GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tågstopp – bussar ersätter mellan Malmö och Lund

Lördagen 28 augusti stängs all tågtrafik av mellan Malmö och Lund till och med 6 september. Detta då den omfattande upprustningen av sträckan kräver att två nya järnvägsbroar lanseras.
Skåne • Publicerad 23 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Under drygt en vecka kommer tågtrafiken att stå still mellan Malmö och Lund.
Under drygt en vecka kommer tågtrafiken att stå still mellan Malmö och Lund.
Foto: Johan Nilsson/TT

Från och med lördag står det still på en av Sveriges hårdast trafikerade järnvägar. Lite mer än en vecka senare, när tågen väl rullar igen, har man kommit ett steg närmare i den stora upprustningen av sträckan mellan Malmö och Lund.

Stoppet beror på att två nya järnvägsbroar ska lanseras samt att nya växlar ska installeras vid Klostergården.

Under tiden kommer all tågtrafik norrifrån att stanna i Lund samtidigt som mer eller mindre all trafik söderifrån stannar på Malmö C. Den som behöver ta sig mellan stationerna eller vidare får istället förlita sig på ersättningsbussar.

– I Malmö går bussarna från Utställningsgatan, precis norr om centralen, och det kommer röra sig om femminuterstrafik. Varje sådan avgång kan innehålla flera bussar så det kommer vara gott om bussar, säger Mats Olsson, verksamhetsutvecklare på Skånetrafiken.

Pågatåg kör mellan Hjärup och Malmö

Undantag görs för de Pågatåg som kommer söderifrån och normalt stannar i Burlöv, Åkarp och Hjärup. De kommer köra till sin slutstation och sedan vända. Ersättningsbussar kommer även gå mellan Hjärup och Lund C.

– Tack vare att fyrspårsprojektet har flutit på så bra behöver vi inte ha ersättningsbussar som går mellan de mindre stationerna. Pågatåg kommer trafikera mellan Malmö och Hjärup. Men det kommer vara på en egen tidtabell så det är viktigt att kolla när de går.

För dem som kommer med buss till Hjärup från Lund och ska vidare går det alltså att ta Pågatåget. Dock kan det skilja från vilket spår som tåget går ifrån beroende på avgång.

– Förra gången vi hade ett sånt här tågstopp var inte Lommabanan öppen. Den här gången har vi fått tillstånd att köra Pågatåg där under peaktid. Mitt på dagen går det inte eftersom det då är godståg som kör där.

Vad skulle du säga är de största utmaningarna med tågstoppet?

– Det är som det varit tidigare, det är ju den här pandemin. Vi vill ju inte ha trängsel och då vädjar vi till folk att inte trängas ombord utan vänta på nästa buss ifall det skulle bli trångt, säger Mats Olsson.

Stoppet inleds lördag 28 augusti klockan 02.00 och förväntas vara avslutat måndag 6 september klockan 02.00. Skånetrafiken varnar för att restiden kommer bli längre och uppmanar därför resenärer och pendlare att planera sina resor.

En av broarna vid Klostergårdens nya station.
En av broarna vid Klostergårdens nya station.
Foto: Trafikverket
Så reser du under tågstoppet

Tåg via Kävlinge-Furulund och Lomma

Det kommer att gå tåg på Lommabanan under tågstoppet, men bara under rusningstid (klockan 6-9 och 14:30-18) eftersom godstrafiken ska köra den vägen också. Under de timmar som tågen inte går ersätts de med buss. Tidtabell och vilka avgångar som ersätts ser du bäst i vår app eller när du söker din resa här på webben.

Pågatågen

Sträckan Malmö Burlöv-Åkarp-Hjärup kan du resa med tåg. Från Hjärup kör bussar till Lund. Bussen avgår från hållplatsläge ”B”. Se kartan härunder. Din vanliga Skånetrafikenbiljett gäller.

Reser du från Lund till Malmö med Pågatågen så är det buss till Hjärup och sen tåg Hjärup- Malmö som gäller.

Malmö C: Bussen som kör via Burlöv, Åkarp och Hjärup går från läge ”B”. Lund C: Bussarna till Hjärup går från läge ”J”

Öresundstågen

Samtliga Öresundståg är inställda på sträckan. Bussar går Malmö-Lund och Lund-Malmö utan uppehåll.

Malmö C: Bussarna går från Utställningsgatan, läge ”N”. Skyltning kommer att leda dig till bussarna. Observera att ersättningsbussarna normalt går från Norra Vallgatan.

Lund C: Bussarna går från läge H. Följ skyltningen på plats. Bussarna går direkt till Malmö utan stopp.

SJ-resenärer kan åka med ersättningsbussarna.

Källa: Skånetrafiken

Andreas PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.