Utrikes

Mexiko stämmer vapentillverkare i USA

En brandman begravs i Villa Union, Mexiko, dödad i en gängattack. Nu stämmer Mexiko vapenindustrin. Arkivbild.
Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Nu får det vara nog med smugglingen! Mexiko har lämnat in en stämning i en domstol i Boston mot en rad amerikanska vapentillverkare.

Smith & Wesson, Colt, Glock, Beretta och några till anklagas för släpphänthet som lett till det stora illegala flöde av skjutvapen över gränsen, som möjliggör det utbredda gängvåldet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Mycket knapp ledning för SPD i tyska valet

Socialdemokrater jublar när de första prognoserna kommer upp på tv-skärmarna i högkvarteret Willy-Brandt-Haus.
Foto: Lisa Leutner/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tyska valet är en verklig nagelbitare. Allt fler röster har nu räknats, och Socialdemokraterna leder knappt framför Kristdemokraterna.
I partihögkvarteret Willy-Brandt-Haus dånar jublet från partifunktionärerna varje gång en ny prognos rullar fram på tv-skärmarna. Men:
– Det kommer att bli en lång valkväll, den saken är säker, säger den socialdemokratiske kanslerkandidaten Olaf Scholz.

Kraftiga applåder bröt ut i det socialdemokratiska partihögkvarteret när klockan slog sex och vallokalsundersökningarna presenterades. Framför allt den från public service-bolaget ZDF, som gav SPD ett försprång på två procentenheter före kristdemokratiska CDU/CSU.

Med allt fler röster räknade pekar mediebolagens prognoser på att Scholz får rätt – det kan bli en väldigt lång kväll. Och natt. Strax efter klockan nio på kvällen ledde SPD med omkring 1,5 procentenhet före CDU/CSU, med omkring 26 procent mot 24,5 procent.

"Vill se ett maktskifte"

– Många medborgare har lagt sin röst på SPD eftersom de vill se ett maktskifte, och eftersom de vill att nästa kansler heter Olaf Scholz, utropar SPD-toppen i Willy-Brandt-Haus i Berlinstadsdelen Kreuzberg, till dånande bifall.

– Väljarna har röstat för ett samhälle präglat av respekt.

Många partifunktionärer i Willy-Brandt-Haus är nöjda med de första siffrorna, även om det i högsta grad är oklart hur Scholz ska sy ihop en regeringskoalition.

– Det är helt vansinnigt, ingen hade trott det för två månader sedan, säger Manon Luther, som är vice ordförande för ungdomsförbundet Jusos.2

Hon vill dock inte spekulera i vilka partier som SPD skulle kunna bygga sin regering med.

– Det får visa sig. I dag firar vi, säger hon.

Lucas Havrylak, som arbetar för en förbundsdagsledamot, håller med, och kallar de tidiga siffrorna "megabra".

– Det är obeskrivligt skönt att vi ligger före, och lön för mödan efter allt hårt arbete, säger han.

Laschet bister: "Inte nöjda"

CDU-ledaren Armin Laschet är bister, men säger att han trots det historiskt dåliga valresultatet ska göra allt han kan för att bilda en kristdemokratiskt ledd regering.

– Det här resultatet kan vi inte vara nöjda med. Men utgången är fortfarande väldigt oklar, det blir en lång kväll.

De gröna ligger på omkring 14 procent av rösterna och blir av allt att döma tredje största parti. Men man hade hoppats på mer.

– Den här gången räckte det inte, säger kanslerkandidaten Annalena Baerbock, som så sent som i våras tillskrevs relativt goda chanser att bli förbundskansler.

– Men vi har ett uppdrag för framtiden.

Fiasko för vänstern

Stämningen hos vänsterpartiet Die Linke är riktigt dålig. Partiet ser ut att nära nog ha halverat sitt stöd jämfört med valresultatet 2017, och ligger för närvarande på 5 procent, vilket också är gränsen för att komma in i förbundsdagen.

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) ligger på omkring 10,5 procent enligt prognoserna, något sämre än förra valet, medan liberala och näringslivsvänliga FDP kommer något högre, på runt 11,5 procent.

FDP-ledaren Christian Lindner vill i tysk tv inte ge något entydigt svar på huruvida han kan tänka sig att ingå i en SPD-ledd koalition, något han tidigare sagt att han inte är sugen på. Han pekar i stället på att FDP regerar i många olika konstellationer i delstaterna, med gott resultat.

Många poströster

Valmyndigheten uppskattar att omkring fyra av tio tyskar har förtidsröstat per post i år. Det är fler än någonsin tidigare.

Kantats av motgångar

För Merkels kristdemokrater (CDU/CSU) har valrörelsen kantats av motgångar. Många ser den impopuläre kanslerkandidaten Laschet som en stor del av förklaringen till de dåliga opinionssiffrorna.

Andra pekar på det faktum att CDU och dess bayerska systerparti CSU lett de fyra senaste regeringarna – alla under Merkel – och att det nu är dags för något nytt.

Nu väntar utdragna och sannolikt konflikttyngda sonderingssamtal om vilken regering som ska styra Tyskland när Merkel efter 16 år lämnar över stafettpinnen. Scholz har i valrörelsen inte velat utesluta ett samarbete med Die Linke, något som många har tolkat som ett sätt att pressa FDP och Christian Lindner att inordna sig i en SPD-ledd koalition.

Lindners alternativ

Det förhandlingskortet verkar nu gå om intet, då SPD, De gröna och Die Linke inte ser ut att få majoritet i förbundsdagen. Lindner har då två alternativ: Att acceptera Scholz bud, eller satsa allt på en Laschetledd så kallad Jamaicakoalition med CDU/CSU, FDP och De gröna. Det förutsätter att De gröna är med på tåget – partiets toppkandidat i valet har uttryckligen sagt att hon helst vill samarbeta med SPD.

Så när kan nästa regering vara på plats?

– Vi måste göra allt vi kan för att säkerställa att vi är klara till jul, säger Scholz till ARD.

– Ja, definitivt före jul, fyller Laschet i.

Lyckas inte detta går Merkel om Helmut Kohl som längst sittande förbundskansler någonsin.

Pontus Ahlkvist/TT

Manon Luther, vice ordförande för ungdomsförbundet Jusos.
Manon Luther, vice ordförande för ungdomsförbundet Jusos.
Foto: Pontus Ahlkvist/TT
Armin Laschet, CDU:s kanslerkandidat, är inte nöjd.
Armin Laschet, CDU:s kanslerkandidat, är inte nöjd.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Lucas Havrylak, som jobbar för en ledamot i förbundsdagen.
Lucas Havrylak, som jobbar för en ledamot i förbundsdagen.
Foto: Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Valprocessen i Tyskland

Omkring 60,4 miljoner av Tysklands 83 miljoner invånare var röstberättigade i årets val till det tyska parlamentet (förbundsdagen). Varje väljare hade två röster: en förstaröst (Erststimme) och en andraröst (Zweitstimme).

Förstarösten läggs på en kandidat i någon av Tysklands 299 valkretsar, som alla får skicka en representant till förbundsdagen. Detta val är ett så kallat majoritetsval i enmansvalkretsar, vilket innebär att bara en person per valkrets – den som får flest röster – skickas till Berlin, på ett så kallat direktmandat.

Andrarösten läggs på ett parti, närmare bestämt på en lista som tagits fram av partierna på delstatsnivå. Det här valet är proportionellt, och styr också hur många mandat i förbundsdagen ett parti sammanlagt får.

Om ett parti vinner fler direktmandat än det är berättigat till i förhållande till andelen andraröster får partiet så kallade tilläggsmandat. För att inte proportionaliteten ska gå förlorad får även de andra partierna fler mandat, så kallade utjämningsmandat, för att fördelningen bättre ska återspegla resultatet av listvalet, alltså andrarösterna.

Systemet gör att antalet platser i förbundsdagen kan variera. Det lägsta antalet är dock 598. Spärren för att komma in i förbundsdagen är fem procent.

Utrikes

Inte säkert att vinnaren blir förbundskansler

Socialdemokratiska SPD och kristdemokratiska CDU ser ut att få omkring en fjärdedel av rösterna vardera, enligt vallokalsundersökningarna.
Foto: Sven Hoppe/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det tyska valet blev en rysare. Men det är inte säkert att den som står som segrare när rösterna är färdigräknade blir Tysklands nästa förbundskansler.
– Det kan gå så långt att det kör ihop sig, säger Tysklandskännaren Rutger Lindahl.

Socialdemokratiska SPD leder knappt med 26 procent mot kristdemokratiska CDU, 24 procent, enligt public servicebolaget ZDF:s vallokalsundersökning. Det finns undersökningar visar på ett ännu tajtare lopp.

– Det är så oerhört jämnt att det verkligen kan spilla över. Det kan verkligen bli några fåtal tusen röster som avgör, säger Rutger Lindahl, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Såväl Socialdemokraterna som Kristdemokraterna har ökat något, jämfört med de senaste opinionsundersökningarna. De gröna har backat något till 14,5 procent, konstaterar Lisa Dellmuth, Tysklandskännare och docent i internationella relationer vid Stockholms universitet.

– Det förvånar inte, säger hon.

– Om man förväntar sig ett jämnt race röstar man strategiskt och ger den första rösten till CDU eller SPD, som slåss om majoriteten i de flesta av valdistrikten.

Vem blir förbundskansler?

Vem som efterträder Merkel som förbundskansler är ovanligt svårt att förutse.

– Historiskt sett kommer kanslern från partiet som har flest mandat. Det kan mycket väl omvärderas nu, säger Lisa Dellmuth och konstaterar att varken Armin Laschet (CDU) eller Olaf Scholz (SPD) tydligt har tagit ställning i den frågan.

Och den som får första möjligheten att bilda regering behöver heller inte bli nästa förbundskansler, poängterar Rutger Lindahl.

– Det kan gå så långt att det kör ihop sig. Det parti som fått den högsta procentandelen av väljarrösterna kan också misslyckas att bilda regering.

För att lyckas få ihop ett regeringsalternativ måste såväl SPD som CDU locka över både De gröna och liberala FDP till sin sida

Blir vågmästare

FDP vill hellre sitta i en kristdemokratisk ledd regering. De gröna föredrar en socialdemokratisk, framhåller Rutger Lindahl.

– De sitter med vågmästarroller. Men de kan inte blockera varandra, eftersom de kommer att behöva regera tillsammans. Oavsett vilken förbundskansler de samarbetar med behöver de kompromissa.

Det blir nu upp till SPD och CDU att ge bud och ta emot anbud om såväl ministerposter som realpolitik. Att De gröna går starkare ut ur valet och blir större än FDP kan försvåra förhandlingarna.

– Det är någonting att bita i för FDP, att de blir det minsta partiet.

"Ingen kärleksrelation"

Efter valet 2017 tog det fem månader innan landet hade en regering plats. Då samlades SPD och CDU i en storkoalition för att lösa krisen.

– Det är ingen kärleksaffär och har aldrig varit. Det har motiverats som en nödvändighet för riket. Båda skulle förlora på att vara det parti som säger nej till att skapa stabilitet.

Samtidigt har man byggt in en kompromisspolitik i det tyska samhället som väljarna egentligen inte är nöjda över, vilket också gett skjuts åt De gröna, poängterar Lindahl.

– Varken SPD eller CDU har vunnit i opinionen på den stora koalitionen. Det finns ingen vilja att ingå i en stor koalition längre, säger Lisa Dellmuth.

Jonas Grönvik/TT

Utrikes

Joe Bidens stöd lägre än någonsin

USA:s president Joe Biden.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Stödet för USA:s president dalar. För första gången sedan tillträdet anser mer än hälften av Joe Bidens landsmän att han gör ett dåligt jobb.

Migrantkaoset vid USA:s södra gräns. Ubåtsgrälet med Frankrike. Det osmidiga utträdet ur Afghanistan. Samt en stapplande ekonomi och löpande covidsmitta.

Situationen är minst sagt utmanande för demokraten Joe Biden, något som speglar sig i opinionen.

Över hälften av amerikanerna, 50,3 procent, anser för närvarande att han gör ett dåligt jobb, enligt en sammanställning av nio aktuella opinionsmätningar som Real Clear Politics gjort. Det är första gången sedan tillträdet i januari som andelen missnöjda går över 50 procent. 45,7 procent är nöjda med presidentens insatser.

Bidens opinionsstöd tog en avgörande vändning i mitten av augusti, ungefär samtidigt som talibanerna tog makten i Afghanistan. Då korsades kurvorna, fler började uppge att Biden gör ett dåligt jobb än de som gjorde tumme upp. Och nu har alltså de missnöjda gått över 50 procent.

Joe Biden får sämst betyg för sina insatser när det gäller invandringsfrågan och utrikespolitik.

De dalande opinionssiffrorna till trots har demokraten Biden fortfarande ett högre stöd än vad företrädaren och republikanen Donald Trump uppnådde. Trump pendlade mellan genomsnittliga 40 och drygt 44 procent, enligt Real Clear Politics kurvor.

Tina Magnergård Bjers/TT

Utrikes

Minst tre döda i tågolycka i USA

Fem tågvagnar spårade ur i Montana i nordvästra USA.
Foto: Kimberly Fossen/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst tre personer omkom och många skadades i samband med att ett persontåg spårade ur i den amerikanska delstaten Montana, meddelar USA:s statsägda tågbolag Amtrak.

"Vi är djupt bedrövade över att ha fått beskedet av lokala myndigheter, som nu bekräftar att tre människor mist sina liv i olyckan," skriver tågoperatören.

Tåget, som går under namnet The Empire Builder, var på väg från Chicago till Seattle. Omkring 146 passagerare och 16 anställda fanns ombord när sju av tågets tio vagnar spårade ur nära Joplin i Montana, enligt Amtrak.

En federal haveriutredning har inletts.

Rättad: I en tidigare version användes felaktig benämning på järnvägslinjen.

Utrikes

TT-FLASH: Jämnt mellan CDU och SPD i tyska valet

Utrikes
Utrikes Socialdemokraterna SPD och kristdemokratiska CDU ser ut att få 25 procent vardera, enligt en vallokalsundersökning.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Utrikes

Armin Laschet vek valsedeln fel

CDU-kandidaten Armin Laschet röstade i Aachen med sin fru Susanne.
Foto: Federico Gambarini/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

CDU:s Armin Laschet, som hoppas bli ny förbundskansler för Tyskland efter dagens val, har fotograferats när han röstade i sin hemstad Aachen – och tycks ha begått ett pinsamt fel, enligt tyska medier.

Süddeutsche Zeitung skriver att Laschet hade vikt valsedeln åt fel håll, så att det syntes vad han röstade på. Han höll, som brukligt, valsedeln stilla ovanför valurnan för att låta fotograferna ta sina bilder. På bilden kan man tydligt se de båda kryssen för förstarösten (Erststimme) och andrarösten (Zweitstimme).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Regering och klimat utmaningar för ny kansler

Vem som än tar över efter Angela Merkel så väntar stora utmaningar. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tysklands nya förbundskansler kommer att stå inför en rad utmaningar. Den första blir att bilda regering, säger Tysklandskännaren Rutger Lindhal.
PREMIUM

Det kan låta som ganska grundläggande att en nytillträdd regeringschef bildar regering. Men efter valet 2017 tog det fem månader innan landet hade en på plats.

Rutger Lindahl, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kallar regeringsbildningen en nyckelfråga och tror att en upprepning av den segdragna processen från förra valet kan skada förtroendet för politiken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Islands regering stärks – men ledaren tappar

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir röstade tidigare under lördagen i Reykjavik.
Foto: Arni Torfason/AP/TT
Utrikes
Utrikes Islands brokiga storkoalition kan fortsätta regera med vind i ryggen.
Statsminister Katrín Jakobsdóttirs gröna vänsterparti tappar dock stöd och hennes framtid på posten är inte självklar.
PREMIUM

De tre regeringspartierna får tillsammans 37 av alltingets 63 platser. Då kan de – om de vill – hålla ihop och undvika nya förhandlingar i ett splittrat parlament. Men maktbalansen inom koalitionen ställs om.

Statsminister Katrín Jakobsdóttirs parti Gröna vänstern faller ned i den interna hierarkin och blir dess minsta parti. Valets stora vinnare är det liberala gamla bondepartiet Framstegspartiet, som klättrar till drygt 17 procents stöd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL