna 2019. Till höger syns producenten Antonio Russo Merenda, som också har producerat vinnarfilmen 'Sabaya'. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Dokumentären "Sabaya" skildrar yazidiska kvinnor som flytt från IS. Nu säger flera av kvinnorna till New York Times att de inte har velat medverka.
PREMIUM

– Jag kan inte se att vi gjort något oetiskt eller fel, säger filmens producent Antonio Russo Merenda till Dagens Nyheter.

"Sabaya" följer ett antal kvinnor som flytt från IS i Syrien, först till ett syriskt läger och senare till ett så kallat "säkert hus". Filmen prisades på Sundancefestivalen i februari, men nu säger tre kvinnor som medverkar i dokumentären att de inte förstod vad materialet skulle användas till. En fjärde säger att hon avböjde medverkan till regissören Hogir Hirori.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Fler besökte bokmässan på distans

Bokmässan hade mindre än en tiondel av sitt vanliga besökarantal på plats i Göteborg, men desto fler deltog på distans.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Tusentals människor besökte årets bokmässa, om än på distans. Arrangörerna gläds, men tycker att mässhallarna ekade väl tomma.
– Det fysiska mötet är överordnat. Vi behöver det myllrande mässgolvet, vi behöver ses för att prata om litteratur och bildning, säger mässansvariga Frida Edman till TT.
PREMIUM

Med anledning av de ännu rådande restriktionerna hölls årets bokmässa med ett hybridupplägg som lockade besökare på två fronter: drygt 6 700 besökare var på plats i Svenska mässan i Göteborg, medan omkring 10 000 pass såldes till den digitala tjänsten Bokmässan Play.

Baserat på det intresset är det något som arrangörerna vill fortsätta med.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Steve Coogan spelar Jimmy Savile i BBC-serie

Steve Coogan ska spela huvudrollen i 'The reckoning'. Arkivbild.
Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Steve Coogan ska spela pedofilanklagade brittiska tv-profilen Jimmy Savile i en ny serie. "The reckoning" görs av BBC, företaget där Savile jobbade i decennier och förgrep sig på ungdomar medan ansvariga chefer ska ha sett mellan fingrarna.
PREMIUM

"The reckoning" är en miniserie med manus av Neil McKay och ska följa Jimmy Savile från början av hans karriär till den skandal som uppdagades efter hans död, skriver The Independent.

"Att spela Jimmy Savile är inte ett beslut som var enkelt att fatta. Neil McKay har skrivit ett smart manus som behandlar den här fruktansvärda historien. Den behöver berättas, hur vidrig den än är", säger Steve Coogan i ett uttalande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL