Annons

OS-draget: iskorven utbytt mot iskrage

Iskeps på huvudet och ispåsar i händerna.
Men den berömda iskorven är borta. Eller modifierad snarare sagt.
– Det blir en iskrage i stället, säger Perseus Karlström inför sin OS-start.
Publicerad 4 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Perseus Karlström – med "iskorven" runt halsen – svalkar sig med vatten under gångtävlingen i friidrotts-VM i Doha 2019. Arkivbild.
Perseus Karlström – med "iskorven" runt halsen – svalkar sig med vatten under gångtävlingen i friidrotts-VM i Doha 2019. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Erfarenheterna från de tuffa förhållandena vid friidrotts-VM i Doha 2019 kommer till nytta när gångarna och maratonlöparna ska tävla vid OS i Tokyo.

Tävlingarna har visserligen flyttats till Sapporo för att få lite svalare väder. Men det är tveksamt hur mycket bättre det blir med både temperatur och luftfuktighet.

Annons

– Om man tittar på hur det varit de senaste åren har vi väl lite otur, det kunde ha varit mycket svalare, säger Carolina Wikström inför maratonloppet på lördag.

För Perseus Karlström, som tog brons i Doha, är OS-starten redan på torsdagen. Klockan 16.30 lokaltid går startskottet – en tid då vädret fortfarande kommer att vara en stor utmaning.

"Fortfarande iskorv"

Karlström kommer att använda sig av ungefär samma metoder som på VM – med ett stort undantag. "Iskorven" – en nylonstrumpa fylld med krossad is att hänga runt halsen – som blev en snackis under VM har gjort sitt.

I stället blir det en krage. Men förbundskaptenen, och mamman, Siv Karlström ger lugnande besked.

– Det är en iskorv fortfarande. Det är bara det att nu kallar vi den iskrage, för den har blivit snyggare, säger hon vid en digital pressträff.

– Funktionen är den samma, men korven hoppade lite grann för varje steg medan kragen är mer stilla.

Eftersom gångbanan är en kilometer lång blir det täta kragbyten – plus byten av iskeps och ispåsar som Perseus Karlström tänker hålla i händerna.

Motsvarande gäller för Carolina Wikström.

– Jag kommer att ha ispack i byxlinningen som jag springer ungefär en kilometer med och sedan kastar bort, säger hon.

"Spelar ingen roll"

Dessförinnan har de båda svenska långdistansarna även tränat bland annat i värmekammare.

Annons

Trots att temperaturen och luftfuktigheten är ännu värre i den japanska huvudstaden än i Sapporo hade Perseus Karlström dock helst tävlat där i stället.

– Min ståndpunkt är ungefär som den har varit. Jag tycker att det är tråkigt att det är flyttat från Tokyo, säger han.

– Men jag är inställd på att tävla i Sapporo, det spelar inte så stor roll var tävlingen ligger.

Jens Bornemann/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons