Annons

OS-finalen flyttas i sista stund: "Helt sjukt"

Mindre än 16 timmar kvar till karriärens höjdpunkt. Då kom beskedet att OS-finalen i fotboll mellan Sverige och Kanada flyttas fram.
Ett bra beslut men ett uselt agerande från IOK, säger lagkapten Caroline Seger.
– Fruktansvärt dåligt. Det där får de nog göra om och aldrig göra igen.
Publicerad 5 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Caroline Seger, här på torsdagens senarelagda presskonferens i OS-byn, var inte nöjd med IOK:s agerande i frågan om att flytta fram OS-finalen.
Caroline Seger, här på torsdagens senarelagda presskonferens i OS-byn, var inte nöjd med IOK:s agerande i frågan om att flytta fram OS-finalen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ny avsparkstid blir klockan 14 på fredagen, svensk tid. Det innebär klockan 21 på kvällen i Japan i stället för klockan 11 på dagen, och på så sätt undviker man den värsta värmen.

Finalarenan blir också en annan, Yokohamastadion söder om Tokyo i stället för Olympiastadion i den japanska huvudstaden, eftersom den senare är reserverad för friidrott på fredagskvällen.

Annons

Därmed får de båda finallagen, Sverige och Kanada, som de ville till slut.

– Det är ju positivt. Att spela klockan 11 var kanske inget som vi hade föredragit ur ett hälsoperspektiv. Det är perfekt att det flyttas till en tid som dels är bättre för alla svenskar, men också mycket bättre från vårt håll, säger Caroline Seger.

Inget nytt önskemål

Den ursprungliga avsparkstiden har väckt kritik och i veckan har de båda landslagen bett Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Internationella olympiska kommittén (IOK) att senarelägga den.

Men det är obegripligt att beskedet dröjde så, säger Seger. Inte förrän de japanska klockorna passerat 19 på torsdagskvällen blev det officiellt.

– Det är fruktansvärt dåligt. För vår del har vi inte lagt så mycket fokus på det men ska man se helheten så är det helt sjukt att man ska behöva vänta så många timmar dagen innan den största matchen man kan uppleva, säger Seger.

Saken är också den att Fifa har försökt få IOK att ändra den ovanliga avsparkstiden sedan lång tid tillbaka. Enligt Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors lyftes det för första gången redan för 1,5 år sedan. Det gör Caroline Seger än mer irriterad.

– Jag förstår inte hur svårt det kan vara. Och det är ju egentligen inte i dag som diskussionerna har börjat, det har ju börjat mycket, mycket tidigare. Jag vet faktiskt inte varför det har tagit så lång tid.

– Men jag tror mycket att det handlar om att det är pengar som styr, precis som med allt annat i världen. Det har säkert haft med tv-tider och så att göra.

"Faktiskt vi som ska spela"

Landslaget har hela tiden förberett sig utifrån att matchen ska spelas klockan 11 på dagen, lokal tid. Men det är inga problem att nu justera planeringen för en senare start, säger hon.

– Det positiva är att vi får fler timmar till matchen, bättre sömn, lugn och ro och att vi spelar på en tid som är normal för oss som fotbollsspelare. Och det är ju faktiskt vi som ska spela. Så för vår del är det bara att tacka och ta emot.

Annons

Förbundskapten Peter Gerhardsson hade fram till det sena beslutet också utgått ifrån att matchen skulle spelas på den ursprungliga tiden.

– Ja, naturligtvis. Vi har förberett oss hela dagen på det. Men det är ett bra beslut. Det är inte bara ett bra beslut. Det är ett väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, väldigt bra beslut, säger Gerhardsson.

Lasse Mannheimer/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons