Annons

FHM: Fortsatt testning vid inresa till Sverige

Folkhälsomyndigheten förlänger rekommendationen om att alla som reser in i Sverige från länder utanför Norden bör PCR-testa sig för covid-19 vid ankomst.
Publicerad 31 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Alla som reser in i Sverige från länder utanför Norden bör PCR-testa sig för covid-19 vid ankomst, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Alla som reser in i Sverige från länder utanför Norden bör PCR-testa sig för covid-19 vid ankomst, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De som rest utanför Norden ska testa sig så snart som möjligt, helst samma dag även om man saknar symtom. De som är fullvaccinerade sedan två veckor tillbaka, och barn under sex år, behöver inte testa sig.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten (FHM) förklarar behovet av de förlängda rekommendationerna med att en relativt stor andel av de bekräftade fallen kommer från utlandsresor, något de kunnat se i smittspårningsarbetet.

Annons

– Därför vill vi gärna fånga upp det så snart som möjligt, säger Byfors.

Folkhälsomyndigheten har inte någon möjlighet att kontrollera hur många som faktiskt tar ett test när de har rest utanför Norden.

– Man kan ta reda på hur många av de som testar positivt som tagit till sig av rekommendationerna, men inte hur många som testat negativt. Det är svårt att samla den statistiken.

Efter inresa från länder utanför Norden bör man var försiktig i sitt umgänge med andra och bland annat undvika att träffa personer i riskgrupp. Man bör vara mycket uppmärksam på milda symtom och hålla avstånd till andra, enligt FHM.

Även de som är undantagna från rekommendationen bör fortsatt följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och vara särskilt uppmärksamma på symtom efter resa, enligt myndigheten.

Den förlängda rekommendationen gäller till och med den 31 oktober.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons