Annons

"Oski" missade historiska OS-finalen

Dubbel världsmästare och nia på världsrankningen – men svenska medaljhoppet och skatebordstjärnan Oskar "Oski" Rozenberg Hallberg missade OS-finalen i Tokyo.
Publicerad 5 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Oskar Rozenberg Hallberg ramlade under sitt andra kvalåk i parkdisciplinen.
Oskar Rozenberg Hallberg ramlade under sitt andra kvalåk i parkdisciplinen.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Även om det hade kunnat gå bättre så var det en fantastisk upplevelse, jag har haft kul hela veckan, säger han efter tävlingen.

Svensken fick som bäst 56,66 poäng i sina tre åk i kvalet i Ariakeparken i Tokyo. Han missade i första och andra åket. Poängen i tredje åket räckte inte för att ta sig vidare till finalen senare i dag – då han missade ett trick på slutet.

Annons

– Det var blandade känslor. Jag var nöjd att jag fick in nästan ett helt åk samtidigt som jag vet att kan mycket mer. Det är aldrig kul att missa tricket, säger Oskar "Oski" Rozenberg Hallberg och fortsätter:

– Jag är glad för dem som tagit sig till final.

Australiskt guld

Guldet gick till Australiens Keegan Palmer, som fick hela 95,83 poäng.

I grenen park får man tre åk om 45 sekunder på sig, varar det bästa räknas. De åtta bästa åkarna i kvalet går sedan till final. Domarna bedömer både stil och tricks samt den helhet av åket som skejtaren presterar.

Skateboard är med i OS för första gången och det tävlas i disciplinerna park och street, som innebär åkning med trick i skejtpark respektive gatumiljö.

Satsar vidare

I Tokyo har Sverige tidigare bedömts ha chans till medalj – för även om topp-20 på världsrankingen innehåller tio amerikaner har bara tre åkare från varje land fått vara med i OS. Nu är nästa chans i Paris 2024, och Rozenberg Hallberg kommer att satsa vidare dit.

– Det gör jag, det är bara tre år kvar så jag får hoppas på bättre bana då som passar mig bättre.

Första skate-tävlingen hölls i början av sommarspelen – då tog japanska Yuto Horigome hem OS-guldet i street-disciplinen.

Anna Karolina Eriksson/TT

Petter Nilsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons