Annons

"Vi kanske har lite mer champagne i benen"

Svenska damerna kunde som klar gruppetta lufta laget inför kvartsfinalen. Och väl där fick man en behaglig resa mot Sydkorea.
Det kan betyda mycket i en semifinal mot Frankrike.
– Vi kanske har lite mer champagne i benen än de andra, säger Carin Strömberg.
Publicerad 4 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Carin Strömberg, till höger, är viktig i Sveriges speluppbyggnad.
Carin Strömberg, till höger, är viktig i Sveriges speluppbyggnad.Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtliga utespelare fick speltid. Samtliga gjorde mål. Sverige förväntades ta kommandot mot Sydkorea men kanske inte på samma tydliga sätt som matchen utvecklades.

Det blev slutligen 39–30 till svenskorna, men redan efter halvtidsvilan började förbundskapten Tomas Axnér att gå runt på fler spelare.

Annons

Annars har han matchat startsjuan med bland annat Jamina Roberts, Carin Strömberg och Linn Blohm hårt.

– Det är såklart viktigt, att man kanske inte behöver slåss ända in i två förlängningar i en match. Det sparar lite, det är några dueller mindre för varje spelare, säger Tomas Axnér.

"60 minuter slagsmål"

All tid för återhämtning är viktig, konstaterar förbundskaptenen. Spelschemat är hårt lagt med match varannan dag – även i slutspelet.

Axnér sade skämtsamt direkt efter Sveriges kvartsfinalvinst att han hoppades på en "otroligt jämn match med 60 minuter slagsmål" mellan Nederländerna och Frankrike – en batalj där Sveriges semifinalmotståndare vaskades fram.

Det blev inte alls som han hade hoppats, Frankrike stod för en total överkörning av Nederländerna och vann med 32–22. Den franska målvakten Amandine Leynaud spelade med svenska ögon sett oroande bra.

Sverige var klart för kvartsfinal redan efter segern mot Brasilien i gruppspelet, dessutom var man etta i gruppen även vid en förlust mot Ungern i sista matchen.

– Det är bra att vi kanske har lite mer champagne i benen än vad de andra lagen har i nästa match, säger spelmotorn Carin Strömberg efter vinsten mot Sydkorea.

– Vi får mycket energi av att kontra och där är vi jäkligt bra.

Axnér valde redan i Ungernmatchen att gå runt på fler spelare. Bland annat satte han mittsexan Linn Blohm på läktaren – mot hennes vilja. Lite paradoxalt har landslaget dessutom satt in extra träningar och gympass för att försöka "förlänga formen", som Axnér uttrycker det.

Mycket fysträning

Laget har inför OS kört mycket fysträning och spelarna säger att de är i god form, kanske den bästa de varit i.

Annons

– På ett sätt var det bästa möjliga scenario, vi har pratat om den bästa vägen fram och vi har fått den och använt oss av den. Jag tycker att vi står ganska redo för att möta de bästa lagen, säger Tomas Axnér.

Spelarna håller med honom om att de själva försatt sig i ett läge där de kan vila den ordinarie startsjuan.

Kantspelaren Nathalie Hagman tror att alla rotation i laget ger en fördel.

– För det första får man i gång fler spelare men också att vi får vila de spelarna som spelat mycket. Vi rullar runt och alla som kommer in gör det väldigt bra. Det är en stark del i att vi går långt i den här turneringen, det gör kanske att vi är lite piggare i en semifinal.

Semifinalen mot Frankrike spelas 10.00, svensk tid, på fredag.

Niklas Svahn/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons