Femfaldigade väderkatastrofer sedan 1970

I genomsnitt har en väder- och klimatrelaterad katastrof om dagen inträffat de senaste 50 åren, enligt en FN-rapport.
Till följd beräknas 115 människor ha dött dagligen runtom i världen – merparten av dem i utvecklingsländer.
Publicerad 1 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Ida är den senaste naturkatastrofen att drabba världen. Bild från Louisiana, USA, den 31 augusti.
Ida är den senaste naturkatastrofen att drabba världen. Bild från Louisiana, USA, den 31 augusti.Foto: Hilary Scheinuk/AP/TT

Väder- och klimatrelaterade katastrofer har ökat femfaldigt under det senaste halvseklet, enligt rapport från FN:s meteorologiska världsorganisation (WMO).

I rapporten undersöks dödlighet och ekonomiska förluster orsakade av extremväder mellan 1970 och 2019. Kontentan är att ökningen är dramatisk och driven av en allt varmare planet. Dessutom ser trenden ut att hålla i sig, enligt WMO.

"Antalet väder-, klimat- och vattenextremer ökar, och kommer att bli mer frekventa och allvarliga i många delar av världen som en följd av klimatförändringarna", säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas i ett uttalande.

Torka och stormar stod för merparten av dödsfallen, konstaterar rapporten. Men trots att katastroferna har blivit fler – och ställt till med mer ekonomiska skador än tidigare – så medför de samtidigt allt färre dödsfall, uppger WMO.

"Vi är helt enkelt bättre än någonsin på att rädda liv", säger Taalas.

Organisationen beräknar att fler än 11 000 katastrofer, två miljoner dödsfall och förluster på tusentals miljarder kronor kan tillskrivas klimat och väder sedan 1970.

Sju av de tio mest kostsamma naturkatastroferna har inträffat efter 2005. Hela tre av dem slog till under 2017: orkanerna Harvey, Maria och Irma.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.