GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Historier bland färgerna i taket

Ända sedan den krigshärjade medeltiden har den stått vacker och vit i Hästveda. Trots ett och annat tillbygge har varken valv eller väggar slagits sönder sedan 1100-talets slut. Hästveda kyrka andas både historia och nutid.
Hästveda • Publicerad 10 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Målningarna i långhuset och koret i Hästveda kyrka kom till på sent 1400-tal. Målningarna längst fram, i absiden, målades redan på 1200-talet.
Målningarna i långhuset och koret i Hästveda kyrka kom till på sent 1400-tal. Målningarna längst fram, i absiden, målades redan på 1200-talet.Foto: Jenny Stjernström

Hundratals år har passerat sedan Hästveda kyrka byggdes omkring år 1190. Omkring kyrkan står gravstenar på kyrkogården, vid grinden står bårhuset och en bit bort den gamla prästgården. Prästgården har nu blivit förskola, och bårhuset används till förråd och annat. Kyrkan där byn brukade samlas ligger numera i kanten av Hästveda, vars centrum dragits närmare järnvägen.

En gemenskap uppstår

Karin Persson bodde många år utanför Hästveda och har länge varit aktiv i kyrkan tills flytten gick till Hässleholm och pandemin satte stopp för mycket av verksamheten. Hon berättar förtjust om gemenskapen som uppstår när människor samlas i kyrkan.

Den medeltida kyrkan i Hästveda byggdes omkring 1190, och står vacker än idag.
Den medeltida kyrkan i Hästveda byggdes omkring 1190, och står vacker än idag.Foto: Jenny Stjernström

– Det är väldigt roligt att sammansluta en grupp, när alla går till samma ställe, säger Karin. Från sin barndom kommer hon ihåg hur det stod en vägg längst fram i kyrkan med en dörr till ett rum där endast prästen fick vara. Bänkarna har under åren bytts ut, och än idag syns märken i ytterväggarna från gamla portar som tagits bort.

Anrika målningar från 1200-talet

Något som däremot består är vackra och unika målningar i taket. Längst fram i kupolen, eller absiden, målades bilder av Jesus, evangelister och apostlar redan i början av 1200-talet. Resten av taket i koret och långhuset målades i slutet av 1400-talet. Där syns bilder av Jesu liv och skapelseberättelsen.

Karin Persson tycker att kyrkan är en av de vackraste i landet.
Karin Persson tycker att kyrkan är en av de vackraste i landet.Foto: Jenny Stjernström

– Under 1600-talet målade man över hela taket i vitt. Sen dröjde det till fram på 1940-talet innan en präst som hette Anund Lundquist tog initiativ till att knacka fram dem igen. Det var ett jättejobb att ta fram målningarna utan att förstöra dem, berättar Karin Persson.

Målningar av Eva och Adam från sent 1400-tal pryder taket.
Målningar av Eva och Adam från sent 1400-tal pryder taket.Foto: Jenny Stjernström

Prästen Anund Lundquist drev även på så att dopfunten i granit från 1200-talet återvände till Hästveda kyrka från Lunds Historiska Museum. Idag lockar takmålningarna turister, även under pandemitider.

– Jag tycker personligen att det är en av landets vackraste kyrkor, säger Karin Persson.

Historia möter nutid

Även i mer modern tid har kyrkan haft en central roll i livet för många Hästvedabor. Förskolan Änglabus är jämt full, med fler barn på kö, och konfirmander ska snart åka på helgläger. Hästveda kyrkliga arbetsförening bildades 1918, och är aktiv än idag med symöten, soppkök och auktioner. I församlingen hålls även öppet för barn att umgås och samlas några dagar i veckan. Men under pandemin har aktiviteten blivit mindre.

Målningarna i långhuset och koret kom till på sent 1400-tal. Målningarna längst fram, i absiden, målades redan på 1200-talet.
Målningarna i långhuset och koret kom till på sent 1400-tal. Målningarna längst fram, i absiden, målades redan på 1200-talet.Foto: Jenny Stjernström

– Det kunde vara sprängfullt här inne i kyrkan, nu får vi som max vara 26 personer. Det brukade också vara mycket musikverksamhet med körer både för ungdomar, barn och vuxna, säger Karin Persson, som hoppas och tror att verksamheten snart kommer att börja återgå till det normala.

En lekplats bakom den gamla prästgården vittnar om aktivitet och skoj, medan målningar och gravstenar daterade för hundra år sedan påminner om forna dagar. Den har stått i snart 900 år, och i Hästveda kommer kyrkan att bestå.

9 bilder
Nära kyrkan ligger tidigare präster begravna. Till vänster vilar Anund Lundquist som är ansvarig för att takmålningarna blev framtagna igen.
Hästveda kyrka.
Den populära förskolan Änglabus vid Hästveda kyrka är full, med fler barn på kö.
Predikstolen utfördes ursprungligen på 1500-talet. Ovanför syns målningar från Jesu liv.
Även danska vapensköldar pryder taket i kyrkan.
Karin Persson har länge varit aktiv i Hästveda kyrka.
Dopfunten av granit är nästan lika gammal som kyrkan. Ett tag stod den på ett museum i Lund tills kyrkan fick återse den.
Absiden, den kupolformade delen av kyrkan, med de äldsta takmålningarna.
I vapenhuset står en av två runstenar i Nordskåne. Stenen är från 1200-talet och på den står ''I dina händer, Herre, befaller jag din ande, Åse''.
Nära kyrkan ligger tidigare präster begravna. Till vänster vilar Anund Lundquist som är ansvarig för att takmålningarna blev framtagna igen.
Hästveda kyrka.
Jenny StjernströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.