Annons

Fika med fägring i vackra kaféträdgårdar

Någonting att äta, någonting att dricka – och någonting vackert att vila ögonen på. Runt om i landet finns en rad trädgårdskaféer som ger njutning för flera sinnen och som hjälper dig att förlänga sommarkänslan.
Publicerad 29 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Flickorna Lundgren på Skäret startades av de fyra systrarna Lundgren 1938. I dag drivs kaféet av samma familj i andra och tredje generationen.
Flickorna Lundgren på Skäret startades av de fyra systrarna Lundgren 1938. I dag drivs kaféet av samma familj i andra och tredje generationen.Foto: Annika Goldhammer

Nej sommaren är inte helt slut än. Och även om höstrusket gör sina framstötar vill vi passa på att njuta av trädgårdsliv – gärna tillsammans med en god fika. Här är några gröna tips:

Flickorna Lundgren på Skäret har gott om platser i sin trädgård.
Flickorna Lundgren på Skäret har gott om platser i sin trädgård.Foto: Annika Goldhammer

Flickorna Lundgren på Skäret, Kullahalvön

1700-talstorpet vid fiskeläget Skäret i nordvästra Skåne omges av höga stockrosor, klättrande vinrankor, skira pelargoner och rosor i rött, vitt och rosa. Här serveras kaffet i putsade kopparkannor, precis som när kaféet startades av de fyra systrarna Lundgren år 1938

Vaniljhjärtan hos Flickorna Lundgren.
Vaniljhjärtan hos Flickorna Lundgren.Foto: Annika Goldhammer
Annons

Kaféet brukar locka många besökare under fina sommardagar, men trädgården är stor och så här års finns det gott om plats. Skulle det vara dåligt väder kan man gå in i ett regnsäkert växthus.

I kakdisken väntar smörstinna bullar, småkakor, tårtor och berömda vaniljhjärtan. Dessutom serveras matigare rätter, som sill med kullapotatis och skånsk äggakaka. Den senare är lika god som mastig – en portion räcker till två.

"Här väntar en stor trädgård med många små rum, dammar, trädgårdsskulpturer och roliga detaljer"

På Kullahalvön finns flera trevliga trädgårdskaféer. Två andra ställen som har öppet sent på säsongen är Mölle Krukmakeri och Krapperups Slottscafé.

Solhaga stenugnsbageri i Slöinge utanför Falkenberg firar tioårsjubileum i år.
Solhaga stenugnsbageri i Slöinge utanför Falkenberg firar tioårsjubileum i år.Foto: Annika Goldhammer

Solhaga stenugnsbageri, Slöinge

Det doftar brynt smör och karamelliserat socker från det öppna kaféfönstret i det röda trähuset i byn Slöinge söder om Falkenberg. Här driver bagaren Sara Wennerström ett prisbelönt hantverksbageri i en blomstrande kulturmiljö. I kakdisken tronar bärspäckade mandelkakor, sockerkringlor, toscamazariner och andra godsaker.

Vill man äta rejält rekommenderas Susedalen, en tjock skiva surdegsbröd toppad med omelett, lokal bondost, picklade grönsaker och majonnäs med egenodlade örter.

Susedalen har vunnit mack-SM.
Susedalen har vunnit mack-SM.Foto: Annika Goldhammer

Uteserveringen ligger i familjens villaträdgård och har fått en rejäl omgörning i år. Den nedslitna gräsmattan har ersatts med grus och större rabatter med blommor, prydnadskörsbär, päronkvitten och andra träd.

En annan nyhet för i år är att familjen har öppnat dörrarna till sin veranda och utökat med avsmakningsfrukost och middag, ett koncept som fortsätter även i höst.

Bäsna trädgård, Borlänge

Sekelskiftesträdgårdar, herrgårdsparker, bergmännens barockträdgårdar – det vimlar av vackra trädgårdar i Dalarna. En av de mest kända är Hildasholm, Axel och Hilda Munthes sommarhem från 1910. Det ligger fint vid Siljan och omges av en stor park med flera fantasifulla trädgårdsrum inspirerade av den brittiska arts and crafts-rörelsen.

I Hildasholms park kompletteras de historiska skulpturerna med verk av nutida skulptörer.
I Hildasholms park kompletteras de historiska skulpturerna med verk av nutida skulptörer.Foto: Ingemar Blomqvist

Trädgården har öppet fredag till söndag till och med den 26 september, men vill man kombinera trädgårdsbesöket med fika så här års rekommenderas Bäsna trädgård, en handels- och visningsträdgård i utkanten av Borlänge.

Annons

Här väntar en stor trädgård med många små rum, dammar, trädgårdsskulpturer och roliga detaljer. Här finns även skogsstig, trollstig för barnen och ett populärt kafé. Specialiteten är pelargonkaka, en sockerkaka toppad med pelargonblommor och glasyr med smak av citrondoftande pelargonblad. På tradgardaridalarna.se finns fler besöksvärda trädgårdar i trakten.

Presteles visningsträdgård, Hörnsjö

Landskapsarkitekten Mona Prestele tog över trädgården i Hörnsjö utanför Umeå 2019. Sedan dess har hon skapat en av Västerbottens frodigaste trädgårdar, med rabatter fyllda av rosor, bärbuskar och allsköns snittblommor. I växthuset frodas tomater, zucchini och pumpa tillsammans med grödor som brukar förknippas med sydligare breddgrader, exempelvis meloner.

Presteles trädgårdskafé ligger i Hörnsjö i Västerbotten.
Presteles trädgårdskafé ligger i Hörnsjö i Västerbotten.Foto: Presteles trädgårdskafé

Mycket av det som odlas används i kaféet, som även har ett eget bageri med vedeldad stenugn. Vissa onsdagar i höst gräddar Mona hantverkspizzor i den och serverar med egenodlat grönt. Så här års erbjuds även ”tea time” i växthuset. Vill man stanna över natten finns ett bed and breakfast. På grund av pandemin måste kafébesöket förbokas via hemsidan presteles.se.

Sofiero slottspark är värd ett besök även när sommarens blomsterprakt är över.
Sofiero slottspark är värd ett besök även när sommarens blomsterprakt är över.Foto: Sophie Håkansson

Sofiero slott, Helsingborg

Fram till mitten av september pågår Trädgårdsveckorna på Sofiero slott i Helsingborg. I slottsparken väntar olika inspirationsträdgårdar skapade av trädgårdsprofiler som Linda Schilén, Per Benjamin och John Taylor.

"Odla hälsa" kallas en utställning på Sofiero i Helsingborg som ger kunskap om att odla hemma i trädgården eller på balkong och altan.
"Odla hälsa" kallas en utställning på Sofiero i Helsingborg som ger kunskap om att odla hemma i trädgården eller på balkong och altan.Foto: Johanna Kärnstrand

Kreatörerna kommer att finnas på plats för att dela med sig av trendspaningar och odlingstips. Besökarna kan bland annat lära sig hur man binder buketter av snittblommor eller följa med på guidade turer.

Sofieros slottsträdgård är kanske mest känd för sina magnifika rhododendronraviner, men även sent på säsongen finns mycket vackert att vila ögonen på, till exempel dahliakvarteret som exploderar i alla regnbågens färger.

Så här års fylls trädgårdarna i Sofiero slottspark av äpplen och dahlior.
Så här års fylls trädgårdarna i Sofiero slottspark av äpplen och dahlior.Foto: Johanna Kärnstrand

Sofiero har också gott om alternativ för mat- eller fikasugna. Välj mellan exempelvis lyxlunch på slottet, fika i kaféet eller en trädgårdssallad i Orangeriet.

Annika Goldhammer/TT

Fler trädgårdstips

Här är tre andra sensommartips för trädgårdsentusiaster:

+ Trädgårdsrundorna, Skåne

Trädgårdsrundorna i nordvästra Skåne ger möjlighet att komma in bakom staket och grindar och få se alltifrån små privata stadsträdgårdar till parkliknande egendomar. Den 28–29 augusti är Sensommarrundan och den 9 oktober Månskensrundan.

+ Sörmländska trädgårdar

I Sörmland finns möjlighet att göra en trädgårdsrunda och besöka entusiastiska trädgårdsägare som öppnar sina privata täppor för allmänheten. På hemsidan besöksträdgårdar.se finns en karta med de nio deltagande trädgårdarna och information om hur man bokar tid för besök.

+ Trädgård och uteliv, Falun

Den 4–5 september finns en stor källa till trädgårdsinspiration att ösa ur när mässan "Trädgård och uteliv" arrangeras på Gamla Staberg i Falun. Här kan du bland annat få tips om hur du lyckas med din köksträdgård, hur du blir din egen blomsterbonde eller hur man inreder sin trädgård eller sitt växthus.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons