GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Höstens familjefilm är här

Roland Klinteberg har sett Eva & Adam.
Film/Recension • Publicerad 27 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Sonja Holm och Olle Cardell i Eva & Adam.
Sonja Holm och Olle Cardell i Eva & Adam.
Foto: Pressbild

Kamratposten är en tidning skräddarsydd för barn och de som har ena benet inne i tonåren. Mellan 1991 till 2003 kunde man följa Eva och Adams öden där som serie och med stort gensvar från målgruppen. Kärlekshistorien blev också böcker, tv-serie 1999 till 2000 och även långfilm 2001. För manus till hela paketet står Johan Unenge och Måns Gahrton varför ingen kan ifrågasätta deras kompetens när det gäller att sätta kött på benen till Eva och Adams kärlekshistoria även i denna nya film. Regissören heter Caroline Cowan och har tidigare gjort tv. Eva & Adam är hennes långfilmsdebut.

Jag vet att jag lägger ribban lite väl högt när det gäller tonårsfilmer när mina tankar alltid gör avspark vid Roy Anderssons lilla mästerverk En kärlekshistoria. Roy inte bara fångade ungdomarnas värld på kornet utan satte också fingret på deras föräldrars och resultatet blev svensk filmhistoria.

Nåväl, nya Eva & Adam är en charmig och lättsmält historia som grundar sig på tanken att ungdomar agerar och reagerar likadant idag som för 30 år sedan med tillägget att de då kanske inte var vegetarianer och djurrättsaktivister i lika stor utsträckning. Spana in killar, traumat när kompisen sviker, känslan av att vara en i gänget och så vidare är naturligtvis inget nytt under solen och Sonja Holm (Eva) och Olle Cardell (Adam) får säkert inga problem med att få målgruppen att identifiera sig och hänga på biolåset. Draghjälp får de till exempel av en alltid lyckad Ulla Skoog i en liten men naggande god "cameo" som stjäl de korta scener hon är med i. Att det här är höstens familjefilm är ingen överdrift.

Filmrecension

Film

Eva och Adam

Regi: Caroline Cowan

Medverkande: Sonja Holm, Olle Cardell, Liv Mjönes, Jonatan Rodriguez, Björn Bengtsson, Rakel Wärmländer, Henrik Norlén, Shebly Niavarani ,Ulla Skoog med flera

Betyg: 3

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.