OS i Tokyo 2021

Sverige vill spela OS-finalen klockan 17

Sveriges målvakt Hedvig Lindahl torkar svetten under OS-semifinalen mot Australien. Finalen mot Kanada väntas bli ännu varmare, då avsparkstiden är satt till klockan 11.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport OS-finalen i fotboll mellan Sverige och Kanada kan komma att flyttas till klockan 17 på fredagen, lokal tid.
Men troligare att den fastslagna avsparkstiden står fast.

Tidigt på onsdagsmorgonen var det redan mer än 30 grader varmt i centrala Tokyo. Därför hoppas finallagen i damernas fotbollsturnering, Sverige och Kanada, att avsparkstiden ska flyttas från klockan 11 till senare på eftermiddagen.

Under tisdagen skickade det svenska landslaget, med hjälp av Sveriges olympiska kommitté (SOK) och med stöd från Kanada, en skrivelse till Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Internationella olympiska kommittén (IOK) där man bad att få matchen senarelagd.

Men med två dagar kvar till matchen är det tveksamt om vädjan kommer hörsammas.

– Vi förbereder oss för två scenarier, dels för att spela klockan 11, dels för att spela klockan 17. Och jag hoppas att vi får ett besked om det så fort som möjligt, säger Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors.

– Men ska jag vara ärlig så tror jag att vi förbereder oss på att spela klockan 11. Men om det skulle bli senare så är det bra för prestationen och det är bra för spelarna och deras hälsa.

En flytt till eftermiddagen lär dock kräva byte av arena. På Olympiastadion inleds friidrottens kvällspass redan klockan 19.50 på fredagen.

– Det har de inte sagt något om. Men vi har ju spelat på så fina arenor hittills så oavsett var vi får spela någonstans, även om det inte blir på Olympiastadion, så är det väldigt fina förutsättningar, säger Domanski Lyfors.

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

Succéstart för Sagström – leder OS-golfen

Madelene Sagström på 16:e hålet under första rundan.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Sport
Sport Den riktigt oväntade blågula OS-medaljen har låtit vänta på sig. Kanske kommer den genom Madelene Sagström.
Hon leder överraskande OS-golfen efter första rundan.

Hittills har det varit självklara favoriter som Daniel Ståhl, Armand Duplantis och Sarah Sjöström. Den enda stora överraskningen i Sveriges medaljliga är möjligtvis diskuskastaren Simon Petterssons silver.

På lördag kan han få sällskap av ytterligare en – i alla fall om det fortsätter att se ut som under första dagen på Kasumgaseki Golf Club.

– Det var skönt, en kul förstarunda. Det är alltid svårt att veta vad man ska förvänta sig men jag hade höga förväntningar och det här var en väldigt bra start, säger Sagström.

Fem timmars jobb

Detta efter fem timmars jobb under en av OS kanske absolut varmaste dagar, 35 tryckande grader med få, om någon, möjlighet till naturlig skugga på banan. Receptet: kalla handdukar, mängder av vatten och skydd under paraply mellan slagen för spelarna.

Det var det dock värt för Sagströms del. På resultatlistan ligger hon nu etta med ett slags marginal till tvåorna, världsettan Nelly Korda, USA och mera okända Aditi Ashok, Indien.

Sagströms framgång är anmärkningsvärd av flera skäl:

Hon når den i ytterst tuff konkurrens. Medan herrgolfen präglades av avhopp, frivilliga såväl som ofrivilliga, har damernas tävling samlat ett ytterst starkt startfält. Alla tre medaljörer från Rio är med, där finns de bästa namnen från USA och Sydkorea, damgolfens två giganter.

Sagström gör det också när årets säsong inte varit av samma kaliber som 2020. Efter förra årets debutvinst på LPGA-touren har hon inte riktigt kunna följa upp framgången och facit inför OS var ingen topp 10-placering samt en delad 38:e plats i förra veckans major, Evian Championship.

– Golf är alltid upp och ner, jag avslutade ganska bra förra året och hade hoppats på att komma in i det lite snabbare. Jag gillar höga förväntningar men att villkora de förväntningarna har varit det svåra.

Med sig inför torsdagen har hon nu en runda där hon var i princip felfri. Sagström inledde med fyra birdies och inga bogeys på första nio hålen och delad ledning.

Ensam ledning

När sedan indiskan misslyckades på sista hålet hade Sagström chansen att avsluta dagen som ensam etta. Ett misslyckat inspel ställde henne på prov, floppslaget mot en nedåtlutande green hade kunnat ge nervdaller men i stället säkrade hon ett par.

– Närspelet, säger hon om framgångsreceptet och fortsätter:

– Jag satte de chanser jag fick men i morgon måste jag bli lite bättre från tee framför allt.

Ska försvara ledning

Hon hamnar nu i en situation där hon varit många gånger tidigare i karriären. Inledande tävlingsrundor har varit lyckosamma, när väl allt ska sammanfattas har hon tappat placeringar.

– Det är lätt att det blir så att jag försöker för mycket och är lätt att jag blir fast. När jag varit och slagits i toppen har jag tänkt för mycket, till exempel ”varför gjorde jag så på förra hålet”.

– Tyvärr är det golf och golf handlar också lite om flyt. För min egen del handlar det om att bli fri från mig själv. Jag vill lite för mycket ibland och jag vet att när jag spelar som bäst golf så har jag kul, då tänker jag inte så mycket på resultatet.

TT: Samtidigt är det väl ingen plats just nu som är så resultatfixerat som ett OS?

— I det långa loppet spelar det ingen roll. Jag är en av två svenskor som får vara med här, jag är väldigt stolt över den resan, sedan är min förhoppning att slåss om en medalj och jag tror att jag är tillräckligt bra för det.

Tobias Österberg/TT

Madelene Sagström jublar över en putt på 15:e hålet.
Madelene Sagström jublar över en putt på 15:e hålet.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Våta handdukar behövdes i den tryckande värmen på OS-golfbanan.
Våta handdukar behövdes i den tryckande värmen på OS-golfbanan.
Foto: Matt York/AP/TT

OS i Tokyo 2021

Nytt svenskt silver: "Ska fira som aldrig förr"

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström jublar över OS-silvret i 470.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Resan har varit lång men nu är Fredrik Bergström och Anton Dahlberg i hamn.
Efter ett hårt medaljrace knep svenskduon silvermedaljen i herrarnas 470-klass på OS-regattan.
– Att få göra det med den personen som jag respekterar mest av alla, det är helt fantastiskt, säger Anton Dahlberg med tårar i ögonen.

Det var två glada och rörda seglare som hoppade ur båten efter att ha säkrat silvermedaljen i 470-seglingen. Efter en OS-vecka med svajiga resultat inledningsvis hittade den svenska seglingsduon rätt och avslutade veckan med att bli tvåa i medaljracet.

– Jag fick ett mejl från en av mina absoluta favoriter som sa; 'Anton, du måste kunna förlåta dig själv för misstagen du har gjort'. Det har vi gjort. Vi fortsatte framåt och de här sista tre dagarna på regattan har vi seglat vårt bästa, vårt max, säger Anton Dahlberg.

Dahlberg, som gör sitt fjärde OS, var väldigt tagen efteråt. Han hade tårar i ögonen och han och Bergström höll om varandra när de mötte den svenska journalistkåren.

– Jag är riktigt rörd. Jag är 36 år gammal, började segla när jag var sju och har drömt om det här sedan jag var 13 år. Att få göra det med den personen som jag respekterar mest av alla, det är helt fantastiskt, helt underbart, säger Dahlberg

Han fortsätter:

– Det kommer en massa anspänning när hinder uppstår på vägen och det gäller att hålla ihop det. Att lita på sin förmåga, laget, och fokusera på uppgiften. Det är så man tar ett OS-silver.

Kämpade mot Spanien

Duon har tidigare tenderat att vara nervösa under viktiga tävlingar, berättar de. Men när de bytte om inför tävlingen, till tonerna av Dire Straits, fanns det en trygghet som bådade gott. Och i inledningen av medaljracet höll sig svenskarna framme i topp fem, tillsammans med Nya Zeeland, Spanien och Australien.

Dahlberg och Bergström höll undan för den spanska båten, med Jordi Xammar och Nicolas Rodriguez Garcia-Paz, i medaljseglingen och behöll andraplatsen som man hade efter grundomgångarna, och kämpade hack i häl på Australien ända fram över mållinjen.

Den sistnämnda båten hade redan säkrat guldet på förhand. Matthew Belcher och Will Ryan har haft ett sådant försprång i sammandraget att medaljen redan var deras före medaljseglingen tog vid.

Dahlberg och Bergström tog VM-guld följt av EM-brons i våras. Duon har tidigare tagit silver 2017 och brons 2019 i tvåmansjolleklassen.

– Det är sport vi håller på med. Det mentala har en så ofantligt stor påverkan på den här nivån. Det är det som kan välta eller lyfta en idrottare. Jag måste belysa den resan vi har gjort. Den Anton jag ser på vattnet är en kille som verkligen tar sig an uppgiften och de grejerna som gör skillnad. De var en extrem trygghet i båten i dag och vi var ett jäkligt bra lag som fokuserade på rätt grejer, säger Bergström.

– Vi är silvermedaljörer. Det är en jäkla resa vi har gjort och det är riktigt häftigt att få ett kvitto på det i det sista racet.

"Fira som aldrig förr

Nu väntar ett silverfirande i Tokyo. Medaljen är Sveriges sjätte i OS.

– Nu får vi smälta det här och ska fira lite, säger Bergström.

– Fira lite?! Vi ska fira som vi aldrig har gjort förr, så är det bara. Det är ren glädje och man garvar. Har man Fredrik bredvid sig så blir det fest oavsett vad man gör, säger Dahlberg.

Vid OS i Rio 2016 kom de sexa. Det är sista gången som Dahlberg och Bergström får tävla tillsammans i OS i 470. Till OS i Paris 2024 blir tvåmansjolleklassen en mixedklass.

Olivia Bergström/Lovisa Karlsson missade medaljseglingen i damernas 470-klass. Duon hamnade totalt 14:e plats och det är bara de tio främsta som går till medaljseglingen.

Anna Karolina Eriksson/TT

Anton Johansson/TT

OS i Tokyo 2021

Menning och Stensils till OS-semifinal

Petter Menning vann sitt kvallopp på K1-200 meter i OS.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Svenska medaljhoppet lever i OS-tävlingarna i kanot.
Petter Menning och Linnea Stensils vann båda sina kvallopp i K1-200 meter respektive K1-500 meter och är klara för semifinaler.

Petter Menning tog sig enkelt vidare till semifinal i K1-200 meter.

Efter en försening orsakad av tjuvstart tog Menning direkt ledningen och vann loppet på tiden 34,7 sekunder. Den tiden slogs sedan av de tre snabbaste i nästa lopp.

Bästa tid (34,4) hade ungraren Kolos Csizmadia och Menning fick nöja sig med fjärde bästa tid i kvalet.

Ettan och tvåan i de fem kvalloppen gick direkt vidare till torsdagens semifinaler, övriga får göra upp om resterande semifinalplatser i tre kvartsfinallopp.

Menning gör sitt andra OS. I Rio för fem år sedan slutade han tia.

Även Linnea Stensils vann sitt kvallopp i K1-500 meter och är klar för semifinal på torsdag.

Stensils hängde med bra från början och låg halvvägs trea. Med en spurt tog hon sig förbi både australiskan Alyce Wood och nyzeeländskan Caitlin Regal och vann med tiden 1.48,144. Tidigare i veckan slutade Stensils femma på K1-200 meter.

I damernas K1-500 meter går de tre första i varje lopp vidare till semifinal och övriga får göra upp om resterande platser i kvartsfinaler som paddlas senare under dagen.

Emma Gyllestad/TT

Linnea Stensils vann sitt kvallopp.
Linnea Stensils vann sitt kvallopp.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

OS i Tokyo 2021

Inget bubbel – men nu har Duplantis fått medaljen

Armand Duplantis har fått sin guldmedalj.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Två timmars sömn. Glädje. Adrenalin.
Men också en stor lättnad. Favoritbördan är borta och ersatt av en guldmedalj om halsen.
– Det är en fantastisk känsla att vinna guld. Men jag tänker bara: "tänk om jag inte hade vunnit", säger Armand Duplantis.

Med några strofer kvar av "Du gamla, du fria" tog Armand Duplantis av sig munskyddet. För att visa att han kan texten?

– (Skratt) Det var varmt också. Men ja, kanske. Om jag ska vinna guld måste jag ju kunna nationalsången, säger svensken efter medaljceremonin.

Det hade bara gått en kort natt sedan stavfinalen. Fylld av samtal med familjen, glädje och kanske två timmars sömn.

Efter ceremonin tar Armand Duplantis avslappnat plats i en stol i presskonferensrummet och lutar sig tillbaka.

– Det känns mycket verkligare nu, när jag fått känna på medaljen. Den är rätt fin, säger han och fingrar på guldmedaljen.

– Baksidan är fin. Den här sidan är också cool, förstås. Men baksidan är riktigt snygg.

Stavfinalen på Olympiastadion på tisdagskvällen var utmattande, särskilt mentalt. Rent fysiskt var det aldrig någon större fara för att guldet skulle rinna honom ur händerna.

Svensken var felfri över 6,02 och säkrade guldet – varpå han var så nära, så nära att ta sig över världsrekordhöjden 6,19.

"Nära döden"

Natten efter OS-finalen blev kort men rätt odramatisk. Armand och pappa Greg var tillbaka i OS-byn först vid 02.30 och vid det laget var det bara mat som gällde.

– Vi kom tillbaka 02.30 och då hade jag inte ätit sedan två på eftermiddagen. Så jag var rätt nära döden, skämtar Armand Duplantis.

– När jag och pappa föreställde oss det här tänkte vi att vi skulle ta lite vin eller champagne. Men när vi väl kom tillbaka var det bara "jag går och lägger mig".

Och mindre än ett halvt dygn efter finalen är Armand Duplantis tillbaka på arenan. Att det blev OS-guld till slut har nog fortfarande inte sjunkit in.

Däremot kanske den stora, tunga favoritbördan till slut hunnit rinna av honom.

Armand Duplantis var inne på det redan direkt efter finalen – det tar på krafterna även att gå in och ta ett "givet" guld.

– För en vecka eller två sedan började jag definitivt få nätter då jag inte kunde stänga av hjärnan, berättade han.

– Det har varit en rätt överväldigande känsla. Jag har hoppat stora tävlingar förut, men aldrig någon sådan här. Jag var stor favorit, allt låg på mig. Det var tufft ibland, så det blev två rätt stressiga veckor med att försöka hålla sig lugn.

"Värt det"

Efter medaljceremonin – och en natt med sömnbrist av helt andra anledningar – upprepar stavhoppstjärnan samma tankegångar.

– Det är nästan mer en lättnad över att jag "inte inte" vann. Förstår ni vad jag menar?

– Jag tänker bara, tänk om jag inte hade vunnit. Tänk om jag suttit här, svettig och med sömnbrist, med bara silver. Men nu är allt värt det.

TT: Är det inte lite synd att inte kunna njuta av det fullt ut?

– Nej … jag underdriver lite. Jag är väldigt, väldigt glad.

– Men jag kunde klaga om jag inte hade den här, säger Armand Duplantis med ett brett leende och håller upp medaljen ännu en gång.

Jens Bornemann/TT

Armand Duplantis direkt efter OS-guldet.
Armand Duplantis direkt efter OS-guldet.
Foto: Francisco Seco/AP/TT

OS i Tokyo 2021

Johansson efter OS-uttåget: "En förbannelse"

Henna Johansson överväger att satsa mot Paris 2024.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport OS är över för brottaren Henna Johansson.
En bronsmatch låg i potten vid vinst mot ryskan Liubov Ovtjarova men svenskan valde fel taktik. Nu åkte hon ut på samma sätt som i sina tidigare två OS.
– Det är väl min förbannelse, säger Johansson.

Med 15 sekunder kvar av matchen var ställningen 8–5 till ryskan och Johansson lyckades plocka poäng – men inte tillräckligt många och Ovtjarova vann med 8–7.

Henna Johansson säger att hon borde ha inlett matchen på ett annat sätt.

– Jag tycker att min taktik inte riktigt funkade med att ha första perioden stabil och sedan köra. Hon tänkte antagligen likadant och det krockade lite i dag.

– Med facit i hand skulle jag kört på från början för jag hade mycket kraft kvar där, säger Henna Johansson.

Tredje raka uttåget

Johansson har brottats i världstoppen i tolv år. Det här var hennes tredje OS och hon åkte ut på samma sätt som i de tidigare – förlust i återkvalet, precis före medaljmatcherna.

– Det känns tråkigt, det är mitt tredje OS och alla har slutat precis likadant. Det är väl min förbannelse.

I OS i Rio 2016 blev Johansson också utslagen efter tre matcher och hamnade på tionde plats. Även i London slutade hon tia. Uttåget i Tokyo är tyngre.

– Absolut, för jag vet att jag är mycket bättre och har bättre flyt i min brottning. Jag vinner extremt många fler matcher än jag förlorar. Det är tråkigt att det aldrig faller in rätt här, säger hon.

Nu överväger 30-åringen att satsa mot nästa OS i Paris 2024.

– Jag vill verkligen ha en OS-medalj, det är det enda jag saknar.

Inga svenska medaljer

Guldhoppet Alex Kessidis slogs tidigare i veckan ut i sin OS-debut och nu står allt hopp till Sofia Mattsson, som kliver in i spelen i 53-kilosklassen på torsdag.

– Vi får hoppas att hon tar en medalj så får jag njuta lite av den också, säger Johansson om Mattsson, som tog OS-brons i Rio 2016.

Den lilla, lilla trösten är att svenskan nu får njuta av maten i OS-byn.

– Sushin har jag hört är bra och sedan lite pizza också.

Niklas Svahn/TT

Emma Gyllestad/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen - så har casinospelen förändrats

Casinopro.se I samband med utbrottet av den pandemi som just nu härjar, beslutades att göra vissa tillfälliga ändringar i den svenska spellagen. Dessa skulle i första hand gälla 2020 ut - men har nu förlängts till att gälla ytterligare ett halvår till.

Ändringarna har medfört ytterligare restriktioner i en redan sträng spellag, och rösterna kring ändringen har varit många. I denna artikel ska vi gå närmare in på skillnaderna i spellagen som den var innan ändringarna - och hur den ser ut nu.

Så såg spelen ut då

Innan ändringarna av den svenska spellagen stod det vart och ett spelbolag fritt att utforma sina bonusar i vilken storlek de ville. Varje spelbolag fick endast dela ut en enda bonus per spelare och licens - något som fortfarande gäller.

Denna fick dock vara hur stor som helst, och det var upp till spelbolaget att välja den maximala gränsen för denna.

Det innebar att många spelbolag konkurrerade med varandra genom att erbjuda så höga bonusar som möjligt - och många av dessa kunde vara på flera tusentals kronor.

Dessa bonusar kom i stort sett alltid tillsammans med omsättningskrav, och även om dessa varierade något låg kravet ofta runt 30-35 gånger. Detta kunde man med fördel försöka omsätta på någon av de lågvolatila slots som var väldigt populära tidigare.

Så ser spelen ut nu

I och med den nya - tillfälliga - spellagen, har vissa ändringar skett. Några av dessa är större än andra - och den allra mest utmärkande skillnaden är att en maxgräns om 100 kr införts på välkomstbonusar.

Inget spelbolag får alltså dela ut en bonus värd mer än 100 kronor - något som faktiskt medfört vissa positiva effekter för spelarna.

En positiv egenskap med de nya bonusarna är att många av dessa kommer utan krav på omsättning. Det innebär att de vinster du får när du spelar för din bonus får du behålla direkt.

Detta gör att spelare inte blir låsta till ett och samma casino på samma sätt - samtidigt som fler spelare tjänar bättre på dessa bonusar eftersom de inte riskerar att spela upp bonusen på grund av omsättningskrav innan de kan plocka ut den.

Eftersom trenden just nu verkar vara att släppa högvolatila slots är därmed det slopade omsättningskravet goda nyheter för de spelare som gillar att spela nya spel.

Mer om detta kan du läsa på sidan casinopro.se.

De största skillnaderna

De största skillnaderna i spellagen ligger framförallt i bonusarna, samt i de insättningsgränser som införts. Det är som spelare - åtminstone bonusmässigt - mer fördelaktigt att spela casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen. Så här har casinospelen förändrats:

Bonusarna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 100 kr per spelare och bonus

Insättningsgränserna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 5 000 kr per spelare

När det gäller skillnader på nysläppta spel är det kanske främst volatiliteten som skiljer, då den just nu främst är hög på de slots som släpps idag.

5 nya speltrender

Nya speltrender dyker upp hela tiden. Detta är för att vi spelare inte ska tröttna på spelandet - och naturligtvis uppskattar vi lite omväxling mellan varven.

Köp bonus feature - många casino spel har börjat med att erbjuda spelaren möjlighet att köpa sin väg direkt in i bonusspelet. Denna trend passar väldigt bra nu som många spelutvecklare verkar satsa främst på högvolatila spel - något som inte tilltalar alla spelare på grund av den ibland mycket långa väntetiden på vinster. Att köpa sin väg in i bonusspelet är förenat med en kostnad, vilket du inte är garanterad att ta igen i bonusspelet, även om chansen är stor. Hur stor summan för inköpet är varierar på spel och på hur mycket du satsar i varje spinn. Kostnaden brukar nämligen tas ut i ett visst antal gånger din insats - ofta runt 100 x insatsen.

Blitz spel - när du spelar med Blitz spel, eller i Blitz mode, spelar du samma slots som vanligt - men helt 6 gånger snabbare än normalt. Det är inte alla casinon som tillhandahåller detta spelsätt idag, utan det finns bara hos några få aktörer. Blitz mode är för dig som inte har tålamod att vänta när du spelar. Här ser du inte hjulen som snurrar som när du spelar på vanligt vis - istället ser du storleken på dina vinster som är samlade mitt på spelplanen, och dessa ändras i realtid i takt med att du vinner.

Megaways spel - något som kommit riktigt stort i det sista är megaways slots. Dessa ger dig långt fler vinstvägar än normalt, och det vanligaste antalet vinstlinjer megaways slotsen har är 117 649 stycken - även om det finns slots med både fler och färre vinstvägar. En annan rolig grej med just megaways slotsen är att de brukar innehålla kaskader, vilka ger dig möjligheten att vinna flera gånger på samma spinn.

Dagliga jackpottar - casino spel med dagliga jackpottar är en speltrend som många spelare älskar. Detta handlar om de progressiva jackpottarna som vi känner till på grund av dess enorma vinster, men som i gengäld ofta låter vänta flera månader på sig innan de faller ut. Dessa har nu fått en daglig motsvarighet, vilken fungerar tvingande och som måste falla ut innan en viss förutbestämd tid varje dag. Även om dessa inte kommer upp i samma enorma summor som de jackpottar som väntar flera månader innan utdelning, kan de ändå bli riktigt stora många gånger - och jackpottar över miljonen är inte ovanligt alls.

Omsättningsfria bonusar - bonusar utan krav på omsättning är den senaste trenden i casinovärlden, vilken blev riktigt stor när den svenska spellagen fick sin tillfälliga ändring. Dessa bonusar har funnits redan innan, men eftersom fokus för många aktörer då låg på större bonusar - något som är minst sagt ofördelaktigt för ett casino att låta vara omsättningsfritt - var de då väldigt ovanliga. Idag finner du dem hos vart och vartannat casino.

OS i Tokyo 2021

Amb till OS-final efter nervös väntan

Kim Amb kastade 82,40 i sitt första kast.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport En axelskada bara två månader innan OS höll på att förstöra allt.
Men nu är Kim Amb i OS-final i spjut – efter en nervös väntan på läktaren.
– Magiskt att få göra en final, det har jag drömt om många gånger, säger 31-åringen.

Kim Amb har varit i flera EM- och VM-finaler.

Men det blev stopp redan i kvalet både i London 2012 och Rio de Janeiro 2016.

Nu är han till slut klar för en OS-final i spjut – efter en rysare i kvalet.

Spjutkvalet på Olympiastadion i Tokyo var uppdelat i två grupper, en tidig och en lite senare på förmiddagen.

Kim Amb gick ut i det första och satte säsongsbästa redan med första spjutkastet.

Men det blev efteråt en nervös väntan på läktaren för att se om hans 82,40 meter skulle räcka för OS-finalen i Tokyo.

Amb slutade bara sjua och fick därmed bli passerad av högst fem kastare i kvalgrupp B.

Och precis så många blev det. Därmed blir det OS-final på fredag för 31-åringen, trots axelskadan.

– Jag är i väldigt bra fysisk form. Men jag gjorde ju illa axeln för två månader sedan och har bara fått ihop tre kastpass sedan dess, säger han.

– Tajmingen är lite fel och lägger man till lite nerver…

Kim Amb följde den andra kvalgruppen från läktaren, precis bakom ansatsbanan, och fick se kastare efter kastare passera hans resultat.

Men det stannade vid fem, något han själv inte kunde tro bara en timme innan.

– Fantastiskt. Det (OS-final) är det enda jag inte lyckats få göra, finalmässigt, säger han.

Jens Bornemann/TT

Sport

Stjärnan ska tillbaka till toppen – som tränare

Förra tennisstjärnan Johanna Larsson har börjat klättringen för att nå toppen som tränare med hjälp av ett unikt projekt.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Hon tog sig till världstoppen som spelare – nu ska hon göra samma sak som tränare.
Förra tennisstjärnan Johanna Larsson, 33 år, är en av deltagarna i ett unikt projekt för att få fram fler kvinnliga tränare på elitnivå.
– Det vore otroligt häftigt att få ha en eller två spelare som man kan ta till toppen på WTA- eller ATP-touren, säger hon.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har dragit i gång ett projekt för att få fram fler kvinnliga tränare på landslagsnivå.

Trots att mer än hälften av idrottarna i de svenska OS-trupperna de senaste spelen varit kvinnor har andelen tränare nästan uteslutande varit män. Bara tio procent har varit kvinnor.

Vid OS i Tokyo i somras såg det något bättre ut med 18 procent kvinnliga tränare.

Målet med satsningen är att 35-50 procent av tränarna i de svenska OS-trupperna 2028 och 2030 ska vara kvinnliga.

"Borde vara fler"

Den första kullen tränare, 20 stycken, kommer från de individuella sommaridrotterna. Senare ska också lagidrotterna och vinteridrotterna in i projektet som leds av Ulrika Sandmark, sportchef på Svenska simförbundet och förbundskapten i simning under nio år fram till OS i Tokyo i somras.

– Det är på tiden att det äntligen lyfts, varför det ser ut som det gör och varför 80-90 procent är manliga tränare. För egen del har jag haft många kvinnliga förebilder som varit otroligt viktiga, framför allt i min tidiga satsning. Någonstans tycker jag vi borde vara fler, säger Johanna Larsson.

Johanna Larsson nådde världstoppen, tog två singeltitlar och 14 dubbeltitlar på WTA-touren, var som bäst rankad 45 i världen i singel och spelade in motsvarande runt 35 miljoner kronor i prispengar fram tills hon slutade i februari 2020.

Nu är hon fokuserad på en karriär som tränare – och vill tillbaka till världstoppen i den rollen.

"Samhällsproblem"

Johanna Larsson tycker det är viktigt med fler kvinnliga tränare i svensk idrott.

– Therese Alshammar var här och föreläste och berättade att hon tycker att kvinnor kanske har lite lättare för det här med känslor och förståelse på ett annat sätt. Det känner jag igen mig jättemycket i gentemot den kvinnliga tränaren.

– Jag vet inte om vi någonsin kommer upp i 50-50 eller om det ens behöver vara det, men det ska finnas möjlighet att jobba både med män och kvinnor.

Hon tror att det låga antalet kvinnliga ledare inte bara är ett problem inom idrotten utan en förlegad samhällsstruktur.

– Nu har det blivit bättre på senare tid, men kvinnans roll har kanske inte har varit den att jobba mest och ta de där tyngre uppdragen. Familjen har varit viktig och mannen har blivit ursäktad att vara borta mer, säger hon.

I våras började hon som tränare på tennisgymnasiet i Båstad där hon har en 60-procentig tjänst. Då sade hon i en intervju med DN att hon tyckte alltför få unga tennistalanger i dag är fokuserade på att bli proffs.

– Nu kan jag inte hur det ser ut i hela Tennissverige, men jag hoppas att de som vill satsa får möjligheten att göra det. Att några sticker ut hakan. Den där seriositeten som behövs kan man ibland bli mobbad för, det är coolare i dag att inte vara jätteseriös och det tycker jag är ett jätteproblem, kanske främst inom tennisen. Det är få som gör det till hundra procent, säger hon.

Göran Sundberg/TT

Johanna Larsson under Franska mästerskapen 2019. Arkivbild.
Johanna Larsson under Franska mästerskapen 2019. Arkivbild.
Foto: Christophe Ena/AP/TT

FAKTA

Fakta: Tränarprojektet

Projektet "Olympisk offensiv – kvinnliga tränare" har startats av SOK i samarbete med de olympiska förbunden. Idrottsförbunden har nominerat kvinnliga deltagare som bedöms ha potential att bli topptränare i sin idrott inom två-sex år. Programmet drog i gång i maj och kommer att pågå i två år med fyra träffar per år, den första fysiska ägde rum förra veckan på Bosön.

Tillsammans med respektive förbund ska en utvecklingsplan tas fram för varje tränare som följs upp regelbundet. De får också mentorer till sin hjälp.

Den första kullen på 20 tränare kommer från de individuella sommaridrotterna, även lagidrotterna och vinteridrotterna kommer att starta i separata grupper. Vilka som deltar i dessa är inte klart.

Deltagare i den första gruppen: Amanda Högström, badminton, Johanna Karlsson, do, Maria Christoforaki, bordtennis, Lina Skoghagen, boxning, Cornelia Cronwall, brottning, Johanna Gullroos, bågskytte, Malin Sundström, friidrott, Lotta Borgius, do, Johanna Vikström, do, Therese Larsson, golf, Janie Ahlström, gymnastik, Sofia Paldanius, kanot, Josefine Nordlöf, do, Emma Hawke, klättring, Malin Källström, rodd, Jenny Gustavsson, simning, Maria Öhman, do, Claire Vilshed, do, Johanna Larsson, tennis, Annie Andersson, triathlon.

FAKTA

Fakta: Johanna Larsson

Född: 17 augusti 1988 i Boden.

Bostadsort: Jonstorp.

Yrke: Tränare på tennisgymnasiet i Båstad.

Meriter som aktiv: 2 WTA-titlar i singel (Båstad 2015 och Nürnberg 2018) och 14 i dubbel. Proffs mellan 2006 och 2020.

Sport

Stor sumomästare slutar

Hakuho utför en nyårsritual i Tokyo 2018.
Foto: Shizuo Kambayashi/AP/TT
Sport
Sport

En av Japans, och därmed världens, bästa sumobrottare tänker pensionera sig från den aktiva karriären. 36-årige Hakuho säger till japanska NHK att flera skador de senaste åren gör att kroppen inte klarar av mer brottning och att han nu i stället ska ta över som chef för ett stall med brottare.

Hakuho, som egentligen heter Monkhbatyn Davaajargal, föddes i Mongoliet och är den blott andre mongolen att bli stormästare i sporten.

Han debuterade 2001, fick stormästartiteln yokuzuna 2007 och blev för två år sedan japansk medborgare. Han har en lång rad sumorekord men har de senaste åren drabbats av flera skador och smittades i januari i år av covid-19.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL