GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Högklassig spionthriller

Roland Klinteberg har sett The courier.
Filmrecension • Publicerad 6 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Benedict Cumberbatch, Angus Wright och Rachel Brosnahan iThe courier.
Benedict Cumberbatch, Angus Wright och Rachel Brosnahan iThe courier.
Foto: Liam Daniel

Alla som fått sin första pension på bankkontot har säkert något minne i allmänhet och troligen Kubakrisen i synnerhet, från den tid som brukar kallas "det kalla kriget". Vi minns som i går när president Kennedy beordrade blockad mot alla ryska fartyg som närmade sig Kuba – och närmade sig gjorde de minut för minut.

Några rader för att friska upp minnet hos de som inte var med när det begav sig. På Kuba styrde och ställde öns egen fixstjärna Fidel Castro som gärna syntes i bild med alla, från statsminister Olof Palme till Hollywoodhjälten Errol Flynn. Du och bror var han också med Sovjets regeringschef Nikita Chrusjtjov, en gengångare från oktoberrevolutionens dagar och nu en av de få utvalda som hade världens öde i sina händer. På ytan var den lille trinde Chrusjtjov och hans jovialiska hustru Nina en mysfamilj, men när han bankade skon i bordet i FN-skrapan såg Dag Hammarskjöld honom kasta masken. Nu hade president Kennedy fått svart på vitt att nämnde Chrusjtjov hade placerat långdistansraketer på Kuba och satte ner klacken – hit men inte längre.

Merab Ninidze och Benedict Cumberbatch i The courier.
Merab Ninidze och Benedict Cumberbatch i The courier.
Foto: Liam Daniel

"Krusse" vägrade backa och världen höll andan. Om dessa dagar och vad som hände bakom kulisserna handlar Dominic Cookes nagelbitare The courier som bekräftar att verkligheten ofta överträffar dikten. Precis som i en Hitchcock-film handlar det om en helt vanlig person som mer eller mindre mot sin vilja blir indragen i händelser fjärran från sin egen Svensson-vardag. Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) är en välmående affärsman som gärna tar några glas med kunderna medan han smörjer dem för stundande affärer. Politik får inte stå i vägen för en bra affär och förvåningen när MI6 och CIA ber honom om några riskfria tjänster i Moskva är naturligtvis stor.

Med en blandning av profit, spänning och lite cynism tar han på sig uppgiften som kommer att få ödesdigra konsekvenser när han blir personligt god vän med den ryske spionen Oleg Penkovsky (Merab Ninidze). Miljön, det kalla krigets Sovjet, som nu dominerades av KGB:s storebrors blickar över axeln och den tidens naturliga oro bland folk i allmänhet för att domedagsbomben skulle explodera, genomsyrar varje scen och dramaturgin fungerar till fulländning på alla fronter.

Benedict Cumberbatch i The courier.
Benedict Cumberbatch i The courier.
Foto: Liam Daniel

Både Cumberbatch, som den lite dryge affärsmannen som växer med uppgiften, och Ninidze som den ryske spionen, som ser sitt land frätas sönder i kommunismens syrebad, är lysande och det doftar Oscar lång väg. En film som kompenserar mycket av den filmtorka vi fått genomlida alltför länge nu.

Filmrecension

The courier

Regi: Dominic Cooke

Medverkande: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan med flera.

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.