GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Först i Osby – nu hoppas hon att fler hoppar på tåget

I slutet av juni blev Maria Malmqvist Bengtsson först i Osby kommun med att utbilda sig till specialundersköterska inom välfärdsteknik. Nu ska hon hjälpa till att utveckla äldre- och LSS-omsorgen med sina kunskaper.
– Kommunerna och hela vården behöver ta hjälp av det här de närmaste åren, säger 49-åringen från Hästveda.
Osby • Publicerad 7 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Maria Malmqvist Bengtsson är först i Osby kommun att utbilda sig till specialistundersköterska inom välfärdsteknik.
Maria Malmqvist Bengtsson är först i Osby kommun att utbilda sig till specialistundersköterska inom välfärdsteknik.Foto: Jacob Ruderstam

Maria Malmqvist Bengtsson började arbeta i Osby för över 20 år sedan. Efter att ha träffat sin man Joakim sökte hon sig till trakten i slutet av 90-talet. Till en början var det sommarjobb och extraknäck som elevassistent som fick vardagen att rulla. När det tog slut valde hon att satsa på vården.

– Jag har haft fast tjänst här sedan millennieskiftet ungefär. Jag har inte haft samma tjänst men det har varit inom hemtjänsten.

Marias specialkunskap är trygghetslarm. Även innan hon fick rollen som larmsamordnare för några år sedan jobbade hon med trygghetslarm i en hemtjänstgrupp.

– Jag har ansvar för att larmen ska fungera. Jag ser till att de servas och det är mycket annat runtomkring som som personalen ska kunna. Det kommer nog att bli ännu mer tekniska hjälpmedel framöver.

Det här med tekniska hjälpmedel var så pass intressant att Maria för ett år sedan började läsa till specialistutbildad undersköterska inom välfärdsteknologi. Trots det krånliga namnet är det faktiskt mer logiskt än vad man kan tänka sig.

– Det innebär att jag har fått mer kunskap om lagar och förordningar när det gäller välfärdsteknik. Man ska kunna handleda personal som använder tekniken helt enkelt. Förhoppningsvis kan jag även vara med och implementera lite ny teknik inom äldre- och LSS-omsorgen.

Hur mycket handlar det om teknik?

– Det är ju inte så att man får lära sig all teknik. Men man får lära sig lite om vad som finns och hur man ska tänka när man använder teknik.

Utbildningen sköttes helt på distans och även om Maria tyckte att det var en bra utbildning saknade hon att interagera med sina klasskamrater.

– Man fick inte den kontakten med klasskamraterna som man hade fått om man träffats på riktigt. Men det är klart att jag har bildat lite nya kontakter. Vi har en Facebook-grupp tillsammans.

Vad känner du att Osby kan utveckla när det kommer till välfärdsteknik?

– Det viktiga är att man inför hjälpmedel som gör nytta. Trygghetskameror tror jag kan underlätta en del, både för personal och för vårdtagare som inte vill ha så mycket besök. Det finns GPS-larm som innebär att du har en larmklocka på armen som du kan ta med. Vissa vårdtagare vill kunna få kontakt även när de inte är hemma. Alla är ju mer rörliga idag än vad man var förr.

Hur ligger Osby till i de här frågorna just nu?

-- Jag tror att Osby ligger rätt bra till. Vi är inne på andra omgången av digitala larm efter att vi införde det 2015. Även om de ligger bra till vill ju jag att det ska utvecklas ännu mer.

Idag sköter hon sitt jobb som larmsamordnare från Ekebo i Osby. Än så länge finns det inte någon direkt utformad tjänst för Maria att dra nytta av alla sina nyfunna kunskaper. Men hon utesluter inte att det kan dyka upp något.

– Det kanske är någon som kommer på att det behövs, säger hon och skrattar.

– Nej men jag har inte tänkt så mycket på det. Jag trivs med den tjänsten jag har. Men det är klart att man vill ha tid att också kunna syssla med det nya man lärt sig.

Att hon är först i kommunen med att utbilda sig inom ämnet tycker hon är coolt.

– Jag var inte beredd att det skulle bli sånt ståhej kring det. Men det är roligt. Jag hoppas att fler hoppar på tåget för det behövs. Kommunerna och hela vården behöver ta hjälp av det här de närmaste åren. Vårdbehovet ökar och personalen minskar.

Maria Malmqvist Bengtsson

Ålder: 46

Yrke: Larmsamordnare / Specialistutbildad undersköterska i välfärdsteknik

Bor: Hästveda

Familj: Mannen Joakim och barnen Alfred och Olivia

Hobby: Jag tycker om att vara i trädgården, vi har en sommarstuga i Karlskrona skärgård där jag lägger mycket tid. Lite träning är också roligt.

Motto: Det löser sig alltid, man får bara vara lite envis

Hur dricker du ditt kaffe? Gärna en Cappuccino

Maria Malmqvist Bengtsson har arbetat inom kommunen i över 20 år. Idag är hon den enda personen med en specialistutbildning inom välfärdsteknik.
Maria Malmqvist Bengtsson har arbetat inom kommunen i över 20 år. Idag är hon den enda personen med en specialistutbildning inom välfärdsteknik.Foto: Jacob Ruderstam
Maria Malmqvist Bengtsson dricker gärna kaffe, helst ska det vara en cappuccino.
Maria Malmqvist Bengtsson dricker gärna kaffe, helst ska det vara en cappuccino.Foto: Jacob Ruderstam
Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.