GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Musikaliska Akademien vädjar för Afghanistan

Kungliga Musikaliska Akademien reagerar nu "med sorg och förfäran" på utvecklingen i Afghanistan och vill se politiska påtryckningar mot den nya regimen.
Publicerad 19 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Zohra är en av de grupper som utbildats vid Afghanistans nationella musikinstitut. De består av unga kvinnliga musiker och har bland annat turnerat i Sverige.
Zohra är en av de grupper som utbildats vid Afghanistans nationella musikinstitut. De består av unga kvinnliga musiker och har bland annat turnerat i Sverige.Foto: Kungliga Musikaliska Akademien

"Under talibanernas tidigare maktperiod i landet för cirka 20 år sedan förbjöds musikundervisning, instrument förstördes och olagligförklarades, musiklärare och musiker mördades och vi fruktar nu en repris av liknande missdåd", skriver Akademien i ett uttalande.

Musikaliska Akademien är också särskilt oroad över situationen för Afghanistans nationella musikinstitut, Anim, som sedan 2010 är landets enda musikskola. Anim tilldelades Polarpriset 2018 och har sedan några år också ett samarbete med Akademien. Institutet har spelat en "oerhört viktigt roll" för unga utsatta afghaners möjlighet till utbildning och möjlighet att uttrycka sig genom musik, enligt Akademien.

"Våra tankar går nu till skolans ledning och alla dess studenter och lärare. Yttrandefriheten gäller i högsta grad rätten att få utöva och uttrycka sig genom musik. Betydelsen av den möjlighet som i synnerhet flickor och unga kvinnor fått till skolgång och musikundervisning vid Anim kan inte nog understrykas", skriver man.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.