Annons

USA ger skydd åt hongkongeser

Publicerad 5 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Hongkongeser får förlängt uppehållstillstånd i USA på grund av det politiska förtrycket hemmavid. Här vaktar polis en domstol i Hongkong fredag förra veckan.
Hongkongeser får förlängt uppehållstillstånd i USA på grund av det politiska förtrycket hemmavid. Här vaktar polis en domstol i Hongkong fredag förra veckan.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Personer från Hongkong får förlängt uppehållstillstånd i USA i ett och ett halvt år. Orsaken är att Kina angripit Hongkongs autonomi, underminerat demokratin och slagit ner på pressfriheten. Allt enligt en presidentorder till de berörda amerikanska myndigheterna på torsdagen.

President Joe Biden skriver att beslutet tas av "tvingande utrikespolitiska skäl" och för att "främja USA:s intressen i regionen".

Annons

Beslutet gäller för flera tusen hongkongeser som redan befinner sig i USA, och de kan nu söka arbetstillstånd.

Bidens regering har tidigare infört sanktioner mot kinesiska regeringsföreträdare och varnat företag för att verka i Hongkong som reaktion mot de "säkerhetslagar" som Kina införde i territoriet i fjol och nedslagen mot politiska aktivister.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons