Annons

Nu börjar det igen – så är läget i Premier League

Det är inte ens en månad sedan Italien slog England i EM-finalen på Wembley. Men till helgen sparkar den engelska fotbollen i gång igen. Här är vad som har hänt på spelarfronten under sommaren.
– Många klubbar är försiktigare nu, säger Johanna Frisk, expert på Nent/Viaplay.
Publicerad 5 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Tackar han för sig i Tottenham – Harry Kane ser ut att vara på väg bort. Den kanske mest spektakulära värvningen inför Premier League-starten. Arkivbild.
Tackar han för sig i Tottenham – Harry Kane ser ut att vara på väg bort. Den kanske mest spektakulära värvningen inför Premier League-starten. Arkivbild.Foto: Paul Childs/AP/TT

På lördag drar den engelska fotbollssäsongen igång med Community Shield, matchen mellan vinnaren av Premier League (Manchester City) och FA-cupen (Leicester), spelas.

Veckan efter spelas den första omgången i Premier League.

Annons

Så här är läget hos de stora klubbarna

+ Manchester United

Klubben har till slut lyckats knyta till sig Jadon Sancho från Dortmund. 21-åringen har skrivit på ett femårskontrakt med klubben med option på ytterligare ett år.

En annan spelare som "The Red Devils" gjort klart med är den franske mittbacken Raphaël Varane, 28, från Real Madrid. En spelare som lär bjuda Uniteds svenske mittback Victor Nilsson Lindelöf på rejäl konkurrens.

– Just nu så är det Manchester United som värvat intressantast av toppklubbarna. Man har hämtat in två klasspelare som bägge kan gå rätt in och förbättra laget direkt. Men mycket kan fortfarande hända tills övergångsfönstret stänger den 21 augusti, säger Johanna Frisk.

+ Manchester City

Även om det ryktas om Jack Grealish och Harry Kane till klubben har bara den rutinerade målvakten Scott Carson kommit så här långt, medan man släppt iväg klubbikonen Sergio Agüero och stortalangen Eric Garcia till Barcelona.

Johanna Frisk tycker inte det är så konstigt att det inte rört på sig så mycket kring de ljusblå.

– Manchester City har gjort ett jättebra generationsskifte sen tidigare där man bland annat fått in en ung spelare som Phil Foden i laget. Dessutom gjorde man, precis som Chelsea, mycket i förra årets övergångsfönster.

+ Arsenal

Annons

Arsenal, som lade ännu en tung säsong till handlingarna i våras, har denna sommar satt sitt hopp till två 21-åringar. Först försvararen Nuno Tavares från Benfica, följt av mittfältaren Albert Sambi Lokonga från Anderlecht. Men många supportrar tycker att klubben inte varit tillräckligt aktiv.

– Många klubbar är mycket noggrannare i sina rekryteringar nu i spåren av coronapandemin. Sen får man inte glömma heller att pandemin faktiskt inte är över ännu. Arsenal har många bra spelare, men man har haft problem att hitta rätt sätt att spela på under Mikel Arteta, menar Johanna Frisk.

Lämnat Arsenal efter två säsonger i den rödvita-tröjan har den karismatiske brassen David Luiz gjort.

+ Liverpool

Lugnt har den även varit på övergångsfronten i Jürgen Klopps Liverpool där "bara" den 22-årige franske försvararen Ibrahima Konate från RB Leipzig anslutit till klubben. Räcker det räcker för att utmana Pep Guardiolas Manchester City om ligatiteln igen?

– Det finns flera klara kandidater till ligatiteln. Manchester City och Liverpool, såklart. Men även Manchester United med det fönster som de gjort och Thomas Tuchels Chelsea. Sen lär ju Leicester blanda sig i det där racet också på något sätt, menar Johanna Frisk.

Lämnat Merseyside har däremot den viktige, offensive mittfältaren Georginio Wijnaldum från Nederländerna gjort. Det till de franska giganterna Paris SG.

+ Tottenham

Det går dock inte att prata om det engelska övergångsfönstret utan att nämna cirkusen kring Tottenhams Harry Kane. Anfallaren har ryktats vara på väg att lämna London i flera säsonger och det ryktas att den engelske landslagsstjärnan ska ansluta till Manchester City för en rekordsumma för uppåt två miljarder kronor. Spelaren har heller inte varit med på de första dagarnas träningar med klubben.

Kane har i dag tre år kvar på sitt kontrakt i "Spurs"

Annons

I sommar har Tottenham gjort klart med en ny tränare i form av portugisen Nuno Esprito Santo och den spanske OS-spelaren Bryan Gil från Sevilla i en uppgörelse som innebar att argentinaren Erik Lamela gick i motsatt riktning.

+ Chelsea

Men Champions League-mästaren Chelsea, har de tryckt på gasen då? Inte riktigt. Även om det ryktats om storspelare som Erling Braut Haaland som Romelu Lukaku in, och den kritiserade tysken Timo Werner ut, har det ännu varit närmast knäpptyst i sydvästra London. Kanske mest anmärkningsvärt så här långt - fransmannen Olivier Giroud har lämnat för spel i italienska Milan.

– Som lag betraktat tycker jag att Chelsea är intressantast. Det ska bli spännande att se vad Tuchel kan få ut av Chelsea ett andra år och se om han kan fortsätta att maximera det lag han har till förfogande.

+ Uppstickarna:

Ännu längre söderut i London håller Crystal Palace till. "The Eagles" har i sommar bland annat släppt den nederländske landslagsmannen Patrick van Aanholt och den franske mittbacken Mamadou Sakho. Men kanske framförallt, den erfarne tränaren Roy Hodgson har lämnat och ersatts av fransmannen Patrick Viera.

– Det ska bli väldigt spännande att se om Patrick Viera kan få gång offensiven i Crystal Palace efter att den erkänt defensivt skicklige Roy Hodgson nu lämnat, menar Frisk och fortsätter med att hylla Leeds nyförvärv av Junior Firpo från Barcelona:

– Med Marcelo Bielsas (tränare i Leeds, red.amn) förmåga att utveckla unga spelare och Leeds spelsätt med mycket löpningar och hårt arbete ska det bli jättespännande att få se vad Firpo kan visa upp i år.

Totte Winstam/TT

Jadon Sancho byter Dortmunds gula tröja mot Manchester Uniteds röda. Arkivbild
Jadon Sancho byter Dortmunds gula tröja mot Manchester Uniteds röda. ArkivbildFoto: Martin Meissner/AP/TT
Fotbollsexperten Johanna Frisk tycker att Manchester United är den klubb som hittills gjort de intressantaste värvningarna inför den nya Premier League-säsongen.
Fotbollsexperten Johanna Frisk tycker att Manchester United är den klubb som hittills gjort de intressantaste värvningarna inför den nya Premier League-säsongen.Foto: Johnny Wohlin/Nent Group
Fakta: Premiäromgången i Premier League

Fakta: Premiäromgången i Premier League

Fredag 13 Augusti: Brentford–Arsenal (21.00).

Lördag 14 Augusti: Manchester United–Leeds (13:30), Burnley–Brighton, Chelsea–Crystal Palace, Everton–Southampton, Leicester–Wolverhampton, Watford–Aston Villa (alla 16.00), Norwich–Liverpool (18.30).

Söndag 15 Augusti: Newcastle–West Ham (15.00), Tottenham–Manchester City (17.30).

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons