LO vill bygga Sverige ur krisen

LO kräver en palett av kraftfulla åtgärder i regeringens budgetsatsning för att få ner arbetslösheten. Men vad det kostar är oklart.
Publicerad 1 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Arkivbild.
LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Rusta upp vägnätet, bygg en ny Öresundsförbindelse, mer investeringar i järnväg, ökad tillgång till bredband, klimatsatsningar på bilar och byggandet. Den fackliga organisationens lista på önskvärda budgetsatsningar är lång.

– Det är dags för Sverige att växla upp, och det rejält, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson på en pressträff, flankerad av Sekobasen Gabriella Lavecchia, Byggnads ordförande Johan Lindholm och IF Metalls vice ordförande Tomas With.

Men prislappen är oklar, den har hon inget svar på.

– Det kostar multum att ha så många människor i långtidsarbetslöshet. Men vi har inte räknat exakt på kronan, säger hon.

Om regeringens löfte om budgetsatsningar på 74 miljarder kronor?

– Bra, sen är frågan hur de ska användas, säger Gideonsson.

Om hon måste lyfta upp något särskilt i önskelistan:

– En politik för full sysselsättning.

Tomas With tycker att man tenderar titta för mycket på kostnaderna och för lite på tillgångssidan. Mycket av LO:s krav handlar om investeringar för framtiden, enligt honom.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.