Annons

Vila blicken på konst i världsklass

Stockholm lockar med Sveriges bästa utbud av konst. Ofta har inte ens de mest inbitna varit på alla konstmuseer i huvudstaden. Men vi har besökt allihop.
Publicerad 15 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Nationalmuseums Zorn-utställning är mycket sevärd. Det lönar sig att ta god tid på sig och titta extra noga på hans skickliga penselföring.
Nationalmuseums Zorn-utställning är mycket sevärd. Det lönar sig att ta god tid på sig och titta extra noga på hans skickliga penselföring.Foto: Johan Öberg

Vi börjar med de två giganterna – Nationalmuseum och Moderna museet - som ligger nära varandra på Blasieholmen respektive Skeppsholmen. Nationalmuseum visar svensk och internationell konst från 1500-talet till tidigt 1900-tal. Det återinvigdes hösten 2018, efter en ombyggnad som har genererat väldigt vackra lokaler, en satsning på fler kvinnliga konstnärer och en ny syn på hur konst ska presenteras. Nu mixas möbler, skulpturer och tavlor från olika epoker i samma rum och informationsskyltar berättar mer om konsten ur exempelvis ett genusperspektiv.

Fram till 29 augusti visas den hyllade utställningen om Anders Zorn. Den ger en insiktsfull och spännande bild av den skickliga konstnären, som målade långt mer än bara nakna kvinnor.

Nationalmuseums pampiga entré har precis som hela huset fått en rejäl försköning.
Nationalmuseums pampiga entré har precis som hela huset fått en rejäl försköning.Foto: Johan Öberg
Annons

Moderna museet har en av världens finaste samlingar av modern konst och en stor mängd fotografier, där tyvärr rätt lite visas. I höst ser vi dock fram emot fotokonstnären Annika von Hausswolffs ”Alternativ sekretess”, som öppnar den 23 oktober.

Lockar foto väljer man snarare Fotografiska på Södermalm. Utställningarna är flera och byts ofta. Höstens huvudnummer, ”Frank Ockefels 3 – Introspection”, är klart sevärd med sin mix av humor, kändisfoton och udda infall – som de coronasäkrade utställningsbänkarna som fotokonstnären själv har målat.

På Djurgården är det många som kombinerar flanerande med estetiska upplevelser. Första stoppet kan vara Spritmuseum, med Vin & Sprits samling reklamkonst för Absolut vodka.

Liljevalchs omdiskuterade utbyggnad, Liljevalchs +, öppnar i augusti med bland annat Bea Szenfeldts papperskläder. Den coronaförsenade vårsalongen är annars Liljevalchs stora publikdragare, den pågår till och med den 22 augusti.

Thielska galleriets samling av nordisk konst från decennierna runt förra sekelskiftet är ytterst sevärd.
Thielska galleriets samling av nordisk konst från decennierna runt förra sekelskiftet är ytterst sevärd.Foto: Johan Öberg

Nästa Djurgårdsstopp, Prins Eugens Waldemarsudde, hör till höjdarna med sin kombination av tidiga 1900-talsmiljöer, prinsens egen konst och tillfälliga utställningar. Dessutom finns här en härlig trädgård med skulpturer och blommor. Utställningen Future Nordic Fashion visar vad unga modeskapare i framkant har för sig just nu. Pågår till den 3 oktober.

Thielska galleriet, längst ut på Djurgården, domineras av en superb samling nordisk konst från förra sekelskiftet, bland annat många verk av Edward Munch. Missa inte den fina skulpturparken som omger museet med exempelvis flera känslofyllda Vigelandskulpturer. Den 16 oktober öppnar ”Carl Johan de Geer – den stora missuppfattningen”, en lite udda fågel för att vara en Thielska-utställning, men nog så spännande.

Taket på Sven-Harrys konstmuseum hyser en fin skulptursamling och bjuder dessutom på skön utsikt över Vasastan.
Taket på Sven-Harrys konstmuseum hyser en fin skulptursamling och bjuder dessutom på skön utsikt över Vasastan.Foto: Johan Öberg

I Vasastan finns uppstickaren Sven-Harrys konstmuseum, inhyst i ett gyllene hus. På taket har konstsamlarens tidigare bostad återskapats in i minsta detalj, fylld med sevärda verk av bland andra Strindberg och Carl Fredrik Hill. Men det mesta av huset upptas av tillfälliga visningar och i höst ser vi fram emot grupputställningen ”Party för Öyvind”. Skyndar man sig kan man fram till den 22 augusti se den utsökta ”Bakom hörnet vindens jojk”, med enbart samisk nutidskonst.

Magasin 3, Bonniers konsthall, Färgfabriken och Accelerator är en museikvartett med lite mer krävande nutidskonst. Magasin 3 i Frihamnen är det enda av dessa med en egen samling och den håller toppklass. I höst visas ”En tyst vår vandrar genom lägenheten”, med verk ur samlingarna. Observera att besök måste förbokas.

I höst visar Millesgården en stor utställning om keramikern Stig Lindberg. Kanske har du som så många andra någon av de bruksföremål han designat i dina köksskåp?
I höst visar Millesgården en stor utställning om keramikern Stig Lindberg. Kanske har du som så många andra någon av de bruksföremål han designat i dina köksskåp?Foto: Johan Öberg

Bonniers konsthall i Vasastan har sommarstängt augusti ut, sedan öppnar Abu Hamdan-utställningen ”Dirty Evidence. Färgfabriken öppnar sent i augusti med ”Symbiosis”, som beskrivs som en experimentell plattform för att pröva och gestalta ett symbiotiskt tänkande. På Accelerator, på universitetsområdet i Frescati, möts konst, vetenskap och samhällsfrågor. I oktober öppnar ett par nya utställningar.

Kulturhuset var förr en av stadens viktigaste konstinstitutioner, men mera sällan så nu. Missa dock inte höstens utställning om filmaren Roy Andersson, ”Om detta att vara människa”.

Annons

Till sist, två museer tillägnade varsin berömd skulptör: I Bellevueparken gömmer sig Carl Eldhs Ateljémuseum i huset där han verkade. Det är till bristningsgränsen fyllt med fascinerande gipsförlagor till olika verk – både sådana som har förverkligats och andra. Bland dessa finns till slutet av september en rad alster av Klara Kristova insmugna. Vill man se fler Eldh har museet regelbundna skulpturvandringar.

Millesgården ligger egentligen inte i Stockholm, utan på Lidingö, 100 meter från kommungränsen. Skulpturparken är en fantastisk konstupplevelse året runt – kom gärna när det har snöat. Inomhus finns ännu fler Millesverk och hans antika skulpturer. Året ut pågår en ytterst sevärd utställning om en av våra främsta keramiker, Stig Lindberg, en publikmagnet där förbokning krävs.

Johan Öberg/TT

Andy Warhol finns självklart representerad i Moderna museets fina samling av konst från tidigt 1900-tal och framåt.
Andy Warhol finns självklart representerad i Moderna museets fina samling av konst från tidigt 1900-tal och framåt.Foto: Johan Öberg

En del av Sven Harrys konstmuseum är en exakt kopia av hans tidigare hem, inklusive alla böcker och mängder av exklusiv konst.
En del av Sven Harrys konstmuseum är en exakt kopia av hans tidigare hem, inklusive alla böcker och mängder av exklusiv konst.Foto: Johan Öberg
Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken är sprängfylld med konstnärens gipsförlagor till verk som sedan oftast gjutits i brons.
Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken är sprängfylld med konstnärens gipsförlagor till verk som sedan oftast gjutits i brons.Foto: Johan Öberg
Accelerator på universitetsområdet i Frescati hör till Stockholms konstmuseers doldisar, men är väl värt en utflykt.
Accelerator på universitetsområdet i Frescati hör till Stockholms konstmuseers doldisar, men är väl värt en utflykt.Foto: Johan Öberg
Millesgårdens fina terrasser med Carl Milles verk är en skön upplevelse när som helst på året.
Millesgårdens fina terrasser med Carl Milles verk är en skön upplevelse när som helst på året.Foto: Johan Öberg
Magasin 3 i Frihamnen har fina egna samlingar. I höst visas delar av den på temat ”En tyst vår vandrar genom lägenheten”.
Magasin 3 i Frihamnen har fina egna samlingar. I höst visas delar av den på temat ”En tyst vår vandrar genom lägenheten”.Foto: Johan Öberg

"På taket har konstsamlarens tidigare bostad återskapats in i minsta detalj, fylld med sevärda verk av bland andra Strindberg och Carl Fredrik Hill."

Stockholms konstmuseer

+ Allmänt

Stockholm har landets i särklass största utbud av konstmuseer. Dessutom finns här en rad etablerade kommersiella gallerier med egna utställningar (alltomstockholm.se) och i kranskommunerna hittar man en handfull konstmuseer till.

+ Ta sig runt

Museerna nås alla enkelt med lokaltrafiken. www.sl.se.

Äta på museum - 6 favoriter:

De flesta av Stockholms konstmuseer har restauranger, och de få som inte har det har åtminstone ett kafé. Kolla aktuella öppettider innan besök.

+ Fotografiska har tre serveringar skapade av den kända tv-kocken Paul Svensson: en prisad finrestaurang med växtriket i fokus under det forna tullhusets taknock, en bistro och vinbar med lika fräscht matkoncept och en veranda med fin vy över Stockholms inlopp.

+ Moderna museet har också tre serveringar. Restaurangen har fin utsikt mot Djurgården och Strandvägen, på helgerna finns vanligen brunchbuffé. Café Blom är lite billigare och har läckra mackor och kalla rätter. Kaffebaren vid museientrén har espresso, mousserande vin med mera.

+ Prinsens kök på Waldemarsudde är en klassisk lunchdestination för Djurgårdsflanörer.

+ Accelerator café nyöppnades våren 2021 och drivs av teamet bakom Gamla Orangeriet i Bergianska trädgården. Poppis bland universitetsfolk.

+ Millesgårdens lanthandel är inte en affär utan museets restaurang med en kort lunchmeny i toppklass.

+ Liljevalchs klassiska Blå porten har äntligen öppnat igen efter att ha varit stängt i flera år. Gott på tallriken och en ljuvlig grönskande innergård lockar långt fler än bara konstälskare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons