GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ung entreprenör kliver in i Draknästet

Från en liten blyg flicka som hamnade på olika platser till en självsäker ung kvinna som gärna söker upp främmande länder. Det är Josephine Daly Tempelaar som driver företaget Rawstraw.
I veckan syntes hon i SVT-produktionen Draknästet och till hösten driver hon företaget vidare, eller läser på högskola någonstans.
Personligt • Publicerad 27 augusti 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Josefin Daly Tempelaar hemma i Höllviken.
Josefin Daly Tempelaar hemma i Höllviken.
Foto: Catharina Nilsson

– Jag drömmer om att coronapandemin ska lugna ner sig lite så att jag kan få se mer av världen, både åka till Sydamerika för att få prata spanska, och se sig om efter nya leverantörer, säger hon.

Undertecknad erbjuds kaffe i Josephine Daly Tempelaars trädgård, men jag väljer vatten och får så klart både is och ett sugrör av råghalm i glaset.

Det började som ett UF-företag som premierades så många gånger att tre av deltagarna i skolprojektet valde att bilda ett aktiebolag efter gymnasietiden. De hade inte jobbat många månader innan coronapandemin nära på slog undan fötterna på dem. Deras café- och restaurangkunder fick köpstopp. För att inte dras med i raset tog de unga företagarna fram en konsumentprodukt, en liten förpackning med sugrör, som de nyligen har sålt in till flera stora matbutiker.

– Vi älskar våra sugrör. Vi håller alla dörrar öppna i höst, men om vi får ett till coronaår blir det svårt att fortsätta, säger Josephine.

Startade som skolprojekt

Oavsett om hon väljer studier i höst eller att fortsätta driva företaget är hon nöjd med hur mycket hon har lärt sig av det som började som ett skolprojekt. När de startade företaget kunde hon inte bokföring eller fakturering, var inte van att förhandla eller kontrollera produktionskedjan, men nu känner hon sig helt säker på att hon vill bli egenföretagare.

– Hela grejen med att skapa sin egen idé, det är något jag vill göra i framtiden, antagligen med en ny affärsidé.

Profilen

Namn: Josephine Daly Tempelaar

Ålder: 20 år

Bor: I Höllviken.

Familj: Mamma Marianne, lillebror Adrian och pappa Mark som bor i Doha i Katar för tillfället.

Gör: Driver företaget Rawstraw tillsammans med Elise Lindow.

Aktuell: Deltagit i SVT-produktionen ”Draknästet”, där de charmade drakarna, som nu investerar 300 000 i företaget.

Utbildning: Samhällsvetenskapliga programmet. Tog studenten 2019.

Fritidsintressen: - Jag gillar att dansa, läsa och resa och lära mig språk. Jag gick en kurs i spanska i höstas för att hålla liv i kunskaperna jag fick 2017 då jag bodde i Spanien.

Vad gör du om tio år?: - Då ska jag ha en utbildning i bagaget, antagligen driver jag eget, om jag känner mig själv rätt.

Förebild: - Min mor, hon är en vägledare genom livet. Jag har lärt mig mycket av hennes självständighet.

I barndomen flyttade Josephine de runt och familjen var bosatt i olika länder på grund av faderns arbete som kontraktskrivare. Just nu bor han till exempel i Qatar och skriver kontrakt för byggnationer som ska uppföras i samband med fotbolls-VM 2022.

När Josephine var i femårsåldern köpte föräldrarna villan i Höllviken där Josephine bor än i dag. Men när hon var tio år flyttade hon till sin pappa i Dubai under ett års tid. Mamma hade blivit allvarligt sjuk och skulle strålbehandlas i Uppsala under lång tid. Till en början var det kul att bo med pappa i värmen, i fint hus med pool och gå på internationell skola. Men med tiden växte hemlängtan. Det blev svårare och svårare att vara utan mamma och pappa kunde jobba långa dagar.

Orolig för sin mor

– Jag satt i skolans reception tills receptionisten gick hem, sen fick jag sitta i rektors rum med min lunchbox och en bok och läsa tills rektor slutade. Då kom pappa och hämtade mig, minns hon.

Hon längtade efter sin mamma.

– Jag förstod inte hur sjuk hon var. Jag hade inte sett henne i sjukhusmiljö eller så. För mig var hon mamma på distans.

Hon återvände till mamma i Skåne och ännu en ny skola.

– Jag är expert på att byta skola, säger Josephine och skrattar. I dagsläget tycker hon inte att det är något hon har ont utav, att ha anpassat sig till nya miljöer ofta.

Raw Straws egna sugrör.
Raw Straws egna sugrör.
Foto: Catharina Nilsson

Elise Lindow lärde hon känna i nian då båda var engagerade i skolans musikalarbete.

Av en slump hamnade de i samma samhällsvetarklass och i samma projektgrupp för unga företagare. Det var en grupp om fem personer, men i nuläget är det bara Elise och Josephine kvar.

Idén till nya sugrör

Idén till halmstrået som sugrör väcktes i Annas kök där skolkamraterna stod och försökte baka ett material som kunde användas som sugrör - istället för plast som skulle fasas ut.

– Annas mamma kom hem och undrade vad vi gjorde i köket. De pratade tyska och pratade om ”strohhalm”.

Där och då gjorde eleverna kopplingen till stråhalm, det material de använder i dag. Det är rågens halmstrå som blir sugrör. Men de kan inte beställa det av vilken lantbrukare som helst. Det måste vara någon som inte klipper sönder strået i processen, till exempel någon som odlar halm för att använda till takläggning. Dessa långa strån klipps i bitar och steriliseras.

I efterhand fanns det ledtrådar till att Josephine skulle intresserade sig för företagande, precis som morfar Marinus Tempelaar. Han drev företag både inom bageri- och datorbranschen.

När Josefine var liten bjöd hon sin mor till ”Josephine SPA” och gjorde egna menyer och logotyper och när de skulle träffa släkten satte hon igång att rita serietidningar och bakade kakor och försökte få ordentligt betalt för arbetet, minns Josephine.

Förr eller senare tänker hon skaffa sig en eftergymnasial utbildning också, som kan utveckla hennes företagande.

– Jag har sökt till Handelsskolan i Stockholm, jag kom in i fjor, men jag valde Rawstraw den gången.

Hur det blir hösten 2021, återstår att se.

Raw Straw har tagit fram en konsumentförpackning.
Raw Straw har tagit fram en konsumentförpackning.
Foto: Catharina Nilsson
Josefin Daly Tempelaar, en av delägarna i företaget Raw Straw. Här hemma i Höllviken.
Josefin Daly Tempelaar, en av delägarna i företaget Raw Straw. Här hemma i Höllviken.
Foto: Catharina Nilsson
Catharina NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.