GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya organisten: ”Kände mig hemma i Osby direkt”

Efter 20 år som organist i Markaryd tillträder Ronnie Johansson, 46, tjänsten som organist i Osby den 1 september.
– Jag kände mig hemma i Osby direkt. Så jag tackade ja och det känns jättebra, säger han.
OSBY • Publicerad 19 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var när Ronnie Johansson fick kontakt med Bengt Almfjord, organist i Osby, som det blev tal om att tjänsten skulle bli ledig eftersom den förre organisten Bernt-Ove Kroon gick i pension.

– Men det hela var lite slumpartat. Vi pratades vid i ett helt annat sammanhang. Bengt ringde nämligen mig för att fråga om jag kunde hjälpa en orgelelev, som till vardags jobbar på Nibe, att få öva i kyrkan. Sedan började vi prata om framtida samarbete och så nämnde Bengt något om tjänsten som snart skulle bli ledig och frågade om jag var intresserad.

Ronnie Johansson, blir ny organist i Osby efter 20 år som organist i Markaryd.
Ronnie Johansson, blir ny organist i Osby efter 20 år som organist i Markaryd.Foto: Maja Ögren Andersson

– Nä, det vet jag inte direkt, svarade jag. ”Men du kan väl komma hit och hälsa på i alla fall”, tyckte Bengt och det gjorde jag.

Avgörande möte

Det mötet blev avgörande för Ronnie Johanssons framtid. Efter 20 år i Markaryd, där han bland annat har byggt upp ett omfattande körarbete, bestämde han sig för att ta klivet till Osby.

Ronnie Johansson föredrar kaffet svart, men är kaffeperiodare. - Ibland gör jag kaffeuppehåll, det kan bli lite för mycket kaffe ibland.
Ronnie Johansson föredrar kaffet svart, men är kaffeperiodare. - Ibland gör jag kaffeuppehåll, det kan bli lite för mycket kaffe ibland.Foto: Maja Ögren Andersson

– Det kändes kort och gott väldigt bra att träffa Bengt, hans hustru Ingrid och några andra medarbetare. Här skulle jag nog komma att trivas, tänkte jag.

– Men visst är det sorgligt och lite vemodigt att lämna arbetet i Markaryd efter så många år. Inte minst att lämna alla goa människor jag har lärt känna under åren.

Ett arv Johansson lämnar efter sig är ett omfattande körarbete. En gospelkör med 35 medlemmar, en kyrkokör med mellan 35 och 40 medlemmar och en barnkör med 30 unga sångare.

Stark körverksamhet

Nu är hans vision att tillsammans med övriga medarbetare i Osby satsa på en stark och livlig körverksamhet.

Ronnie Johansson, ny organist i Osby från och med september.
Ronnie Johansson, ny organist i Osby från och med september.Foto: Maja Ögren Andersson

Hur förklarar han då framgången med körerna i Markaryd. Att så många har blivit intresserade av att sjunga i kör?

– Det är viktigt att man verkligen har roligt tillsammans. Och det är jätteviktigt att vara tillåtande. Att man får göra fel och att glädjen med att sjunga får vara i centrum.

Ronnie Johansson säger att han har en extra förkärlek till gospeln.

– Det ligger ett speciellt skimmer över gospelmusiken. Där finns det mycket glädje och utrymme för spontanitet och livfullhet.

Just därför kommer Ronnie tillsammans med Bengt och Ingrid Almfjord dra igång en gospelkör för alla åldrar med start onsdagen den 15 september klockan 17 till 18 i församlingshemmet i Osby. Han ser också fram emot att arbeta med kyrkokören och tycker att kyrkokörmusiken är fantastisk och full av möjligheter.

Ronnie Johansson, ny organist i Osby
Ronnie Johansson, ny organist i OsbyFoto: Maja Ögren Andersson

Själv är han öppen för all slags musik. Uppvuxen med en far som spelade dragspel. Som dessutom spelade alla genrer på dragspel. Allt ifrån dansbandsmusik till det klassiska. För övrigt spelade han också i ett dansband.

Joggar inte till Mozart

– Vilken musik jag själv lyssnar till beror mycket på sammanhanget. Är jag till exempel ute och joggar kanske inte Mozart är det som passar. Då ska det vara en upptempolåt. Kommer jag hem efter att ha spelat och lyssnat på musik en hel dag på jobbet, kanske jag vill ha tyst omkring mig. Eller så har jag lite softa jazz- eller bluestoner i bakgrunden.

Ronnie Johansson bestämde sig tidigt för att utbilda sig till proffsmusiker. Eftersom han är uppvuxen i ett kristet hem och har med sig sin tro sedan barnsben kändes det naturligt att gå den fyraåriga organistutbildningen, där orgel och piano blev huvudinstrumenten. Det hindrade dock honom inte från att även parallellt gå den fyraåriga instrumental- och ensembleledarutbildningen för att därefter utbilda sig till grundskole- och gymnasielärare i musik, allt på Musikhögskolan i Malmö.

Inga fritidsproblem

– Jag jobbade som musiklärare i högstadiet men bara under ett halvår. Väldigt roligt och kreativt. Försökte få eleverna intresserade lite på deras villkor, du vet, spela trummor, bas och gitarr som intresserade många.

– Sen dök det upp en tjänst som kantor i Knäred som jag tackade ja till och sedan blev det nära nog 20 år som organist i Markaryd.

Några fritidsproblem har Osbys nya organist inte. Han har tagit över föräldragården i Knäred och med den följde en del skog.

– Det kräver sin arbetsinsats men är samtidigt väldigt avkopplande, säger han med ett vinnande leende.

Ronnie Johansson

Bor: Släktgården i Knäred där han också är uppvuxen.

Familj: Flickvän.

Aktuell med: Ny organist i Osby från den 1 september.

Fritidsintressen: Jobba i den egna skogen och fixa och dona med gården.

Dricker sitt kaffe: Svart, men är kaffeperiodare. Ibland gör jag kaffeuppehåll, det kan bli för mycket kaffe ibland.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.