Annons

Belarusiska OS-sprintern framme i Warszawa

Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja är framme i Polen.
"Kristina Timanovskaja har landat säkert i Warszawa", skriver landets biträdande utrikesminister Marcin Przydacz på Twitter.
Hon får skydd i landet efter att ha uppgett att hon fruktar för sitt liv om hon återvänder till Belarus.
Publicerad 5 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Kristina Timanovskaja när hon lämnade Japan på onsdagsmorgonen, lokal tid.
Kristina Timanovskaja när hon lämnade Japan på onsdagsmorgonen, lokal tid.Foto: Koji Sasahara/AP/TT

– Hon är orolig för sin familj. Hon är trött och naturligtvis är hon spänd efter det som har hänt de senaste dagarna, säger den österrikiske ministern Magnus Brunner som mötte Timanovskaja när hon mellanlandade i Wien.

Han bekräftar att hennes resplaner – det var från början tänkt att hon skulle flyga direkt till Warszawa – ändrades i sista stund på grund av "säkerhetsskäl".

Annons

24-åriga Timanovskaja sökte i söndags skydd under Tokyo-OS. Hon sade att man försökte tvinga henne hem till Belarus då hon hade kritiserat sina tränare.

I Tokyo fördes hon till Polens ambassad och landet beviljade henne humanitärt visum.

På plats i Polen har hon träffat en belarusisk oppositionspolitiker i exil, Pavel Latusjko. "Vi hoppas att regimens plågor snart är över och att Kristina kommer att kunna nå nya sportframgångar i Nya Belarus", skriver han på Twitter tillsammans med en bild på de båda.

Kritiserade tränare

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenkos regering har sedan förra årets omtvistade presidentval med kraft tryckt ned alla former av opposition.

Timanovskaja är en av tvåtusen belarusiska idrottare som undertecknat ett öppet brev med krav på nyval och frisläppandet av politiska fångar. Det som föranledde den senaste händelseutvecklingen var en inlägg på Instagram där Timanovskaja kritiserar sina tränare och säger att de anmält henne till ett OS-lopp utan hennes vetskap.

Även hennes make Arsenij Zdanevitj har lämnat Belarus och ska åka till Polen från Ukraina.

– Jag har framgångsrikt fått visum och är mycket tacksam mot den polska ambassadören för att han hjälpte mig så snabbt, säger Zdanevitj till AFP.

Lukasjenko portad

Internationella olympiska kommittén säger att man utreder Belarus olympiska organisation.

President Aleksandr Lukasjenko och hans son Viktor är båda portade från OS-evenemang. Strax före Tokyo-spelen satte Lukasjenko press på landets idrottare.

– Tänk på det här innan ni åker. Om ni kommer hem utan någonting är det bättre att inte komma tillbaka alls, har Lukasjenko sagt enligt AFP.

Annons

Emma Gyllestad/TT

Kristina Timanovskaja tillsammans med den belarusiske oppositionspolitikern Pavel Latusjko.
Kristina Timanovskaja tillsammans med den belarusiske oppositionspolitikern Pavel Latusjko.Foto: National Anti-crisis Management/AP/TT
Kristina Timanovskaja under 100-metersförsöken i Tokyo-OS förra veckan.
Kristina Timanovskaja under 100-metersförsöken i Tokyo-OS förra veckan.Foto: Martin Meissner/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons