Annons

Tårar och vrede på årsdagen av explosionen

För att hedra offren som dog i den förödande explosionen i Beirut för ett år sedan samlades tusentals Beirutbor i vakor, ceremonier och marscher. En av dem var Jumanah Zabaneh.
– Det finns en kollektiv känsla av ilska, besvikelse och utmattning, säger hon till TT.
Publicerad 4 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Anhöriga håller upp porträtt av offren för den massiva explosionen för ett år sedan i Beiruts hamn.
Anhöriga håller upp porträtt av offren för den massiva explosionen för ett år sedan i Beiruts hamn.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Tusentals libaneser gick ut på gatorna i Beirut på onsdagen, ettårsdagen av den enorma explosion som skakade huvudstaden. Vid parlamentet, inte långt från platsen för explosionen, demonstrerade man mot regimen. Stenar kastades mot polisen som svarade med att skjuta tårgas och slå demonstranterna med batonger. Enligt Röda korset skadades ett tiotal personer.

Nere i hamnen, där explosionen inträffade, slöt tusentals Beirutbor upp vid en minnesceremoni för offren. Arméhelikoptrar spred rök i Libanons färger, rött och grönt, medan koranverser reciterades och namn på de förolyckade lästes upp.

Annons

En tyst minut hölls – men genast hördes sirener och slagord på håll, rapporterar AFP.

– Det finns en så stor vrede över politikernas brist på handling och över att ingen tagit sitt ansvar, säger aktivisten Jumanah Zabaneh, till TT.

Hon anser att den enda vägen ut ur hopplösheten är en total förändring.

– Det vi behöver är verklig politisk förändring, en reform i grunden. Jag tror att det kan bli verklighet, säger Zabaneh som sätter sitt hopp till de yngre generationerna.

Över 200 dog

Explosionen i Beiruts hamn den 4 augusti 2020 – som beskrivs som en av de största icke-nukleära som någonsin har uppmätts – slet sönder både staden och tusentals liv. Över 200 människor omkom och mer än 6 500 skadades när nästan 3 000 ton ammoniumnitrat antändes i en lagerlokal i hamnen.

För huvudstadsborna utgörs årsdagen av en blandning av ilska och sorg. Många kräver svar på hur olyckan egentligen kunde ske. På en husfasad i Beirut har någon satt upp en banderoll med orden "gisslan hos en mordisk stat".

– Kvarteret förändrades, människors sinnesstämning förändrades, allting förändrades i det här grannskapet, säger 72-årige Habib Frem.

Både Frem och hans hus skadades i explosionen. På årsdagen bär han svart för att visa sin sorg.

Trots att det har gått ett år sedan katastrofen har ännu ingen ställts till svars. Försök att åtala ansvariga politiker och andra högt uppsatta personer har misslyckats och utredningen har skjutits på framtiden.

Kritik från Macron

Under årsdagen anordnas även en ny internationell givarkonferens till stöd för Libanon på initiativ av Frankrikes president Emmanuel Macron. Målet att samla ihop minst 350 miljoner dollar, motsvarande över tre miljarder svenska kronor, överträffades med 20 miljoner dollar.

Annons

– Jag tycker att libanesiska ledare är skyldiga folket sanning och transparens, sade Macron när den FN-stödda digitala konferensen inleddes.

Mellan första och andra världskriget förvaltades Libanon av Frankrike på uppdrag av Nationernas förbund, NF.

Helena Nordenberg/TT

Mia Holmberg Karlsson/TT

Protester mot regeringen på årsdagen av explosionen i Beiruts hamn.
Protester mot regeringen på årsdagen av explosionen i Beiruts hamn.Foto: Bilal Hussein/AP/TT
Hamnen i Beirut, Libanon, dagen efter den massiva explosionen den 4 augusti 2020.
Hamnen i Beirut, Libanon, dagen efter den massiva explosionen den 4 augusti 2020.Foto: Bilal Hussein/AP/TT
Fakta: Explosionen i Beiruts hamn

Över 200 människor omkom och mer än 6 500 skadades när nära 3 000 ton ammoniumnitrat antändes i en lagerlokal i Beiruts hamn. Explosionen har beskrivits som en av de största icke-nukleära som någonsin har uppmätts.

Omkring 73 000 lägenheter inom en radie på tre kilometer förstördes eller skadades i explosionen. Över 300 000 människor blev hemlösa.

I explosionen förstördes också 163 skolor, 20 vårdcentraler och sex sjukhus, däribland ett barnsjukhus.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons