GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Splittrat när noir möter sci-fi i Reminiscence

Roland Klinteberg har sett Lisa Joys Reminiscence.
Film/Recension • Publicerad 27 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Rebecca Ferguson och Hugh Jackman i en scen från Reminiscence.
Rebecca Ferguson och Hugh Jackman i en scen från Reminiscence.
Foto: Warner Bros. Pictures via AP

Så här kan resultatet bli om man blandar klassisk noir med spektakulär sci-fi och rör om i grytan. Regissören Lisa Joy har uppenbart sett att här finns grogrund för stordåd och står för både manus och regi och visst, man skall ju sikta mot stjärnorna för att träffa trädtopparna.

Eftersom både noir och sci-fi alltid legat mig varmt om hjärtat låg ribban högt inför vad Hugh Jackman och Rebecca Ferguson skulle leverera och ingen av dem river skall vi väl konstatera även om storyn inte riktigt bär hela vägen. Alla som kan sin noir kan se inledningsscenen där en femme fatale glider in på privatdeckarens kontor och lindar honom kring sitt finger framför sig. Har hon rent mjöl i påsen? Eller? Nu befinner vi oss i en framtid när en stor del av världen ligger under vatten, bland annat är Miami drabbat av krig och naturkatastrofer. Människor vill leva på minnen och Nick Bannister (Hugh Jackman) står till tjänst med att med teknikens hjälp bolla tiden tillbaka och återge dem de käraste minnen de har från sin jordevandring.

Men är alla minnen realiteter eller är de uppblandade med illusioner? När Mae (Rebecca Ferguson) gör ett kort gästspel i hans drömfabrik och försvinner utan ett ord blir han besatt av att hitta henne igen. Något som visar sig vara som att leka med dynamit.

Ingen skugga skall falla på Jackman och Ferguson som kämpar på för att hålla bollarna i luften och inte gå vilse i den ibland onödigt snåriga intrigen. Handlar det om sci-fi måste det finnas väl tilltagna marginaler för fantasi och kreativitet, ja till och med lite flummighet om det behövs men då är det desto viktigare att hålla långbänkarna i strama tyglar.

Lisa Joy som signerade den lyckade tv-serien Westworld har inte oväntat i sin långfilmsdebut god blick för sci-fi men verkar mindre på sin mammas gata när det gäller noir och action. Det senare verkar mest finnas där för att dialogen måste brytas här och var. Helt klart en sevärd rulle om än intrycket vid ridåfall är något splittrat.

Filmrecension

Film

Reminiscence

Regi: Lisa Joy

Medverkande: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandiwe Newton med flera

Betyg: 3

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.