Annons

Mest unga och ovaccinerade som smittas

Smittspridningen ökar och de som smittas av coronaviruset är framför allt unga och ovaccinerade.
Budskapet från Folkhälsomyndigheten är tydligt: Fler måste vaccinera sig.
Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En sjuksköterska förbereder en dos av Pfizers vaccin mot covid-19. Arkivbild.
En sjuksköterska förbereder en dos av Pfizers vaccin mot covid-19. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– För att kunna lätta på restriktioner krävs att det finns en fortsatt följsamhet kring de restriktioner som gäller – och att människor vaccinerar sig, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens pressträff.

– Vi behöver nå ännu högre upp för de flesta grupperna i samhället, säger hon om antalet vaccinationer.

Annons

För närvarande har 82 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin, medan 71 procent är fullvaccinerade. Och den andra dosen är viktig för att få maximal effekt, understryker Folkhälsomyndigheten.

Ökad smittspridning

Vad gäller smittspridningen i Sverige har man haft en ökning under de senaste veckorna.

– Den har inte eskalerat, säger Karin Tegmark Wisell och tillägger att den ser annorlunda ut från tidigare toppar.

Världshälsoorganisationen WHO riktar extra uppmärksamhet mot virusvarianten My som innehåller mutationer som skulle kunna göra den resistent mot de vaccinerna på marknaden.

TT: Finns några fall av My i Sverige?

– Totalt finns 15 fall som vi känner till av den här varianten. Det har droppar in fall sedan början av sommaren, men det sker ingen anhopning eller ökning över tid, säger Karin Tegmark Wisell.

Belastad sjukvård

TT: Hjälper vaccinerna sämre mot My?

– Vaccinerna har god effekt mot alla kända varianter. Man kan se att varianter som har liknande mutationer som My kan undkomma vaccinerna något bättre än deltavarianten som vaccinet har god effekt på efter två doser, säger hon.

Antalet patienter som behöver vårdas på sjukhus, inklusive de som behöver intensivvård, för covid-19, har ökat enligt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

– Många regioner rapporterar att läget i vården är ansträngt och det hänger ihop med belastningen kring vård som inte rör covid i kombination med en ökad smittspridning i samhället och fler inläggningar, säger Taha Alexandersson, tillförordnad krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Annons

Socialstyrelsen bedömer att belastningen på vården kommer att ligga kvar så länge det finns en samhällsspridning.

I Region Stockholm ser man en tydlig trend.

– De personer som drabbas nu är de som är ovaccinerade eller som bara fått en dos, säger tillförordnade sjukvårdsdirektören Johan Bratt.

Tredje dos

Under torsdagen kom den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC med beskedet att fullvaccinerade i allmänhet inte behöver en tredje vaccindos. Samma bedömning gjordes av Folkhälsomyndigheten i augusti.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Fakta: Inga nya dödsfall

Inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 14 692 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 1 129 131 personer i Sverige nu bekräftats smittade med covid-19.

I Sverige har hittills har 6 724 794 vuxna fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 82,1 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

Av dessa har 5 797 244 fått två doser, motsvarande 70,8 procent av den vuxna befolkningen.

Av personer födda 2003–2005 har 194 717 fått minst en vaccindos, motsvarande 55,4 procent. 21 813 av dem, eller 6,2 procent, har fått två doser.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons