Annons

Dostum tillbaka – för att slåss?

Den ökände krigsherren Abdul Rashid Dostum är tillbaka i Afghanistan. Han ska träffa landets president och skulle kunna bli ett stöd i kampen mot talibanerna.
Publicerad 6 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Abdul Rashid Dostum är tillbaka i det alltmer krigshärjade Afghanistan. Arkivbild.
Abdul Rashid Dostum är tillbaka i det alltmer krigshärjade Afghanistan. Arkivbild.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Dostum, före detta fallskärmsjägare, general och vicepresident, har varit i Turkiet några månader, där han tros ha fått läkarvård. Hans talesman Ehsan Nero uppger för AFP att Dostum kom till Kabul i onsdags kväll och träffade högt uppsatta ämbetsmän för att diskutera säkerhetsläget i Jawzjanprovinsens huvudstad Sheberghan.

– Nu väntar han på att träffa president Ashraf Ghani, sade Nero på torsdagen.

Annons

Dostum ledde en av de största miliserna, uzbekiska krigare i norr, som slogs mot talibanerna och blev beryktade för att ha massakrerat tusentals krigsfångar. En återkomst för krigsherren och hans fotsoldater skulle kunna bli ett stöd för regeringsarmén i dess kamp mot de överallt framryckande talibanerna.

Sedan utländska styrkor började retirera från Afghanistan i maj har talibanerna gått stadigt framåt, allt närmare städerna som hittills hållits av armén. I exempelvis staden Lashkar Gah fortsätter armén att försöka hålla undan de talibanska kämparna, och uppmanar sedan i tisdags alla stadsbor att fly därifrån.

EU fördömde i ett uttalande på torsdagen talibanerna för deras våld mot civila och för brott mot löftet att inleda fredsförhandlingar.

Amerikanskt och afghanskt stridsflyg har intensifierat attackerna mot talibanerna, som i sin tur varnat att de kommer att slå mot regeringstjänstemän.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons