Annons

Sverige vill krossa franska drömmar igen

Målvakten Jessica Ryde blev matchhjälte mot Frankrike sist. Då grusade hon Grâce Zaadis förhoppningar genom att rädda straff i sista sekund. Det gör hon gärna om.
– Det hade varit ännu fetare att kunna förstöra drömmen för ett helt lag.
Publicerad 5 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Jessica Ryde räddade Grâce Zaadis straff i matchens sista sekund i gruppspelet.
Jessica Ryde räddade Grâce Zaadis straff i matchens sista sekund i gruppspelet.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Bara att ta sig till semifinal är en bedrift som ett svenskt damlandslag i handboll aldrig har utfört tidigare. Nu är en vinst allt som står mellan dem och en historisk OS-medalj.

– Man är stolt över att vi är ett lag som spelar om medaljerna i ett ganska orimligt scenario, säger förbundskapten Tomas Axnér när han försöker sätta ord på Sveriges resa genom turneringen.

Annons

Förväntningarna på damlandslaget var lågt ställda inför OS med tanke på att Spanien, ROK och Frankrike var gruppmotståndare. Spelarna talade om en svår grupp och att de skulle vara nöjda med att ta sig till slutspel.

Facit blev något helt annat. Sverige var klart som etta i gruppen redan när en omgång återstod av gruppspelet. Det gjorde att man fick en lätt väg genom kvartsfinalerna, där man körde över ett chanslöst Sydkorea med 39–30.

Har mötts förut

När Sverige ställs mot Frankrike på förmiddagen svensk tid i morgon möter man ett lag som man spelat oavgjort mot tidigare i turneringen – det blev 28–28 efter att Frankrike fått en straff när tiden tickade mot och över 60 spelade minuter.

Andramålvakten Jessica Ryde, som fått hoppa in, räddade den franske stjärnan Grâce Zaadis skott och stor glädjeyra utbröt.

Efter matchen sade Ryde att hon "älskar att stå där och förstöra den drömmen".

– Jag tycker att det ska bli svinkul att möta dem igen, det var den första matchen som verkligen bjöd upp till dans, och det blir mycket spänning och nerver, säger Ryde.

Hon tycker att laget, och hon själv, har alla möjligheter att krossa franska förhoppningar igen.

– Det hade varit ännu fetare att kunna förstöra drömmen för ett helt lag.

Körde över Nederländerna

Mötet lär dock bli annorlunda jämfört med det i gruppspelet, enligt de svenska spelarna.

Guldfavoriten Frankrike visade i sin kvartsfinal mot Nederländerna att man har lagt i ytterligare en växel i slutspelet. Matchen tippades på förhand bli jämn – Frankrike vann med 32–22.

Annons

– Vi är inte överraskade av kapaciteten de har i laget, det är vi inte. De fick in en fullträff i går och vi hoppas att de inte får in samma fullträff igen, säger Tomas Axnér.

Förbundskaptenen har instruerat spelarna annorlunda än inför gruppmatchen. Det är detaljer, men det är också sådant han gillar att pilla i och som spelarna är villiga att hacka i sig.

– Vi har tittat på sakerna vi haft mest problem med och försöker att vara lösningsorienterade. Vi hade ganska stora problem med mittsex-playmaker-samarbetet där de är väldigt skickliga. Det är deras två kanske bästa spelare som vi hade lite svårt med, säger Axnér.

Samtidigt tror han att Frankrike går in i matchen med en annan respekt för Sverige än tidigare.

– De vet att de hade jäkligt jobbigt senast och att det kommer kosta dem jäkligt mycket att vinna.

Har roligt tillsammans

De svenska damerna verkar ha hittat en harmoni i truppen som de också tar med sig ut på planen. Många tar upp hur kul de har tillsammans i OS-byn och att en blandning av skratt och allvar kanske tar bort en del nerver.

Högersexan Mathilda Lundström tycker att det känns som att tjejerna spelar "med varandra och för varandra".

– Jag är bara förväntansfull, det ska bli fantastiskt roligt att ställa sig på banan. Så du kommer nog att se ett leende landslag.

Carin Strömberg, som vuxit fram till en spelmotor av världsklass i turneringen, håller med.

– Jag tror absolut det är en jättestor bidragande orsak till att det gått så bra. Det är tufft att vara samlade så länge men det underlättar ju enormt när vi har roligt varje dag och trivs med varandra och fortfarande vill ses på rummen mellan matcherna.

Annons

Efter att ha varit tillsammans och haft roligt ihop i nästan en och en halv månad är en OS-medalj något både spelare och ledare har inom räckhåll.

– Om man tänker på allt vi har gjort under den här sommaren med över 40 samlingsdagar tillsammans, det är klart att vi vill komma hem härifrån med en medalj. Den kommer för evigt att finnas där, en fjärdeplats blir en fjärdeplats, men en medalj är en medalj, säger Tomas Axnér.

Niklas Svahn/TT

Fakta: Slutspel i OS-handbollen

Fakta: Slutspel i OS-handbollen

Damernas semifinaler spelas på fredag den 6 augusti. Speltid i svenska tider:

10.00: Sverige–Frankrike.

14.00: Norge–Ryska laget.

Final och bronsmatch spelas på söndag den 8 augusti.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons